RunCore Kylin II 200GB – “SandForce SF-1500 Über Alles”

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 26 July, 2010.

Am tot vorbit despre Sandforce si al sau SF-1200, drept urmare astazi vom vorbi despre fratele sau mai mare: SF-1500. Vom azi care este diferenta de performanta intre cele doua controllere, ce facilitati primim in plus precum si daca diferenta de pret e justificata.

Pentru a intelege pe deplin notiunile legate de SSD-uri ar fi bine sa cititi articolul meu mai vechi care trateaza acest subiect (Fenomenul SSD – Round-up). Desi am vorbit despre tehnologia revolutionara care sta la baza controller-ului Sandforce in articolul dedicat (RunCore Pro V 200GB) vom relua cateva idei pentru a contura mai bine diferenta dintre SF-1200 si SF-1500.

Cum spuneam, familia de controllere produsa de SandForce contine doua serii: SF-1200, destinata aplicatiilor consumer si SF-1500, menita a servi mediul bussiness / enterprise. Diferenta dintre cele doua familii este suportul pentru chipuri NAND SLC al SF-1500, un numar marit de IOPS la scriere (30.000 fata de 10.000 la SF-1200), posibilitate mai mica de aparitie a erorilor precum si o durabilitate garantata in timp mai mare (MTTF de 10 mil ore fata de 2 mil ore la SF-1200) . Practic chipurile sunt fizic identice, diferente aparand la teste aprofundate de anduranta pentru SF-1500 cat si la nivelul de facilitati activate din firmware.

Subiectul testului nostru de astazi, Runcore Kylin II 200GB, este echipat tot cu chipuri NAND MLC, asadar vom putea observa diferenta de performanta rezultata din cresterea numarului de IOPS la scriere fara vreo influenta externa.

Totusi multi dintre voi s-ar putea intreba: SSD destinat mediului enterprise si chipuri de memorie MLC … cum vine asta? Datorita tehnologiei DuraWrite proprietare Sandforce durabilitatea in timp a celulelor de memorie a fost imbunatatita semnificativ; practic diferenta intre SLC si MLC devine insignifianta in ceea ce priveste timpul MTBF (Mean Time Between Failure).

.

Comentarii

7 comentarii la: RunCore Kylin II 200GB – “SandForce SF-1500 Über Alles”

 1. brusc “vechiul” intel x25-m devine obsolete…misto jucaria. Sa scrie un average de 220 MB/sec mi se pare impresionant.

 2. Tugurlan a scris pe:

  “Intel: Rapid Storage Technology 9.6.0.1014 (functioneaza TRIM chiar si in RAID)”

  se poate detalia? stiu ca era o chestie pana la versiunea asta, trimi si raid erau no no.

  se trimite trim catre drive-urile parte din matrici raid, sau doar catre cele stand alone?

 3. Frumoase valori. Spre comparație, față de cifra de aproximativ 280MB/s raportată pentru SSD-urile analizate în articol, ATTO Disk Benchmark arată cifra de numai cca 75-80 MB/s pentru HDD-ul ST9500325AS de 500GB la 5400 rpm de pe notebook-ul pe care lucrez acum.
  😀

 4. Impresionant aceasta “jucarie”..suna bine 220Mb/sec 😉

 5. Oare voi avea vreodata si eu asa ceva? Deocamdata ma multumesc cu hdd-ul meu cu read si write speed de 8MB/s :))

 6. Sandforce si al sau SF-1500 de care vorbest are o rata de transfer de mama mama..oare cand va avea si romanul obisnuit o jucarie din asta ?

 7. raz a scris pe:

  si eu sunt interesat daca merge trimul in raid0. am doua f60 in raid 0 iar cei de la corsair m-au asigurat ca raid-o nu suporta trim. cineva ne poate lamuri va rog frumos.

Lasa-ne un comentariu: