Review – HP FX700 NVMe SSD 2TB

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 8 February, 2024.

HP FX700 NVMe SSD 2TB

 

SSD-urile NVMe compatibile cu interfata PCI-Express 5.0 devin din ce in ce mai populare, dar ne aflam inca departe de adoptia la scara larga, iar preturile sunt inca prohibitive pentru majoritatea utilizatorilor. Caldura degajata este una din problemele cu care se confrunta noile SSD-uri PCI-Express 5.0 x4 insa sa nu uitam ca acest lucru este valabil si pentru actualele varfuri de gama PCI-Express 4.0 x4 bazate pe controllere Phison, SK Hynix, Samsung sau WD (SanDisk). Pentru integrarea in dispozitive unde spatiul este o problema precum laptop-uri sau console de gaming, a fost nevoie de controllere ceva mai eficiente, cat si de celule NAND cu o densitate mai ridicata.

Rezolvarea acestor probleme a venit printr-o serie de SSD-uri destinate segmentului mainstream, cu sau fara buffer DRAM, bazate pe controllere Innogrit IG5236 (precum XPG Gammix S70 Blade) sau Maxiotech MAP1602. Acestea pot functiona fara radiatoare suplimentare, in timp ce memoria NAND folosita poate fi de tip TLC sau QLC.

Pentru divizia lor de SSD-uri, HP au facut echipa cu cei de la BIWIN Storage, un producator chinez cu o expertiza de peste 25 ani in domeniul stocarii. Acestia din urma a primit autorizatia de a dezvolta si produce produse in numele HP, situatie similara cu cea a diviziei Predator Storage de care v-am mai povestit. Subiectul review-ului nostru de astazi este HP FX700, un SSD destinat segmentului entry-level, bazat pe controller-ul Maxiotech MAP1602, impreuna cu memorii QLC pe 232 layere de la YMTC, un producator chinez care vine puternic din urma. Memoriile NAND QLC pe 232 layere de la YMTC sunt la momentul actual memoriile cu cea mai ridicata densitate de pe piata, atingand 19.8 Gb/mm2.

Noi am primit la test modelul HP FX700 de 2TB, care are un pret recomandat de 100$, venind cu viteze de pana la 7200MB/s si o rezistenta de pana la 800 TBW. Haideti mai departe sa vedem ce gasim sub eticheta din grafen, acesta fiind primul SSD din lume care foloseste aceasta combinatie de controller + NAND.

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: