Review – Patriot Viper Xtreme 5 32GB DDR5 8200MHz C38
Patriot Viper Xtreme 5
Testarea memoriilor este o activitate mare consumatoare de timp si de resurse, aceasta fiind imposibila fara o platforma aleasa pe spranceana. Binning-ul IMC-ului integrat in procesor este dublat si de binning-ul placii de baza, lucru necesar de cateva generatii. Chiar si in astfel de conditii, versiunea de BIOS si tensiunile de alimentare pot face diferenta intre un rezultat mediocru si unul iesit din comun.
Dupa multe eforturi, anul trecut am investit intr-o platforma potrivita testarii memoriilor in conditii optime, LAB501 fiind singurul site de review-uri din lume care putea testa memorii DDR5 pana la o frecventa 8900MHz. Apoi a avut loc lansarea noii generatii Intel, iar noile versiuni de BIOS au primit numeroase update-uri de ME (Management Engine) si microcod pentru compatibilitate si optimizare. Toate aceste optimizari destinate procesoarelor Intel Core din cea de-a 14-a generatie au afectat overclocking-ul memoriilor atunci cand sunt folosite procesoare din cea de-a 13-a generatie, asa cum este si procesorul nostru de test.
Am pierdut sute de ore cercetand acest comportament, atat pe placa noastra de test initiala, ASUS ROG Maximus Z790 Apex, cat si pe urmasa ei – ASUS ROG Maximus Z790 Apex Encore. Problema cu noile versiuni de BIOS este faptul ca includ si update-ul ME, iar rollback-ul la o versiune mai veche nu este posibil, chiar daca la BIOS se poate face downgrade. Mai mult decat atat, dupa indelungi abuzuri survenite din pricina tensiunilor ridicate necesare pentru atingerea de frecvente de peste DDR5 8800MHz, procesorul nostru de test (Core i9 13900K ES) care este un exemplar mediocru, insa are calitatea de a scala odata cu cresterea tensiunilor, s-a degradat pe partea de IMC. A inceput sa fie pretentios la impedanta kiturilor testate, stabilitatea in Prime95 la 8400MHz a disparut iar frecventa maxima se invarte acum in jurul valorii de 8800MHz.
Am testat numeroase procesoare Intel Core din cea de-a 14-a generatie in speranta de a gasi ceva bun, insa nu am atins nici macar performantele de care mai este capabil 13900K-ul meu schiop. Am incercat un ritual de rejuvenare ce a constat in pastrare in congelator timp de 1 luna, delid si montare de IHS custom din cupru cu metal lichid pe post de interfata termica. Am scazut temperatura cu peste 10 grade insa comportamentul a ramas acelasi, prin urmare trebuiau efectuate cateva modificari la metodologia de testare.
Am luat in considerare folosirea unei platforme AMD AM5, avand in vedere ca noile APU-uri (Ryzen 5 8600G & Ryzen 7 8700G) se comporta deosebit de bine la capitolul de overclocking al memoriilor, insa utilitatea acelor rezultate este minima. De ce? In primul rand comportamentul memoriilor este diferit in functie de platforma (AMD vs Intel), iar apoi APU-urile nu sunt chiar apanajul entuziastilor. Daca montam aceleasi memorii pe o platforma Intel LGA1700 sau AMD Raphael (Ryzen 7000) este posibil sa nu putem obtine nici macar frecventele specificate in XMP.
Pe langa un loc unde se strange comunitatea entuziastilor, LAB501 este in primul rand un site de review-uri iar metodologia de testare a memoriilor trebuie sa urmeze cateva sabloane pentru a oferi rezultate repetabile. Acest lucru este important si din punct de vedere al reducerii timpului necesar testarii, timp care era destul extins in trecut. Avand in vedere frecventa stabila in Prime95 in conditiile actuale este de maxima 8200MHz, acesta va deveni pasul intermediar pentru memoriile care sunt tactate sub aceasta frecventa. Maximul de frecventa va fi cautat din 100MHz in 100MHz, latentele vor fi stranse cat de mult posibil, tensiunea de alimentare va fi setata optim pentru fiecare IC in parte, iar stabilitate va fi testata prin boot la frecventele respective si SuperPI 1M rulat prin intermediul aplicatiei BenchMate. In regim de frecventa maxima, in momentul de fata platforma poate urca la aproximativ 8800MHz pentru memoriile nebinare si 8700MHz pentru cele binare. Este lesne de inteles faptul ca rezultatele obtinute de acum incolo nu mai pot fi comparate cu cele obtinute pana acum, iar testele de performanta in aplicatii nu ar fi relevante pentru ca fiecare placa de baza seteaza sublatentele diferit atunci cand sunt lasate pe Auto. Avem in plan un test comparativ in care vom arata scalarea performantei in aplicatii si jocuri odata cu cresterea frecventei, insa mai aveti putin de asteptat pentru asta.
Primirea la test a unui kit de 32GB Patriot Viper Xtreme 5 certificat pentru o functionare la DDR5 8200MHz CL38 a fost salutata cu entuziasm, mai ales pentru ca nu avem parte de iluminare RGB sau alte briz briz-uri. Desi nu sunt multe platforme care pot rula acest kit la frecventele de fabrica, acest kit are un pret deosebit de atragator, asta daca reusiti sa gasiti unul pe stoc pentru ca disponibilitatea este extrem de limitata. Patriot Viper Xtreme 5 32GB DDR5 8200MHz C38 beneficiaza de cel mai strict binning existent pentru un kit retail Patriot, prin urmare avem de-a face cu cele mai bune IC-uri Hynix A-die disponibile in acest moment. Lipsa RGB-ului elimina si mare parte din interferentele de pe PCB, adaugand un plus de stabilitate la frecvente ridicate, acest lucru punctand si la un pret ceva mai accesibil. Haideti pe pagina urmatoare sa vedem asadar ce gasim in pachet!
Comentarii
Acest aspect cu degradarea CPU-ului mi se pare interesant, ceea ce acum ceva ani parea oarecum un mit de pe forums, acum vad ca e mentionat de-a binelea in reviews.
Poate fi si scaderea MC SP un semn ca se degradeaza IMC? Stiu ca nu e fix si difera nu doar de la un bios la altul, ci si de la o rulare la alta, dar de la 88 la 72 intr-un an cred ca e mare diferenta… Si culmea nu am rulat decat la XMP 7200MHz (prima data am avut 2x16GB acum am 2x24GB).
Mai sunt si alte lucruri care se degradeaza la CPU? Observ ca a trebuit sa cresc voltaj pentru stabilitate de-a lungul unui an, de la 1.34V la 1.44V+ acum, pentru aceleasi frecvente, chiar daca am revenit la biosi mai vechi (FirmWare ramane la fel, ar fi ciudat sa fie el “culprit”).
Da, scaderea MC SP poate fi si ea un indicator al degradarii. Insa versiunea de BIOS si ME afecteaza si ea destul de mult comportamentul in overclocking si stabilitatea memoriilor. Odata facut upgrade la ME prin instalarea unui BIOS mai nou nu se poate reveni la o versiune anterioara…