Review – Patriot Viper Xtreme 5 32GB DDR5 8200MHz C38

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 18 March, 2024.

Concluzii

 

Asa cum ne puteam astepta de la un kit Viper Xtreme 5, comportamentul modelului cu capacitatea de 32GB tactat la 8200MHz CL38 este demn de renumele Patriot. In istoria recenta a memoriilor DDR4 si DDR5, toti producatorii au la dispozitie aceleasi IC-uri atunci cand vine vorba de memorii destinate entuziastilor, prin urmare binning-ul si certificarea lor face intreaga diferenta. Daca latenta tCL scaleaza mai bine cu ajutorul tensiunii de alimentare crescute, celelalte latente primare si multe din cele secundare sunt un mai bun indicator al binning-ului executat de producator. Astfel, vedem faptul ca Patriot Viper Xtreme 5 32GB DDR5 8200MHz C38 a permis coborarea tRCD la 45 la frecventa nominala cu o tensiune de alimentare de doar 1.45v, in timp ce la frecventa de 8700MHz am obtinut un tRCD de 47 si un tCL coborat pana la 36, ajutat si de tensiunea de alimentare crescuta.

Patriot Viper Xtreme 5 32GB DDR5 8200MHz C38, sub numele de cod PVX532G82C38K, poate fi gasit in stoc si in Romania iar pretul este unul de-a dreptul surprinzator: 999.99 Lei. Avand in vedere acest lucru, Patriot ne ofera un kit DDR5 bazat pe IC-uri Hynix A-die binnuite la sange, care vine cu un foarte bun raport pret / performanta. Pentru a va bucura la maxim de acest kit aveti nevoie de o placa de baza cu un singur DIMM pe canal (1 DPC) si de un procesor cu IMC bun. Profilele XMP aditionale fac insa facila rularea la 7800MHz sau 8000MHz – avand in vedere binningul foarte bun vom putea strange destul de mult latentele la aceste frecvente.

Consider ca Patriot a trantit microfonul de podea cu acest kit, atat prin binning si eliminarea iluminarii RGB (inutila pentru majoritatea dintre noi), cat mai ales prin pretul extrem de competitiv. Bravo Patriot si tuturor celor implicati in acest proiect! In episodul urmator ne vom juca cu varianta nebinara de 48GB a acestui kit, stati aproape pentru ca urmeaza foarte curand si acest review.

 

 

Comentarii

2 comentarii la: Review – Patriot Viper Xtreme 5 32GB DDR5 8200MHz C38

  1. Fekete Tibor a scris pe:

    Acest aspect cu degradarea CPU-ului mi se pare interesant, ceea ce acum ceva ani parea oarecum un mit de pe forums, acum vad ca e mentionat de-a binelea in reviews.
    Poate fi si scaderea MC SP un semn ca se degradeaza IMC? Stiu ca nu e fix si difera nu doar de la un bios la altul, ci si de la o rulare la alta, dar de la 88 la 72 intr-un an cred ca e mare diferenta… Si culmea nu am rulat decat la XMP 7200MHz (prima data am avut 2x16GB acum am 2x24GB).

    Mai sunt si alte lucruri care se degradeaza la CPU? Observ ca a trebuit sa cresc voltaj pentru stabilitate de-a lungul unui an, de la 1.34V la 1.44V+ acum, pentru aceleasi frecvente, chiar daca am revenit la biosi mai vechi (FirmWare ramane la fel, ar fi ciudat sa fie el “culprit”).

  2. matose Post author a scris pe:

    Da, scaderea MC SP poate fi si ea un indicator al degradarii. Insa versiunea de BIOS si ME afecteaza si ea destul de mult comportamentul in overclocking si stabilitatea memoriilor. Odata facut upgrade la ME prin instalarea unui BIOS mai nou nu se poate reveni la o versiune anterioara…

Lasa-ne un comentariu: