Review – Intel Optane Memory SSD M.2 16GB
Ambalaj si accesorii
Ca in cazul tuturor SSD-urilor NVMe, Intel Optane Memory vine intr-un blister de plastic, intreg ansamblul fiind protejat de un ambalaj de carton.
Sub capota
SSD-ul in sine se potriveste in orice slot M.2, conectivitatea realizandu-se prin PCI-Express 3.0 2x in timp ce protocolul suportat este NVMe versiunea 1.1. Modelul testat de noi vine cu un singur IC de memorie 3D XPoint fabricata in litografie de 20nm si este acoperit de o eticheta care inglobeaza o folie de cupru pentru disiparea mai eficienta a caldurii. Controller-ul in sine este extrem de mic comparativ cu celelalte modele de pe piata, fiind dezvoltat in-house de Intel. Nu avem memorie aditionala DRAM pentru cache / buffer, probabil capacitatea mica si arhitectura gandita de Intel nu necesita acest lucru.
Comentarii
Mai pui 100RON si cumperi un SSD de 256GB si gata. Produsul asta efectiv nu isi are rostul pe piata, cel putin la ~250RON. Daca era 100 lei, poate…
De acord cu Vlad. Mai ales ca foarte multe placi de baza dispun de un singur slot M.2, asa ca trebuie sa te gandesti foarte bine daca il ocupi cu asa ceva sau astepti sa mai scada preturile la SSD-urile PCIE pentru M.2.
Sunt foarte sceptic ca va avea succes Intel Optane.
Sa ne integem…succes nu cred nici eu ca va avea. Dar este o solutie interesanta, din punctul meu de vedere
Este o solutie gandita de masinaria de marketing Intel ca sa creasca vanzarea la platforma KabyLake. Este o platforma ce nu aduce nimic nou dpdv al performantei fata de SkyLake, trebuia sa vina cu ceva nou ca sa creasca vanzarea.
In afara de viteza mare a memoriei si fiabilitatea crescuta, nu vad noutatea solutiei. Este simiara cu cea utilizata de HDD-urile hibride (SSHD). Este o solutie similara cu SRT (smart response technology) lansata de Intel prima data in chipsetul Z68, inca din 2011 (un ssd se putea utiliza ca si cache pentru hdd).
Din cauza asta nu vad noutatea, vad doar un feature reinventat/redenumit ca sa se vanda KabyLake intr-o piata cu stocuri prezente de SkyLake.
Nu văd de ce există atât hate la adresa Intelului, care reușește să implementeze o tehnologie care prin prezenţa unui HDD să îţi ofere performanţe mai bune decat ale celui mai rapid SSD. Varianta de 32GB este într-adevăr un monstru, care ridică performanţa la nivelul unui 960 Pro.
Având în vedere că un HDD de 3TB costă undeva la 400 lei, iar un SSD undeva la 3000 de lei, poţi stoca jocuri și filme de 3TB cu performanţe de SSD la 800 de lei, mi se pare ceva foarte INTELigent.