Fenomenul SSD: round-up Kingston SSDNow V, V+, M si E
AS SSD Benchmark 1.2
AS SSD Benchmark este un software creat special pentru testarea SSD-urilor, mai ales pentru evaluarea problemelor lor binecunoscute: rate scazute la citirea / scrierea fisierelor mici (4K). De asemenea, rezultatele obtinute sunt mai aproape de realitate pentru ca lucreaza pe discul partitionat.
Dupa cum ati observat, nu am masurat timpul de acces cu HDTach sau HDTune pentru ca il voi masura cu AS SSD Benchmark. De ce? Pentru ca il masoara la o precizie de 3 zecimale si pentru ca il masoara in cazul fisierelor mici, adica conditia cea mai defavorabila.
Rezultatele sunt similare cu cele obtinute in testele HDTune dar trebuie facute cateva precizari. In primul rand, firmware-ul 02HA pentru Kingston SSDNow M 80GB a scazut un pic rata de transfer la citire (2-3%), dar a crescut cu peste 14% rata de transfer la scriere. Mie sincer mi se pare cinstit acest “targ” si o consider ca o imbunatatire nu ca un neajuns.
Un fapt pe care inca nu mi l-am explicat a fost rata mica de transfer la scriere a modelului cu Indilinx dar nu am putut rezolva problema nici prin Secure Erase, nici prin retestari succesive.
Daca in testele de citire totul este ok, SSD-urile se simt confortabil (chiar si modelul cu JMicron a scos cifre decente) in cel de scriere numai cei viteji vor supravietui. Kingston SSDNow V 128GB (JMicron) a cedat in campul luptei stand peste 3 ore pentru a completa un test care de regula nu ia mai multe de 3-4 minute. Nici Kingston SSDNow V+ 64GB nu se simte prea bine, controller-ul resimtind lipsa a jumate din canale. Dintre SSD-urile non-Intel, Team Xtreem G1 (Indilinx) a dat rezultatele cele mai bune dar tot la mare distanta de castigatori.
Trebuie mentionat faptul ca o data cu activarea matricii RAID 0 s-a activat automat si modul AHCI, ceea ce a scazut usor rezultatele in aceste teste fata de celelalte SSD-uri care au rulat in mod IDE (pentru mai multe informatii cititi pagina 10).
Cu siguranta necesita explicatie rezultatul matricii RAID in testul de citire 4K folosind 64 thread-uri. Activarea AHCI-ului a adus tot odata activarea NCQ care a facut ca scorul in acest test sa creasca cu peste 300%, la fel cum in cazul testului de scriere rezultatul a fost afectat negativ. Dar cum RAID fara AHCI nu se poate iar la inceputul testului nu stiam ca o sa am o matrice RAID prezenta va trebui sa facem calcule pentru a realiza o comaparatie corecta.
Despre rezultate pot spune ca sunt similare cu cele de mai sus, SSD-urile comportandu-se identic.
Comentarii
un review bun te face sa te decizi ce anume sa-ti cumperi fara sa regreti mai apoi. Pot spune ca acesta este un articol foarte bun, pentru ca ofera mai mult decat ar fi nevoie pentru a-ti face o simpla parere de achizitie. 😀 Felicitari Matose!
2 la pachet nu ar fi rau. si asa caut ceva interesant pt boot. nu ai idee cum se comporta cu un raid0 pe un SB nvidia? am win7 – oare trece trim, de fapt oricum nu trece daca le ai in raid, sau e doar la intel faza?
Din nefericire pe o placa de baza cu chipset NVIDIA sunt probleme mari de performanta chiar si cu un singur SSD. Nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna un RAID 0 pe un astfel de chipset :).
Din pacate TRIM nu va merge nici in RAID nici in single drive pe un chipset NVIDIA…
oh COCK! si eram un nvidia fan boy declarat, vroiam sa imi fac si tatuaj cu sli. 🙂
oricum – raid0 cu harduri imi merge de minune, am facut si cu 2 si cu 3 hdd [3was stripe0]
deci raman la hdd mecanice – bummer 🙁
In xtrempc, ultimul nr parca, au facut o analiza a drive-urilor ssd si concluzia lor era ca in loc de un ssd low end mai bine cumperi un velociraptor.
xtrempc? analiza? aaa…zau?
Kingston SSDNow V+ e cu SAMSUNG si aparent stie TRIM deci informatia cum ca SAMSUNG inca nu stie TRIM dar lucreaza la ea nu e ok: la momentul review-ului SAMSUNG avea deja TRIM pe care l-ai si testat.
La momentul scrierii articolului Samsung nu avea TRIM pe SSD-urile sale, ci doar Garbage Collection. Cred ca am scris si explicat destul de clar pe pagina 2 acest lucru ;)!
Versiunea VBM19C1Q pentru Samsung, care are TRIM e aparuta in noiembrie 2009 (cel putin pentru Corsair).
Am si eu rugamintea sa postezi numai daca esti in cunostinta de cauza 🙂
Articolul a fost publicat pe 11 decembrie 2009, iar update-ul de firmware a fost publicat pe 17 decembrie: http://forum.corsair.com/v3/showthread.php?p=431478
Articolul a aparut de ceva vreme insa datele generale ale problemei raman cam aceleasi. SSD-urile au in continuare preturi ridicate. Imi aduc aminte ca prin 2000, un GB de date costa un dolar. Pentru un hard de 40GB plateai aprox 40USD.
Nu ne ramane decat sa asteptam o scadere de pret de acelasi gen si pentru SSD-uri. Dar ma intreb cat mai este pana atunci…
Pingback: Decembrie 2009 - My Garage
Pingback: 2.5" SSD enclosure - My Garage
Pingback: Quiet PC - Page 6 - My Garage
Pingback: SSD Round-up 2011 – A-Data, Corsair, Intel, Kingston, MemoRight, OCZ si Runcore | lab501
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube