Review – ASUS ROG Maximus Z790 Apex Encore

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi de baza, in 30 November, 2023.

ASUS ROG Maximus Z790 Apex Encore

 

Cum majoritatea placilor de baza si-au primit update-ul pentru noua generatie de procesoare Raptor Lake Refresh, era doar o problema de timp pana ce si Maximus Z790 Apex – poate cea mai titrata placa de baza pentru overclocking-ul memoriilor – sa primeasca un urmas. Sub numele ei de scena ROG Maximus Z790 Apex Encore, noul varf de gama destinat overclockerilor adopta de aceasta data o tema de culoare neagra precum si cateva alte modificari pe care le vom trata in articolul de astazi.

Asa cum ne-am obisnuit deja, la nivel de platforma vedem introducerea conectivitatii Wi-Fi 7 / Bluetooth 5.4 precum si usoare schimbari de layout pentru a acomoda cerintele si nevoile utilizatorilor in 2023. La fel ca si in cazul modelului Dark Hero, ASUS ROG Maximus Z790 Apex Encore se aseamana foarte mult cu modelul pe care il inlocuieste (fara sufixul Encore) si vine pe langa Wi-Fi 7 / Bluetooth 5.4 si cu o reproiectare a zonei de conectivitate PCI-Express pentru a include un port M.2 PCI-E 5.0 conectat direct la procesor fara folosirea placii aditionale ROG Hyper M.2. BIOS-ul si overclocking-ul memoriei au fost capitole la care ASUS a stralucit atunci cand vorbim de placile cu chipset Z790, prin urmare nu ne asteptam la nimic mai prejos de la Apex Encore la acest capitol.

Totusi, imbunatatirile aduse noilor procesoare Raptor Lake Refresh (Intel Core 14th Gen) precum si maturizarea platformei fac ca noua ROG Maximus Z790 Apex Encore sa fie certificata si sa aiba in QVL (Qualified Vendor List) kituri de memorie cu frecvente de pana la 8400MHz, in timp ce modelul anterior era certificat pentru un maxim de 8000MHz. Daca studiem atent putem vedea insa ca in cazul folosirii de procesoarelor non-Refresh (Intel Core 13th Gen), frecventa maxima suportata este de 8000 MHz in cazul ambelor modele. Acestea fiind spuse, sa mergem mai departe pe paginile urmatoare pentru a vedea mai indeaproape la ce ne putem astepta din partea noului model. Encore une fois!

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: