Fenomenul SSD: round-up Kingston SSDNow V, V+, M si E

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 11 December, 2009.

HDTach 3.0.4.0

hdtach

HDTach este poate cel mai vechi benchmark de HDD pe care mi-l amintesc si care nu putea sa lipseasca din suita de benchmark-uri sintetice. Problema e ca algoritmul de testare se face la nivelul de baza fara vreo legatura cu sistemul de fisiere. Asadar cifrele afisate cad un pic in latura optimista.

In ceea ce priveste rezultatele, putem observa viteza foarte buna obtinuta de matricea RAID, precum si diferentele foarte mici dintre celelalte SSD-uri (inafara de cel echipat cu JMicron care e din alt film).

HDTune Pro 3.10

hdtune_rd

HDTune, desi este tot un benchmark low-level, foloseste algoritmi diferiti fata de HDTach producand rezultate mai apropiate de realitate. In ceea ce priveste situatia din clasament lucrurile raman neshimbate, singura diferenta fiind scorurile care nu mai au o tenta atat de optimista ca in cazul HDTach.

hdtune_wr

In testul de scriere putem observa rezultatul colosal obtinut de Kingston SSDNow E 32GB care a depasit atat matricea RAID cat si SSD-urile bazate pe controller Samsung care se descurca foarte bine la scriere. De asemenea, mai putem observa o imbunatatire in cazul trecerii de la Gen 1 la Gen 2 in cazul SSDNow M 80GB.

PCMark Vantage HDD Score

vantage

Testul pentru HDD din benchmark-ul PCMark Vantage simuleaza lucrul zilnic cu HDD-ul in diferite aplicatii uzuale (jocuri, arhivare, decodare, etc) iar apoi returneaza un scor utilizatorului. Privind rezultatele putem observa cum solutia RAID 0 domina indiscutabil in acest test, urmata de drive-urile bazate pe controller Intel si Samsung. Controller-ul JMicron incearca si el sa faca o figura buna dar sa nu fim prea aspri: totusi e de peste 2 ori mai performant decat un HDD clasic in acest benchmark.

Comentarii

11 comentarii la: Fenomenul SSD: round-up Kingston SSDNow V, V+, M si E

  1. Nicu Straton a scris pe:

    un review bun te face sa te decizi ce anume sa-ti cumperi fara sa regreti mai apoi. Pot spune ca acesta este un articol foarte bun, pentru ca ofera mai mult decat ar fi nevoie pentru a-ti face o simpla parere de achizitie. 😀 Felicitari Matose!

  2. DanD a scris pe:

    2 la pachet nu ar fi rau. si asa caut ceva interesant pt boot. nu ai idee cum se comporta cu un raid0 pe un SB nvidia? am win7 – oare trece trim, de fapt oricum nu trece daca le ai in raid, sau e doar la intel faza?

  3. Matose Post author a scris pe:

    Din nefericire pe o placa de baza cu chipset NVIDIA sunt probleme mari de performanta chiar si cu un singur SSD. Nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna un RAID 0 pe un astfel de chipset :).

    Din pacate TRIM nu va merge nici in RAID nici in single drive pe un chipset NVIDIA…

  4. DanD a scris pe:

    oh COCK! si eram un nvidia fan boy declarat, vroiam sa imi fac si tatuaj cu sli. 🙂

    oricum – raid0 cu harduri imi merge de minune, am facut si cu 2 si cu 3 hdd [3was stripe0]

    deci raman la hdd mecanice – bummer 🙁

  5. In xtrempc, ultimul nr parca, au facut o analiza a drive-urilor ssd si concluzia lor era ca in loc de un ssd low end mai bine cumperi un velociraptor.

  6. endluzerul a scris pe:

    xtrempc? analiza? aaa…zau?

  7. Kingston SSDNow V+ e cu SAMSUNG si aparent stie TRIM deci informatia cum ca SAMSUNG inca nu stie TRIM dar lucreaza la ea nu e ok: la momentul review-ului SAMSUNG avea deja TRIM pe care l-ai si testat.

  8. Matose Post author a scris pe:

    La momentul scrierii articolului Samsung nu avea TRIM pe SSD-urile sale, ci doar Garbage Collection. Cred ca am scris si explicat destul de clar pe pagina 2 acest lucru ;)!

  9. Versiunea VBM19C1Q pentru Samsung, care are TRIM e aparuta in noiembrie 2009 (cel putin pentru Corsair).

  10. Matose Post author a scris pe:

    Am si eu rugamintea sa postezi numai daca esti in cunostinta de cauza 🙂
    Articolul a fost publicat pe 11 decembrie 2009, iar update-ul de firmware a fost publicat pe 17 decembrie: http://forum.corsair.com/v3/showthread.php?p=431478

  11. Articolul a aparut de ceva vreme insa datele generale ale problemei raman cam aceleasi. SSD-urile au in continuare preturi ridicate. Imi aduc aminte ca prin 2000, un GB de date costa un dolar. Pentru un hard de 40GB plateai aprox 40USD.

    Nu ne ramane decat sa asteptam o scadere de pret de acelasi gen si pentru SSD-uri. Dar ma intreb cat mai este pana atunci…

Lasa-ne un comentariu: