Fenomenul SSD: round-up Kingston SSDNow V, V+, M si E
Concluzii
Ca intotdeauna, partea cea mai grea a unui review este analizarea si sintetizarea tuturor cele petrecute. Dar voi incerca sa le iau pe rand si sa evidentiez avantajele si dezavantajele fiecaruia:
Kingston SSDNow V 64GB / 128GB: Aceasta serie bazata pe controllerul JMicron imbunatatit se potriveste cel mai bine pentru inlocuirea intr-un notebook. Performantele mult imbunatatite fata de un HDD de notebook obisnuit (4500rpm / 5400rpm), capacitatile generoase si pretul scazut il fac perfect pentru acest lucru. Daca va ganditi sa il montati intr-un desktop eu v-as sfatui sa mai asteptati pana veti avea suficienti bani pentru a opta pentru altceva.
Kingston SSDNow V+ 64GB / 128GB / 256MB: Este o serie de SSD care a aratat o performanta constanta si uneori surprinzatoare. In mod cert as alege un SSD bazat pe controller-ul Samsung in dauna unui bazat pe un controller Indilinx. Suportul inexistent pentru TRIM poate fi un incovenient, dar totusi sa nu uitam ca drive-urile au Garbage Collection care porneste automat atunci cand calculatorul se afla in IDLE.
Kingston SSDNow M 80GB: Aici am inclus ambele generatii ale acestui model si le voi trata impreuna. Prima generatie a fost ceva special atat prin inovatiile tehnologice aduse cat si prin performanta dar varsta inaintata si tehnologia depasita si-au spus cuvantul. Acum veti mai putea gasi in magazine doar cea de-a doua generatie care beneficiaza de suport TRIM si dezvolta rate de transfer imbunatatite in special la scriere. Este modelul recomandat celor ce vor un compromis perfect intre viteza, capacitate si cost de achizitie.
Kingston SSDNow E 32GB: E un monstru care spulbera orice alt drive atunci cand vine vorba de operatii de scriere, lucru posibil datorita folosirii chipurilor NAND SLC. Acesta se afla inca la prima generatie si cel mai probabil cea de-a doua generarie nici nu va vedea lumina zilei din cauza pretului de productie foarte ridicat cat si a capacitatii limitate. Totusi, acest SSD este cu totul si cu totul special si va ramane adanc intiparit in istoria nescrisa a SSD-urilor…
Kingston SSDNow V 40GB Boot Drive: E un mic si agil care costa mult mai putin decat ar trebui. Este potrivit atat celor care isi doresc un drive de boot performant cat celora care cauta performanta si isi pot alatura 2 (sau mai multe) astfel de SSD-uri in RAID 0. Discutand cu un oficial Kingston am aflat ca se gandesc sa puna in vanzare pachete de cate 2 astfel de SSD-uri special pentru a le folosi intr-o configuratie RAID. Inca nu ati fugit la magazin sa va cumparati unul?
Pot spune ca seria Kingston SSDNow arata bine, este completa dar nu va sta prea mult timp asa. In ianuarie Kinston va improspata seria V+ cu un nou controller (poate noul Samsung, poate noul Indilinx ECO, etc ). De asemenea si seria V (64GB, 128GB) va beneficia de un nou controller care e foarte probabil sa fie recent anuntatul JMicron JMF612 care pare sa fie chiar bun, dar toate astea sunt deocamdata doar zvonuri. Vom sti exact cum stau lucrurile atunci cand o sa fie anuntate noile modele.
Comentarii
un review bun te face sa te decizi ce anume sa-ti cumperi fara sa regreti mai apoi. Pot spune ca acesta este un articol foarte bun, pentru ca ofera mai mult decat ar fi nevoie pentru a-ti face o simpla parere de achizitie. 😀 Felicitari Matose!
2 la pachet nu ar fi rau. si asa caut ceva interesant pt boot. nu ai idee cum se comporta cu un raid0 pe un SB nvidia? am win7 – oare trece trim, de fapt oricum nu trece daca le ai in raid, sau e doar la intel faza?
Din nefericire pe o placa de baza cu chipset NVIDIA sunt probleme mari de performanta chiar si cu un singur SSD. Nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna un RAID 0 pe un astfel de chipset :).
Din pacate TRIM nu va merge nici in RAID nici in single drive pe un chipset NVIDIA…
oh COCK! si eram un nvidia fan boy declarat, vroiam sa imi fac si tatuaj cu sli. 🙂
oricum – raid0 cu harduri imi merge de minune, am facut si cu 2 si cu 3 hdd [3was stripe0]
deci raman la hdd mecanice – bummer 🙁
In xtrempc, ultimul nr parca, au facut o analiza a drive-urilor ssd si concluzia lor era ca in loc de un ssd low end mai bine cumperi un velociraptor.
xtrempc? analiza? aaa…zau?
Kingston SSDNow V+ e cu SAMSUNG si aparent stie TRIM deci informatia cum ca SAMSUNG inca nu stie TRIM dar lucreaza la ea nu e ok: la momentul review-ului SAMSUNG avea deja TRIM pe care l-ai si testat.
La momentul scrierii articolului Samsung nu avea TRIM pe SSD-urile sale, ci doar Garbage Collection. Cred ca am scris si explicat destul de clar pe pagina 2 acest lucru ;)!
Versiunea VBM19C1Q pentru Samsung, care are TRIM e aparuta in noiembrie 2009 (cel putin pentru Corsair).
Am si eu rugamintea sa postezi numai daca esti in cunostinta de cauza 🙂
Articolul a fost publicat pe 11 decembrie 2009, iar update-ul de firmware a fost publicat pe 17 decembrie: http://forum.corsair.com/v3/showthread.php?p=431478
Articolul a aparut de ceva vreme insa datele generale ale problemei raman cam aceleasi. SSD-urile au in continuare preturi ridicate. Imi aduc aminte ca prin 2000, un GB de date costa un dolar. Pentru un hard de 40GB plateai aprox 40USD.
Nu ne ramane decat sa asteptam o scadere de pret de acelasi gen si pentru SSD-uri. Dar ma intreb cat mai este pana atunci…
Pingback: Decembrie 2009 - My Garage
Pingback: 2.5" SSD enclosure - My Garage
Pingback: Quiet PC - Page 6 - My Garage
Pingback: SSD Round-up 2011 – A-Data, Corsair, Intel, Kingston, MemoRight, OCZ si Runcore | lab501
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube