Review – Intel Optane Memory SSD M.2 16GB

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 20 July, 2017.

Rezultate

 

In cazul in care ati uitat cat de lent este un HDD mecanic a venit momentul sa va reamintesc. Cu rate de transfer secventiale de 170MB/s la citire si 150MB/s la scriere, suferinta adevarata o vedem atunci cand avem de-a face cu fisiere 4K. Cu viteze de ~200 IOPS atat la citire cat si la scriere, va puteti imagina ca testarea unui HDD dureaza de 3-4 ori mai mult decat a unui SSD. O eternitate in lumea de azi, care este mereu pe fuga si in intarziere.

 

 

Primul lucru pe care l-am remarcat dupa instalarea Optane Memory a fost incarcarea mult mai rapida a Windows-ului, prin urmare m-am hotarat sa si masor acest lucru. Am masurat prin urmare timpul total de boot, incepand de la aprinderea monitorului si pana la ecranul de Windows cu toate aplicatiile incarcate. Diferenta a fost uimitoare: de la 49 secunde am coborat la 17 secunde.

 

 

Mai departe am rulat aceleasi teste ca si pe HDD pentru a vedea exact sporul de performanta adus de Optane Memory 16GB. Daca la viteze secventiale nu pot spune ca sunt impresionat avand in vedere ultimele SSD-uri NVMe testate, in ceea ce priveste performanta 4K cu QD mic Optane Memory spulbera tot ce am vazut pana acum. 65k IOPS la QD1 si 165k IOPS la QD4 sunt rezultate excelente, perfecte pentru un drive de caching, Windows-ul si toate programele instalate folosind exact asta.

In cazul scrierii, performantele nu sunt spectaculoase, dar avand in vedere tinta acestui SSD nici nu este foarte important acest lucru. Este folosit pentru a accelera timpul de raspuns, incarcarea sistemului de operare si a aplicatiilor instalate. Aplicatiile folosite uzual se incarca imediat, in schimb atunci cand accesam pentru prima oara un fisier timpul de raspuns si de incarcare este al HDD-ului (normal, tinand cont ca nu au cei de la Intel cum sa ghiceasca ce fisier avem noi de gand sa accesam).

 

 

Comentarii

5 comentarii la: Review – Intel Optane Memory SSD M.2 16GB

  1. Vlad a scris pe:

    Mai pui 100RON si cumperi un SSD de 256GB si gata. Produsul asta efectiv nu isi are rostul pe piata, cel putin la ~250RON. Daca era 100 lei, poate…

  2. Doru a scris pe:

    De acord cu Vlad. Mai ales ca foarte multe placi de baza dispun de un singur slot M.2, asa ca trebuie sa te gandesti foarte bine daca il ocupi cu asa ceva sau astepti sa mai scada preturile la SSD-urile PCIE pentru M.2.
    Sunt foarte sceptic ca va avea succes Intel Optane.

  3. Monstru a scris pe:

    Sa ne integem…succes nu cred nici eu ca va avea. Dar este o solutie interesanta, din punctul meu de vedere

  4. Mihai a scris pe:

    Este o solutie gandita de masinaria de marketing Intel ca sa creasca vanzarea la platforma KabyLake. Este o platforma ce nu aduce nimic nou dpdv al performantei fata de SkyLake, trebuia sa vina cu ceva nou ca sa creasca vanzarea.

    In afara de viteza mare a memoriei si fiabilitatea crescuta, nu vad noutatea solutiei. Este simiara cu cea utilizata de HDD-urile hibride (SSHD). Este o solutie similara cu SRT (smart response technology) lansata de Intel prima data in chipsetul Z68, inca din 2011 (un ssd se putea utiliza ca si cache pentru hdd).
    Din cauza asta nu vad noutatea, vad doar un feature reinventat/redenumit ca sa se vanda KabyLake intr-o piata cu stocuri prezente de SkyLake.

  5. TibyXD a scris pe:

    Nu văd de ce există atât hate la adresa Intelului, care reușește să implementeze o tehnologie care prin prezenţa unui HDD să îţi ofere performanţe mai bune decat ale celui mai rapid SSD. Varianta de 32GB este într-adevăr un monstru, care ridică performanţa la nivelul unui 960 Pro.
    Având în vedere că un HDD de 3TB costă undeva la 400 lei, iar un SSD undeva la 3000 de lei, poţi stoca jocuri și filme de 3TB cu performanţe de SSD la 800 de lei, mi se pare ceva foarte INTELigent.

Lasa-ne un comentariu: