Review – ASUS ROG Maximus Z790 Apex Encore

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi de baza, in 30 November, 2023.

Teste si overclocking

 

Pentru teste am folosit un procesor Intel Core i9 13900K, ales pentru acest review pentru ca are cel mai bun IMC, fiind chiar procesorul nostru cu care testam de regula memoriile. Avand in vedere temperaturile deja ridicate la care ajunge procesorul folosit, impingerea lui peste frecventele de fabrica prin metode conventionale cum ar fi tensiune de alimentare fixa sau frecventa fixa pe toate nucleele nu ar fi generat nimic in plus la capitolul performanta.

Prin urmare, am activat functia de overclocking automat prin setarea AI Optimized si am rulat cateva benchmark-uri pentru a vedea sporul de performanta obtinut precum si frecventele obtinute. Ruland Cinebench R23 pe toate nucleele putem observa faptul ca performanta obtinuta este peste cea masurata in cazul lui Core i9 14900K, in timp ce in benchmark-ul binecunoscut SuperPI 32M am masurat un timp semnificativ mai redus decat 14900K si 13900KS.

Analizand setarile facute de setarea AI Optimized vedem faptul ca procesorul nostru urca la 6.1GHz pe unul din nuclee, 6GHz pe 2 nuclee in timp ce nucleele Efficient au urcat pana la 4.6GHz. Am ramas surprins de faptul ca totul a functionat asa acum trebuie, iar in urma testelor am inregistrat si sporuri sanatoase de performanta cu doar 1 clic. Mai jos puteti vedea rezultatele obtinute!

 

 

Pentru overclocking-ul memoriei am folosit unul dintre cele mai bune kituri nebinare testate de mine pana acum, mai exact Corsair Vengeance RGB 48GB DDR5 7800MHz C38 echipate cu IC-uri Hynix M-die 24Gbit. Stiind deja cum a mers kitul pe placa de baza folosita pe platforma de teste DDR5 (Maximus Z790 Apex), am urmarit cea mai mare frecventa stabila in Prime95 incarcand toata memoria. Am obtinut 8533MHz cu latente 38-49-48-36, ceea ce este un rezultat excelent daca judecam si dupa sublatentele destul de stranse. Am incercat cu ventilatorul pentru racirea memoriilor livrat de ASUS in pachet insa memoriile s-au supraincalzit si am avut erori, insa am scapat de ele cu un ventilator de 120mm amplasat deasupra.

Pentru benchmark-uri am putut urca semnificativ mai sus, atingand 8927MHz cu latente 38-51-49-36 ceea ce este mai mult decat am obtinut maxim vreodata folosind placa noastra de test Z790 Apex, prin urmare avem victorii pe linie pentru noua Apex Encore. Fiind totusi curios daca aceasta limitare este data de IMC sau de unul dintre sloturi, am scos unul dintre module si am putut urca astfel pana la 9103MHz cu acelasi set de latente. Mai fascinant decat acest lucru este faptul ca am putut atinge aceeasi frecventa si pe celalalt slot, ceea ce ne spune faptul ca limitarea vine de la IMC, care nu poate sustine aceasta frecventa atunci cand montam ambele module.

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: