Review – ASUS ROG Maximus Z790 Apex Encore

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi de baza, in 30 November, 2023.

BIOS

 

Ajuns la versiunea 0070 (o imbunatatire semnificativa comparativ cu 0506 si 0507), BIOS-ul lui ASUS ROG Maximus Z790 Apex Encore ne ofera tot ce avem nevoie, indiferent ca este vorba de configurarea dotarilor integrate, overclocking, latente si sublatente dar si parametrii de training ai memoriilor. Pentru cei mai putin avansati, putem folosi Easy Mode, unde avem pe o singura pagina atat monitorizarea frecventelor, voltajelor si temperaturilor, cat si cativa parametrii necesari de configurare, insa putin probabil ca un utilizator de Apex Encore sa foloseasca acest mod.

In cazul in care stiti ce faceti, ASUS va ofera Advanced Mode, unde putem personaliza in detaliu aproape orice ne-am putea dori. Asa cum suntem obisnuiti, majoritatea optiunilor de overclocking sunt grupate in tab-ul Extreme Tweaker, unde putem seta orice voltaj, frecventa sau latenta. Desi mai sunt pe piata placi de baza cu extrem de multe setari, avantajul pe care l-a avut intotdeauna ASUS a stat in echipa excelenta de R&D care se asigura ca totul functioneaza asa cum ar trebui chiar si atunci cand lasam majoritatea parametrilor pe Auto si incercam setari nebunesti de frecventa pentru procesor si / sau memorie. Pentru aceasta din urma, ASUS are si profile de latente / tensiuni de alimentare indexate dupa IC-urile care echipeaza modulele precum si frecventa dorita de functionare. Bineinteles, IMC-ul procesorul joaca un rol crucial aici, pentru ca exista multe exemplare care nu pot rula nici macar 8000MHz, ca sa nu mai vorbim de 8400MHz sau mai sus, unde aerul este mult mai rarefiat.

Pentru o configurare cat mai usoara a sistemului si implicit a performantei, ASUS analizeaza procesorul instalat si il catalogheaza in functie de VID-ul setat de Intel din fabrica, acesta primind un SP total precum si individual pentru P-cores, E-Cores si controller-ul de memorie (MC SP). Pe langa acest lucru, ASUS evalueaza din mers si performanta sistemului de racire, acesta primind si el un scor in puncte. Cu toate aceste date, ASUS realizeaza un overclocking automat folosind tehnologia de inteligenta artificiala atunci cand setam Performance Core Ratio pe AI Optimized. Aceste tehnologii sunt binevenite mai ales avand in vedere faptul ca procesoarele Core i9 – cu care testam de obicei placile de baza high-end – sunt impinse la limita deja de Intel, overclocking-ul manual avand toate sansele sa micsoreze mai degraba performantele in cazul folosirii unei raciri conventionale.

Setarile disponibile sunt extrem de numeroase, suficiente atat pentru incepatori, cat si pentru entuziasti – mai jos puteti vedea cateva capturi de ecran pentru a va putea forma o idee:

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: