Fenomenul SSD: round-up Kingston SSDNow V, V+, M si E

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 11 December, 2009.

Pentru a intelege ce este TRIM si cum functioneaza este necesar sa detaliem putin modul de functionare al unui SSD. Cum spuneam si mai sus, aceste dispozitive sunt compuse din milioane de celule NAND de memorie. Acestea pot fi scrise in grupuri de cate 4K (se mai numesc si pagini) dar din cauza limitarilor tehnice pot fi sterse doar in grupuri mai mari de 128-512K (se numesc si blocuri).

Problema este ca atunci cand trebuie stearsa informatie de pe disc, controller-ul nu stie daca in acel bloc este si informatie utila sau nu. Aceasta informatie se afla in sistemul de fisiere stocat pe SSD, dar controller-ul nu poate accesa si nici interpreta aceeasta informatie. In acest caz trebuie citit intregul bloc, analizat, apoi sters sau actualizat in functie de situatie si scris inapoi pe disc.

Aceste operatiuni au loc atunci cand intrega capacitate a SSD-ului este ocupata sau partial ocupata si sunt consumatoare de resurse si astfel ratele de transfer la citire / scriere scad semnificativ. Fenomenul poarta numele de Write Amplification si pentru rezolvarea acestei probleme producatorii de controllere au venit cu mai multe rezolvari.

In primul rand Intel a reusit sa reduca dimensiunea blocului care trebuie citit -> analizat -> scris de la 128-512K la 4-5K ceea ce a rezultat intr-o imbunatatire drastica a lucrului cu fisiere de dimensiune mica, avand viteze departe de atins de orice alt controller. De asemenea, blocurile cu care se lucreaza fiind mult mai mici sunt imbunatatite atat fiabilitatea in timp cat si timpul in care SSD-ul isi pastreaza specificatiile din fabrica (scaderea de performanta apare mai tarziu si nu este atat de mare).

De asemenea, Intel a reusit sa implementeze si un mecanism de control al uzurii celulelor NAND (wear-leveling design) care alterneaza citirile si scrierile pe toata suprafata discului pentru a evita uzura doar a anumitelor celule.

Indilinx, colaborand strans cu OCZ, a reusit sa implementeze un algoritm numit Garbage Collection care e menit sa rezolve aceasta problema. Practic atunci cand calculatorul se afla in IDLE, SSD-ul analizeaza celulele NAND pentru a vedea unde se afla informatie utila si unde nu. Apoi aceste informatii sunt stocate pe disc intr-o zona speciala rezervata si care poate fi citita / scrisa doar de controller-ul de disc. Astfel performanta ramane in parametrii optimi mult timp dar singurul lucru care trebuie avut grija este ca SSD-ul sa fie echipat cu un firmware care are suport pentru GC iar din cand in cand sa lasati calculatorul in IDLE pentru 30-60min pentru aceasta optimizare.

GC

Samsung a incorporat de asemenea Garbage Collection cu o functionare similara cu cea de la controller-ul Indilinx o data cu firmware-ul VBM18C1Q.

Pe pagina urmatoare vom vorbi despre TRIM si despre compatibilitatea cu SSD-urile actuale…

Comentarii

11 comentarii la: Fenomenul SSD: round-up Kingston SSDNow V, V+, M si E

  1. Nicu Straton a scris pe:

    un review bun te face sa te decizi ce anume sa-ti cumperi fara sa regreti mai apoi. Pot spune ca acesta este un articol foarte bun, pentru ca ofera mai mult decat ar fi nevoie pentru a-ti face o simpla parere de achizitie. 😀 Felicitari Matose!

  2. DanD a scris pe:

    2 la pachet nu ar fi rau. si asa caut ceva interesant pt boot. nu ai idee cum se comporta cu un raid0 pe un SB nvidia? am win7 – oare trece trim, de fapt oricum nu trece daca le ai in raid, sau e doar la intel faza?

  3. Matose Post author a scris pe:

    Din nefericire pe o placa de baza cu chipset NVIDIA sunt probleme mari de performanta chiar si cu un singur SSD. Nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna un RAID 0 pe un astfel de chipset :).

    Din pacate TRIM nu va merge nici in RAID nici in single drive pe un chipset NVIDIA…

  4. DanD a scris pe:

    oh COCK! si eram un nvidia fan boy declarat, vroiam sa imi fac si tatuaj cu sli. 🙂

    oricum – raid0 cu harduri imi merge de minune, am facut si cu 2 si cu 3 hdd [3was stripe0]

    deci raman la hdd mecanice – bummer 🙁

  5. In xtrempc, ultimul nr parca, au facut o analiza a drive-urilor ssd si concluzia lor era ca in loc de un ssd low end mai bine cumperi un velociraptor.

  6. endluzerul a scris pe:

    xtrempc? analiza? aaa…zau?

  7. Kingston SSDNow V+ e cu SAMSUNG si aparent stie TRIM deci informatia cum ca SAMSUNG inca nu stie TRIM dar lucreaza la ea nu e ok: la momentul review-ului SAMSUNG avea deja TRIM pe care l-ai si testat.

  8. Matose Post author a scris pe:

    La momentul scrierii articolului Samsung nu avea TRIM pe SSD-urile sale, ci doar Garbage Collection. Cred ca am scris si explicat destul de clar pe pagina 2 acest lucru ;)!

  9. Versiunea VBM19C1Q pentru Samsung, care are TRIM e aparuta in noiembrie 2009 (cel putin pentru Corsair).

  10. Matose Post author a scris pe:

    Am si eu rugamintea sa postezi numai daca esti in cunostinta de cauza 🙂
    Articolul a fost publicat pe 11 decembrie 2009, iar update-ul de firmware a fost publicat pe 17 decembrie: http://forum.corsair.com/v3/showthread.php?p=431478

  11. Articolul a aparut de ceva vreme insa datele generale ale problemei raman cam aceleasi. SSD-urile au in continuare preturi ridicate. Imi aduc aminte ca prin 2000, un GB de date costa un dolar. Pentru un hard de 40GB plateai aprox 40USD.

    Nu ne ramane decat sa asteptam o scadere de pret de acelasi gen si pentru SSD-uri. Dar ma intreb cat mai este pana atunci…

Lasa-ne un comentariu: