Fenomenul SSD: round-up Kingston SSDNow V, V+, M si E
Popularizarea SSD-urilor din ultimele luni este defapt actiunea complementara a 2 factori. In primul rand performantele au crescut simtitor prin migrarea catre controllere mai performante, iar pretul de achizitie a scazut treptat datorita capacitatilor de productie in continua crestere. In articolul de astazi vom analiza intregul portofoliu de SSD-uri al celor de la Kingston care ne va oferi totodata si un bun prilej de a realiza o comparatie intre cele mai populare controllere folosite in acest moment. Dar inainte de a diseca mai mult seria Kingston SSDNow trebuie sa reamintim cateva notiuni de baza despre SSD-uri.
Solid-State Drive, sau pe scurt SSD, este in esenta o memorie flash, de genul celor care se gasesc in USB stick-uri sau in card-urile pentru aparate de fotografiat; diferenta consta in principal in viteza de transfer, de la 5 pana la 20 de ori mai mare. Rolul unei unitati SSD e de a inlocui hard-disk-ul mecanic, care de la nastere a fost componenta cea mai lenta a unui calculator, iar avantajele SSD sunt mai mult decat binevenite: timpul de acces e practic inexistent fata de cele 12-16ms ale unui HDD modern uzual (7200rpm), rata de transfer superioara si cu potential de crestere mult mai mare, consum de energie extrem de redus, robustete mult mai buna datorita lipsei pieselor in miscare, dimensiuni fizice mai reduse, durata medie de viata mai mare.
Memoria NAND nevolatila (nu pierde informatia la intreruperea alimentarii cu tensiune) incorporata in SSD-urile actuale este de 2 feluri: SLC (Single-Level Cell) sau MLC (Multi-Level Cell). Tehnologia MLC permite stocarea a 2 biti de informatie in fiecare celula, fata de doar 1 bit de informatie permis de tehnologia SLC. Avantajul MLC il reprezinta capacitatile mari realizabile precum si pretul atractiv, dar ciclul de viata a unei celule este de aproximativ 10.000 de operatii citire/scriere.
Acest incovenient este inlaturat in cadrul tehnologiei SLC care rezista la peste 100.000 de operatii citire/scriere, dar capacitatile mici si pretul mare (peste 10 euro per GB) nu fac SSD-urile bazate pe chipuri SLC foarte raspandite. Daca vitezele de citire sunt oarecum similare intre MLC si SLC, nu acelasi lucru putem spune si despre vitezele de scriere care sunt sensibil mai mari in cadrul SLC. Rata de eroare este ceva mai ridicata in cazul MLC din cauza densitatii mari de bit dar acest lucru poate fi ameliorat prin introducerea a 4 biti de corectie ECC (Error Correction Code). Spre deosebire, in cazul SLC nu este nevoie decat de 1-2 biti ECC.
Alt parametru vital in cadrul unitatilor de stocare este timpul de acces, de cele mai multe ori caracteristica cea mai des simtita in cadrul utilizarii zilnice. Datorita faptului ca SSD-urile au un timp de acces in zona a 0.1ms (fata de 7-8 ms cat are cel mai rapid HDD mecanic cu 10.000 rpm), impresia directa e mult mai puternica decat datele tehnice de pe hartie si observi imediat “cum se misca” un sistem echipat cu SSD. Practic totul se incarca mai repede, iar sistemul este mult mai prompt la comenzile utilizatorului.
Comentarii
un review bun te face sa te decizi ce anume sa-ti cumperi fara sa regreti mai apoi. Pot spune ca acesta este un articol foarte bun, pentru ca ofera mai mult decat ar fi nevoie pentru a-ti face o simpla parere de achizitie. 😀 Felicitari Matose!
2 la pachet nu ar fi rau. si asa caut ceva interesant pt boot. nu ai idee cum se comporta cu un raid0 pe un SB nvidia? am win7 – oare trece trim, de fapt oricum nu trece daca le ai in raid, sau e doar la intel faza?
Din nefericire pe o placa de baza cu chipset NVIDIA sunt probleme mari de performanta chiar si cu un singur SSD. Nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna un RAID 0 pe un astfel de chipset :).
Din pacate TRIM nu va merge nici in RAID nici in single drive pe un chipset NVIDIA…
oh COCK! si eram un nvidia fan boy declarat, vroiam sa imi fac si tatuaj cu sli. 🙂
oricum – raid0 cu harduri imi merge de minune, am facut si cu 2 si cu 3 hdd [3was stripe0]
deci raman la hdd mecanice – bummer 🙁
In xtrempc, ultimul nr parca, au facut o analiza a drive-urilor ssd si concluzia lor era ca in loc de un ssd low end mai bine cumperi un velociraptor.
xtrempc? analiza? aaa…zau?
Kingston SSDNow V+ e cu SAMSUNG si aparent stie TRIM deci informatia cum ca SAMSUNG inca nu stie TRIM dar lucreaza la ea nu e ok: la momentul review-ului SAMSUNG avea deja TRIM pe care l-ai si testat.
La momentul scrierii articolului Samsung nu avea TRIM pe SSD-urile sale, ci doar Garbage Collection. Cred ca am scris si explicat destul de clar pe pagina 2 acest lucru ;)!
Versiunea VBM19C1Q pentru Samsung, care are TRIM e aparuta in noiembrie 2009 (cel putin pentru Corsair).
Am si eu rugamintea sa postezi numai daca esti in cunostinta de cauza 🙂
Articolul a fost publicat pe 11 decembrie 2009, iar update-ul de firmware a fost publicat pe 17 decembrie: http://forum.corsair.com/v3/showthread.php?p=431478
Articolul a aparut de ceva vreme insa datele generale ale problemei raman cam aceleasi. SSD-urile au in continuare preturi ridicate. Imi aduc aminte ca prin 2000, un GB de date costa un dolar. Pentru un hard de 40GB plateai aprox 40USD.
Nu ne ramane decat sa asteptam o scadere de pret de acelasi gen si pentru SSD-uri. Dar ma intreb cat mai este pana atunci…
Pingback: Decembrie 2009 - My Garage
Pingback: 2.5" SSD enclosure - My Garage
Pingback: Quiet PC - Page 6 - My Garage
Pingback: SSD Round-up 2011 – A-Data, Corsair, Intel, Kingston, MemoRight, OCZ si Runcore | lab501
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube