RunCore Pro V 200GB – SandForce SF-1200 iese la atac

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 18 May, 2010.

Concluzii

In mod clar avem de-a face cu un SSD extrem de rapid, dar de ce nu avem un castigator clar la finalul acestui articol? In primul rand Intel X25-M a fost primul SSD cu adevarat demn de a purta acest nume, deci are in spate o oarecare vechime, experienta precum si cateva revizii de firmware. De asemenea, producatorii de benchmark-uri au avut timp sa-si calibreze programele pentru a testa cat mai bine SSD-uri. Pe de cealalta parte, SandForce vine cu o arhitectura noua care este dificil de testat si analizat cu programele care le avem astazi. Am putut observa comportamentul ciudat din PCMark Vantage, HDTune dar si din AS SSD Benchmark. Pana acum singurele teste care par sa arate adevarata putere a SF-1200 este ATTO Disk Benchmark precum si testele de IOPS din HDTune Pro.

Ceea ce am incercat eu sa explic in randurile de mai sus este ca nu hardware-ul este problema aici ci mai degraba software-ul si programele de test. Totusi, viteze de peste 280MB/s la citire si peste 270MB/s la scriere pe aproape toata gama de marimi de fisiere este intr-adevar impresionant. Consider ca SandForce este un controller bun, sustinut de tehnologii excelente (DuraWrite, RAISE) dar care mai are nevoie de cateva firmware-uri si de software adecvat de testare pentru a straluci cu adevarat.

Despre implementarea celor de la RunCore am numai cuvinte de lauda; carcasa este solida din aluminiu iar performanta obtinuta depaseste specificatiile producatorului. Din pacate nu am putut afla un pret pentru Europa al acestui SSD, dar in magazinele din USA se vinde la aproximativ 900$  (~3100RON). Nu am inteles motivul pentru care este mai scump cu ~20% decat Corsair F200 desi inauntru este practic la fel. Deci da, am gasit si ceva care nu imi place la acest RunCore … pretul !

.


Comentarii

9 comentarii la: RunCore Pro V 200GB – SandForce SF-1200 iese la atac

  1. Nu era normal sa fie comparate cu intel x25-E care la scriere are 170 MB/sec ? Mai ales ca par din aceeasi liga si ca pret…bine x25-e foloseste memorii SLC..

  2. Matose Post author a scris pe:

    Nu era normal pentru ca X25-E foloseste memorii SLC si este adresat segmentului enterprise, nu consumer. In plus, la aproximativ aceeasi bani X25-E are 32GB in timp ce SSD-ul testat azi are 200GB…

  3. stefan a scris pe:

    nice toy

  4. ferike a scris pe:

    “In plus, la aproximativ aceeasi bani X25-E are 32GB in timp ce SSD-ul testat azi are 200GB…”

    wrong matose, esti outdated cu preturile 🙂

    ia arunca un ochi aici:
    http://www.emag.ro/solid-state%20drive%20_ssd_/intel

    deci un Intel SLC de 32 e 1720 Lei, unul de 64 GB din gama enteprise e 2700 Lei, iar modelul testat de tine (cica) e 3100 Lei, desi ma indoiesc puternic ca iei un pret de state si pur si simplu il inmultesti cu 3,3x si ai pretul de Romania = never happened.

  5. Matose Post author a scris pe:

    Oricum raportul pret / GB e mult mai bun in cazul SandForce… orice ai zice 🙂

  6. Trance a scris pe:

    900$ pt 200GB? Nu mersi, parerea mea ca nu se renteaza (momentan).

  7. De mult visez la un SSD ca asta, sa speram ca si in Romania preturile sa devina mai accesibile, pentru un leptop un ssd este mana cereasca mai ales ca se reduce si consumul.

  8. vezi ca ai o greseala in pagina 6

    Desi viteza de scriere nu impresioneaza in mod deosebit, in ceea ce priveste scrierea avem un incredibil 222MB/s din partea SF-1200 (fata de 98MB/s in cazul X25-M). Totusi, sa nu uitam ca HDTune este un benchmark low-level care de multe ori nu arata exact performanta in lucrul cu fisiere.

  9. ma intereseaza un ssd de 64GB pt un acer aspire 5741g, Chipset Intel HM55, imi puteti recomanda ceva ?

    multumesc

Lasa-ne un comentariu: