Review – ASUS ROG Maximus Z790 Apex Encore

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi de baza, in 30 November, 2023.

PCB si conectivitate

 

ASUS ROG Maximus Z790 Apex Encore este echipata cu 2 sloturi PCI-Express 5.0 16x care pot fi configurate la nevoie in mod 8x/8x si doua sloturi PCI-Express 4.0 4x. Placa are un total de 5 sloturi M.2 dintre care unul – M2_1 – este compatibil PCI-Express 5.0 4x (amplasat intre procesor si primul slot PCI-Express), in timp ce restul suporta maxim PCI-Express 4.0 4x (unul dintre ele – M.2_3 – suporta chiar si protocolul SATA). Conectivitatea SATA este si ea prezenta, insa redusa la doar 4 porturi, ceea ce ar trebui sa fie mai mult decat suficient in cazul sistemelor moderne. De asemenea, avem la dispozitie un header Type-E pentru conectivitate USB 3.2 Gen 2×2, 2 headere frontale USB 3.0 unde se pot conecta 4 porturi, dar si 2 headere USB 2.0 unde putem conecta tot 4 porturi.

Pentru conectivitatea la retea avem la dispozitie o solutie Intel 2.5G precum si un combo Intel Wi-Fi 7 si Bluetooth 5.4. Fiind vorba despre o placa de baza high-end avem de-a face cu o solutie audio moderna ROG Supreme FX 7.1, bazata pe codec-ul ALC4080 impreuna cu un amplificator de casti Savitech SV3H712 pentru iesirea frontala de casti. Sistemul de racire al VRM-ului este masiv, insa efectele RGB sunt limitate la un minim asa cum ii sade bine unei placi destinate overclocking-ului.

Ca toate modelele Apex lansate in ultimii ani, ROG Maximus Z790 Apex Encore are doar 2 sloturi de memorie RAM, aceasta arhitectura (1 DPC) fiind responsabila de frecventele foarte inalte pe care le putem atinge pe partea de memorii. Pe langa prezenta fizica a doar 2 sloturi, departamentul de R&D al celor de la ASUS a facut eforturi considerabile pentru a optimiza lungimea traseelor de memorie pentru a echilibra pe cat posibil comportamentul individual al celor 2 sloturi (ca sa evitam problemele avute de unele loturi de Z690 Apex unde unul din sloturi urca mult mai slab in frecventa decat celalalt).

Avand in vedere ca este o placa din seria ROG, avem cu siguranta butoane de Power, FlexKey (ReTry), Safe Boot, BCLK (+ / -) on-board, dar si cateva switch-uri pentru a ne ajuta in procesul de overclocking: Slow Mode, Pause, RSVD (eliminarea Cold Boot in unele cazuri) sau celebrul jumper LN2, care se explica de la sine. Debug LED sau Q-led in limbajul celor de la ASUS este amplasat in coltul placii si este vital pentru a identifica eventualele probleme in procesul de boot.

In cazul in care nu vreti sa masurati direct tensiunile folosind punctele de masura integrate (ProbeIt), ASUS au intregrat un IC pentru masurarea diferentiala cat mai aproape de consumator (in acest caz procesorul), acest lucru garantand o masurare cat mai exacta a tensiunilor aplicate. Mai mult decat atat, pentru a ne usura viata in timpul sesiunilor de overclocking, placa de baza poate detecta prezenta umezelii in una dintre cele 3 zone de interes (CPU, DRAM sau PCIe) iar becul corespunzator situat langa Debug LED va incepe sa palpaie pentru a ne atentiona ca poate este cazul sa ne oprim pentru a nu face vreun scurt nedorit.

Ca majoritatea placilor dedicate entuziastilor, ROG Maximus Z790 Apex Encore beneficiaza de un sistem pentru deblocarea rapida a placii video, in cazul ASUS acesta se numeste Q-Release. In cazul in care va intrebati care este scopul conectorului PCI-E cu 8-pini de langa mufele SATA, acesta aduce suport pentru tehnologia Quick Charge 4+ ce permite incarcarea rapida a dispozitivelor de pana la 60W conectate prin intermediul portului frontal USB Type-C.

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: