Fenomenul SSD: round-up Kingston SSDNow V, V+, M si E
Sistemul de test
Fiecare SSD a fost conectat la sistemul de test ca HDD secundar dupa ce a fost efectuata asupra lui o operatiune de Secure Erase folosind HDDErase 3.3. Testele au fost rulate in aceeasi ordine, iar HDTach si HDTune au fost rulate fara ca SSD-ul sa fie partitionat. Tinand cont de faptul ca nici un SSD din portofoliul Kingston nu este echipat cu controller Indilinx, am decis sa introduc in test si un Team Xtreem G1 60GB pentru a putea realiza astfel si o comparatie intre controllere.
AHCI: util sau nu?
AHCI (Advanced Host Controller Interface) este un standard de comunicare intre dispozitivul de stocare si chipset creat de Intel si prezent pe toata placile de baza actuale. Acest standard ofera suport pentru hot-plugging si NCQ (Native Command Queing). Prima tehnologie este utila celor care au nevoie sa schimba unitatile de disc in timpul functionarii (mediul industrial, servere, etc), iar NCQ optimizeaza ordinea de citire / scriere a datelor pe / de pe HDD / SSD. Acest lucru poate fi extrem de util in cazul HDD-urilor mecanice pentru ca poate evita miscari nenecesare ale capetelor dar oare mai are vreo utilitate in cazul SSD-urilor?
Pentru a imi raspunde la ultima intrebare am ales sa rulez AS SSD Benchmark pe SSD-ul Kingston SSDNow V 40GB Boot Drive in mod IDE, iar apoi in mod AHCI (bineinteles dupa curatarea SSD-ului cu Secure Erase).
- Kingston SSDNow V 40Gb Boot Drive @ IDE Mode
- Kingston SSDNow V 40Gb Boot Drive @ AHCI Mode
- Kingston SSDNow V 40Gb Boot Drive @ IDE Mode
- Kingston SSDNow V 40Gb Boot Drive @ AHCI Mode
Dupa cum se vede rezultatele sunt apropiate, unele variatii intrand chiar in limita de eroare. Totusi in operatiile de citire / scriere a fisierelor mici (4K) observam o scadere de ~20% la trecerea de la IDE la AHCI, pe cand la citirea fisierelor 4K folosind 64 threaduri observam o crestere de aproximativ 3 ori provenita de la folosirea tehnologiei NCQ. Din pacate, aceia dintre voi care vor sa beneficieze de tehnologia TRIM vor trebui sa seteze controller-ul in mod AHCI, chiar daca vor pierde ceva performanta la citirea / scrierea fisierelor mici.
Comentarii
un review bun te face sa te decizi ce anume sa-ti cumperi fara sa regreti mai apoi. Pot spune ca acesta este un articol foarte bun, pentru ca ofera mai mult decat ar fi nevoie pentru a-ti face o simpla parere de achizitie. 😀 Felicitari Matose!
2 la pachet nu ar fi rau. si asa caut ceva interesant pt boot. nu ai idee cum se comporta cu un raid0 pe un SB nvidia? am win7 – oare trece trim, de fapt oricum nu trece daca le ai in raid, sau e doar la intel faza?
Din nefericire pe o placa de baza cu chipset NVIDIA sunt probleme mari de performanta chiar si cu un singur SSD. Nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna un RAID 0 pe un astfel de chipset :).
Din pacate TRIM nu va merge nici in RAID nici in single drive pe un chipset NVIDIA…
oh COCK! si eram un nvidia fan boy declarat, vroiam sa imi fac si tatuaj cu sli. 🙂
oricum – raid0 cu harduri imi merge de minune, am facut si cu 2 si cu 3 hdd [3was stripe0]
deci raman la hdd mecanice – bummer 🙁
In xtrempc, ultimul nr parca, au facut o analiza a drive-urilor ssd si concluzia lor era ca in loc de un ssd low end mai bine cumperi un velociraptor.
xtrempc? analiza? aaa…zau?
Kingston SSDNow V+ e cu SAMSUNG si aparent stie TRIM deci informatia cum ca SAMSUNG inca nu stie TRIM dar lucreaza la ea nu e ok: la momentul review-ului SAMSUNG avea deja TRIM pe care l-ai si testat.
La momentul scrierii articolului Samsung nu avea TRIM pe SSD-urile sale, ci doar Garbage Collection. Cred ca am scris si explicat destul de clar pe pagina 2 acest lucru ;)!
Versiunea VBM19C1Q pentru Samsung, care are TRIM e aparuta in noiembrie 2009 (cel putin pentru Corsair).
Am si eu rugamintea sa postezi numai daca esti in cunostinta de cauza 🙂
Articolul a fost publicat pe 11 decembrie 2009, iar update-ul de firmware a fost publicat pe 17 decembrie: http://forum.corsair.com/v3/showthread.php?p=431478
Articolul a aparut de ceva vreme insa datele generale ale problemei raman cam aceleasi. SSD-urile au in continuare preturi ridicate. Imi aduc aminte ca prin 2000, un GB de date costa un dolar. Pentru un hard de 40GB plateai aprox 40USD.
Nu ne ramane decat sa asteptam o scadere de pret de acelasi gen si pentru SSD-uri. Dar ma intreb cat mai este pana atunci…
Pingback: Decembrie 2009 - My Garage
Pingback: 2.5" SSD enclosure - My Garage
Pingback: Quiet PC - Page 6 - My Garage
Pingback: SSD Round-up 2011 – A-Data, Corsair, Intel, Kingston, MemoRight, OCZ si Runcore | lab501
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube