RunCore Pro V 200GB – SandForce SF-1200 iese la atac

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 18 May, 2010.

Practic, primul care a reusit reducerea Write Amplification pana la 1.1x a fost Intel, astfel facandu-si aparitia cunoscuta serie X25 care inca ramane un etalon in performanta SSD-urilor. Intel a reusit sa reduca dimensiunea blocului care trebuie citit -> analizat -> scris de la 128-512K la 4-5K ceea ce a rezultat intr-o imbunatatire drastica a lucrului cu fisiere de dimensiune mica, avand viteze departe de atins de orice alt controller. De asemenea, blocurile cu care se lucreaza fiind mult mai mici sunt imbunatatite atat fiabilitatea in timp cat si timpul in care SSD-ul isi pastreaza specificatiile din fabrica.

Pentru a depasi Intel in ceea ce priveste performanta, SandForce a introdus tehnologia sa proprietara numita DuraWrite. Aceasta reduce factorul de amplificare si mai mult, ajungand la un incredibil 0.5x. Ok, avem de-a face cu un numar subunitar deci controller-ul va scrie pe disc mai putine informatii decat ar trebui daca am avea de-a face cu stocare bit-per-bit. Un exemplu practic oferit de catre producator este ca pentru o instalare de Windows 7 + Office 2007 care ar ocupa 25GB in mod normal, controller-ul SandForce transfera catre memoria flash numai 11GB. Totusi, la accesarea discului toti cei 25GB sunt vizibili si se pot accesa.

Cum se poate obtine un Write Amplification de doar 0.5x? Controller-ul realizeaza operatii de compresie / decompresie in timp real atunci cand lucreaza cu memoria. Partea interesanta este ca algoritmii de compresie alesi nu sunt mereu aceeasi, acestia fiind diferiti in functie de datele care trebuie comprimate. Compresia este evident una fara pierderi, iar scopul principal este scrierea secventelor unice urmand ca mai apoi, atunci cand se repeta, sa facem pur si simplu referire la acestea. O alta metoda de compresie este introducerea de markere astfel incat sa incadram o secventa monotona, care contine in interior aceleasi simboluri. Algoritmele exacte de compresie nu sunt facute publice de catre SandForce (logic, nu? 🙂 ) dar putem presupune ca se foloseste in principal algoritmul de compresie aritmetica (cel mai performant) cu posibile insertii de Huffman, Shannon-Fano sau LZW (Lempel-Ziv-Welch).

Avantajele tehnologiei DuraWrite sunt urmatoarele:

  • durabilitate in timp mai mare a celulelor de memorie; practic diferenta intre SLC si MLC devine insignifianta in ceea ce priveste timpul MTBF
  • viteza de scriere posibila foarte mare datorita cantitatii reduse de date transferate; presupunand un SSD cu Write Amplification 1.1x (Intel) care copiaza o cantitate de date in timpul t, rezulta ca un SSD cu Write Amplification 0.5x (SandForce) va scrie aceeasi cantitate de date (fiind necesara scrierea a doar jumate din cantitatea de date) in timpul 0.45*t. Asadar, SSD-urile bazate pe SandForce ar trebuie sa fie de peste 2 ori mai rapide decat cele bazate pe controllere Intel.
  • nu necesita memorie externa pe post de buffer datorita cantitatii reduse de date transferate; controller-ul SandForce are totusi o memorie interna de ordinul catorva megabiti.

Comentarii

9 comentarii la: RunCore Pro V 200GB – SandForce SF-1200 iese la atac

  1. Nu era normal sa fie comparate cu intel x25-E care la scriere are 170 MB/sec ? Mai ales ca par din aceeasi liga si ca pret…bine x25-e foloseste memorii SLC..

  2. Matose Post author a scris pe:

    Nu era normal pentru ca X25-E foloseste memorii SLC si este adresat segmentului enterprise, nu consumer. In plus, la aproximativ aceeasi bani X25-E are 32GB in timp ce SSD-ul testat azi are 200GB…

  3. stefan a scris pe:

    nice toy

  4. ferike a scris pe:

    “In plus, la aproximativ aceeasi bani X25-E are 32GB in timp ce SSD-ul testat azi are 200GB…”

    wrong matose, esti outdated cu preturile 🙂

    ia arunca un ochi aici:
    http://www.emag.ro/solid-state%20drive%20_ssd_/intel

    deci un Intel SLC de 32 e 1720 Lei, unul de 64 GB din gama enteprise e 2700 Lei, iar modelul testat de tine (cica) e 3100 Lei, desi ma indoiesc puternic ca iei un pret de state si pur si simplu il inmultesti cu 3,3x si ai pretul de Romania = never happened.

  5. Matose Post author a scris pe:

    Oricum raportul pret / GB e mult mai bun in cazul SandForce… orice ai zice 🙂

  6. Trance a scris pe:

    900$ pt 200GB? Nu mersi, parerea mea ca nu se renteaza (momentan).

  7. De mult visez la un SSD ca asta, sa speram ca si in Romania preturile sa devina mai accesibile, pentru un leptop un ssd este mana cereasca mai ales ca se reduce si consumul.

  8. vezi ca ai o greseala in pagina 6

    Desi viteza de scriere nu impresioneaza in mod deosebit, in ceea ce priveste scrierea avem un incredibil 222MB/s din partea SF-1200 (fata de 98MB/s in cazul X25-M). Totusi, sa nu uitam ca HDTune este un benchmark low-level care de multe ori nu arata exact performanta in lucrul cu fisiere.

  9. ma intereseaza un ssd de 64GB pt un acer aspire 5741g, Chipset Intel HM55, imi puteti recomanda ceva ?

    multumesc

Lasa-ne un comentariu: