RunCore Pro V 200GB – SandForce SF-1200 iese la atac

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 18 May, 2010.

Pana nu demult, atunci cand vroiam sa achizitionam cel mai performant SSD disponibil pe piata aveam o singura varianta: Intel. Incepand cu sfarsitul anului trecut lucrurile s-au schimbat, pe piata SSD-urile aparand un nou nume: SandForce. Fabricand in esenta controller-ul, care este practic partea cea mai importanta, compania americana a dat lovitura in ceea ce priveste performanta SSD-urilor.

Performantele nemaintalnite pana acum sunt datorate unor tehnologii proprietare menite sa sporeasca viteza de lucru, in detrimentul unei complexitati deosebite a controller-ului cat si a firmware-ului. Familia de controllere produsa de SandForce contine doua serii: SF-1200, destinata aplicatiilor consumer si SF-1500, menita a servi mediul bussiness / enterprise. Diferenta dintre cele doua familii este suportul pentru chipuri NAND SLC al SF-1500 precum si un numar marit de IOPS la scriere (30.000 fata de 10.000 la SF-1200). Pentru mai multe detalii privind modul de functionare al SSD-urilor si tehnologiilor implementate as recomanda citirea acestui articol.

SF-1200 si SF-1500 sunt bazate pe nucleul de procesare Tensilica DC_570T, dar acesta nu joaca un rol atat de important in performanta. Ca si in cazul placilor video, exista in PCB de referinta (recomandat de catre SandForce) pe care integratorii pot sa-l foloseasca sau nu. De aceea, majoritatea SSD-urilor bazate pe solutia SandForce folosesc acelasi PCB.

.

DuraWrite – 0.5x Write Amplification

.

Spre deosebire de traditionalele HDD care scriau pe platan exact atat cat avea fisierul, primele SSD-uri scriau de 10-20 ori mai multa informatie (se scriau 10-20MB pentru un fisier de 1MB). De ce? Pentru ca atunci cand trebuie stearsa informatie de pe disc, controller-ul nu stie daca in acel bloc este si informatie utila sau nu. Aceasta informatie se afla in sistemul de fisiere stocat pe SSD, dar controller-ul nu poate accesa si nici interpreta aceeasta informatie. In acest caz trebuie citit intregul bloc, analizat, apoi sters sau actualizat in functie de situatie si scris inapoi pe disc. Aceste operatiuni au loc atunci cand intrega capacitate a SSD-ului este ocupata sau partial ocupata si sunt consumatoare de resurse si astfel ratele de transfer la citire / scriere scad semnificativ. Fenomenul poarta numele de Write Amplification si pentru rezolvarea acestei probleme producatorii de controllere au venit cu mai multe rezolvari.

Comentarii

9 comentarii la: RunCore Pro V 200GB – SandForce SF-1200 iese la atac

  1. Nu era normal sa fie comparate cu intel x25-E care la scriere are 170 MB/sec ? Mai ales ca par din aceeasi liga si ca pret…bine x25-e foloseste memorii SLC..

  2. Matose Post author a scris pe:

    Nu era normal pentru ca X25-E foloseste memorii SLC si este adresat segmentului enterprise, nu consumer. In plus, la aproximativ aceeasi bani X25-E are 32GB in timp ce SSD-ul testat azi are 200GB…

  3. stefan a scris pe:

    nice toy

  4. ferike a scris pe:

    “In plus, la aproximativ aceeasi bani X25-E are 32GB in timp ce SSD-ul testat azi are 200GB…”

    wrong matose, esti outdated cu preturile 🙂

    ia arunca un ochi aici:
    http://www.emag.ro/solid-state%20drive%20_ssd_/intel

    deci un Intel SLC de 32 e 1720 Lei, unul de 64 GB din gama enteprise e 2700 Lei, iar modelul testat de tine (cica) e 3100 Lei, desi ma indoiesc puternic ca iei un pret de state si pur si simplu il inmultesti cu 3,3x si ai pretul de Romania = never happened.

  5. Matose Post author a scris pe:

    Oricum raportul pret / GB e mult mai bun in cazul SandForce… orice ai zice 🙂

  6. Trance a scris pe:

    900$ pt 200GB? Nu mersi, parerea mea ca nu se renteaza (momentan).

  7. De mult visez la un SSD ca asta, sa speram ca si in Romania preturile sa devina mai accesibile, pentru un leptop un ssd este mana cereasca mai ales ca se reduce si consumul.

  8. vezi ca ai o greseala in pagina 6

    Desi viteza de scriere nu impresioneaza in mod deosebit, in ceea ce priveste scrierea avem un incredibil 222MB/s din partea SF-1200 (fata de 98MB/s in cazul X25-M). Totusi, sa nu uitam ca HDTune este un benchmark low-level care de multe ori nu arata exact performanta in lucrul cu fisiere.

  9. ma intereseaza un ssd de 64GB pt un acer aspire 5741g, Chipset Intel HM55, imi puteti recomanda ceva ?

    multumesc

Lasa-ne un comentariu: