RunCore Pro V 200GB – SandForce SF-1200 iese la atac

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 18 May, 2010.

Cum orice tehnologie revolutionara are atat avantaje cat si dezavantaje, e timpul sa trecem in revista si partile mai putin bune ale acesteia:

  • necesita o complexitate deosebita la nivelul controller-ului cat si o putere de calcul considerabila a partii logice – pentru compresie / decompresie in timp real
  • are nevoie de un firmware bine pus la punct si foarte bine testat in prealabil; de notat ca orice problema la nivelul firmware-ului se poate solda cu pierderi de date, important pentru ca lucram cu date comprimate (codate)
  • dictionarele folosite pentru compresie precum si datele necesare verificarii integritatii datelor sunt stocate intr-un spatiu rezervat pe disc, inaccesibil utilizatorului. Tot in aceeasi zona sunt stocate si informatiile de redundanta, necesare functionarii fara probleme atunci cand cedeaza vreo celula de memorie (tehnologia este numita RAISE si este in principiu o matrice RAID la nivelul celulelor NAND). Acest spatiu este 28% din capacitatea SSD-ului in cazul SandForce pe cand la celelalte controllere avem de-a face cu doar 7% (Intel, Indilinx, etc)

Spatiul rezervat de care vorbeam mai devreme – acei 28% – sunt motivul pentru care avem de-a face cu capacitati “ciudate” ale SSD-urile motorizate de controllere SandForce (50GB, 100GB, 200GB, 400GB). Recent, SandForce a dezvoltat un nou firmware pentru familia SF-1200 care reduce spatiul rezervat la doar 13%. Implementat prima data de OCZ intr-o noua revizie a SSD-ului Agility 2, firmware-ul pastreaza performanta drive-ului in 98% din cazuri la fel cu a vechii versiuni dar cu avantajul capacitatii mai mari folosibile. Nu ramane decat sa speram ca si ceilalti producatori sa implementeze cat mai repede acest firmware in SSD-urile lor. Mai jos aveti un tabel cu capacitatile folosibile in fiecare caz:

.

.

Sper ca nu v-am plictisit prea tare cu notiunile introductive, dar nu disperati pentru ca pe pagina urmatoare vom face cunostinta cu obiectul testului nostru de astazi…

Comentarii

9 comentarii la: RunCore Pro V 200GB – SandForce SF-1200 iese la atac

  1. Nu era normal sa fie comparate cu intel x25-E care la scriere are 170 MB/sec ? Mai ales ca par din aceeasi liga si ca pret…bine x25-e foloseste memorii SLC..

  2. Matose Post author a scris pe:

    Nu era normal pentru ca X25-E foloseste memorii SLC si este adresat segmentului enterprise, nu consumer. In plus, la aproximativ aceeasi bani X25-E are 32GB in timp ce SSD-ul testat azi are 200GB…

  3. stefan a scris pe:

    nice toy

  4. ferike a scris pe:

    “In plus, la aproximativ aceeasi bani X25-E are 32GB in timp ce SSD-ul testat azi are 200GB…”

    wrong matose, esti outdated cu preturile 🙂

    ia arunca un ochi aici:
    http://www.emag.ro/solid-state%20drive%20_ssd_/intel

    deci un Intel SLC de 32 e 1720 Lei, unul de 64 GB din gama enteprise e 2700 Lei, iar modelul testat de tine (cica) e 3100 Lei, desi ma indoiesc puternic ca iei un pret de state si pur si simplu il inmultesti cu 3,3x si ai pretul de Romania = never happened.

  5. Matose Post author a scris pe:

    Oricum raportul pret / GB e mult mai bun in cazul SandForce… orice ai zice 🙂

  6. Trance a scris pe:

    900$ pt 200GB? Nu mersi, parerea mea ca nu se renteaza (momentan).

  7. De mult visez la un SSD ca asta, sa speram ca si in Romania preturile sa devina mai accesibile, pentru un leptop un ssd este mana cereasca mai ales ca se reduce si consumul.

  8. vezi ca ai o greseala in pagina 6

    Desi viteza de scriere nu impresioneaza in mod deosebit, in ceea ce priveste scrierea avem un incredibil 222MB/s din partea SF-1200 (fata de 98MB/s in cazul X25-M). Totusi, sa nu uitam ca HDTune este un benchmark low-level care de multe ori nu arata exact performanta in lucrul cu fisiere.

  9. ma intereseaza un ssd de 64GB pt un acer aspire 5741g, Chipset Intel HM55, imi puteti recomanda ceva ?

    multumesc

Lasa-ne un comentariu: