USB 3.0 la inceput de drum – Kingston si A-Data

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 27 October, 2010.

Traim in secolul informatiei si nu cred ca se mai indoieste nimeni de acest lucru, dupa ce ultimii 20 de ani au fost marcati de evolutia fulminanta a sistemelor de calcul – fie ele PC-uri, portabile sau super-computere. De la PC-uri dotate cu unitati de stocare de cateva sute de MB si unitati floppy de 5.25″, am ajuns la sisteme de calcul dotate cu hard-disk-uri de 1 sau 2TB, cu SSD-uri ultra-rapide pentru sistemul de operare, cu DVD-RW sau BluRay-RW cu ajutorul carora putem urmari materiale video de inalta definitie, sau putem stoca un numar imens de date. Tin minte si acum cat de mult m-am bucurat sa descopar midi-uri cu formatiile mele preferate de atunci, si cum mai ascultam acele imitatii de melodii pe un PC care atunci mi se parea racheta. Tin minte cum am asistat la nasterea MP3-urilor, la boom-ul file-sharing-ului reprezentat la inceput de Napster, si la nebunia care a urmat odata cu aparitia clientilor de tip Peer-to-peer. Erau vremuri in care mergeam cu un HDD de 6,4GB dupa mine (Quantum Fireball anyone?) pentru a copia muzica sau jocuri de la diversi amici, apoi am inceput sa ardem CD-uri, apoi DVD-uri…

Unii dintre prietenii mei foarte buni isi amintesc si acum cum se amuzau cand ma vedeau venind cu sacosa de CD-uri pe care aveam tot ce ne putea trece prin cap, muzica, filme, jocuri, orice era nevoie pentru a da startul unei petreceri reusite. Astazi am un iPod si un stick USB. Incet, incet, continutul multi-media s-a insinuat pe PC-urile noastre, ajungand sa fie cel mai intens rulat de catre orice persoana care are la dispozitie un sistem de calcul. Fie ca ne uitam pe YouTube, fie ca ascultam muzica, sau descarcam pozele din vacanta de pe camera noastra cu multi megapixeli, in fiecare zi lucram cu cantitati din ce in ce mai mari de date. De la DivX-uri de 600MB am ajuns la imagini BluRay de 40GB. De la dischete si HDD-uri purtate cu grija, am ajuns la stick-uri USB de dimensiuni mici si capacitati mari. Acum nu mai ne chinuim sa surubarim prin kitul de instalare al Windows-ului pentru a face o versiune customizata si cat de cat automatizata. Acum instalam odata respectivul sistem de operare, cu aplicatiile dorite, il customizam cum dorim, deschidem Acronis si realizam o imagine de mai multi GB. Pe care o punem pe un stick USB. De unde o putem scrie oricand, in 20-30 de minute, pe orice HDD, si gata sistemul de operare cu toate cele necesare.

Daca la inceputul anilor 2000 stick-urile USB erau dispozitive de stocare cu dimensiuni care se masurau in zeci de MB, acum am ajuns sa discutam de zeci de GB. In momentul in care primele stick-uri USB 2.0 si-au facut aparitia, saltul de performanta adus a deschis calea unei noi ere a trasportului de informatie. De atunci au trecut insa multi ani (specificatiile USB 2.0 au fost finalizate in 2000), cantitatea de date transportata de fiecare utilizator de PC a crescut vertiginos, si nu a trecut mult timp pana cand vitezele maxime oferite de standardul USB 2.0 nu au mai fost suficiente. In momentul de fata stick-urile de 32GB sunt accesibile oricarui cumparator si nici cele de 64GB nu au preturi prohibitive. Mai mult decat atat, unii producatori au demonstrat ca se pot fabrica si stick-uri de 128 respectiv 256GB, deci putem sa avem mereu la dispozitie o cantitate enorma de informatie. Un singur aspect ramane insa evident pentru oricine a pus mana pe un stick de 256 GB – sa copiezi 200GB de pe PC pe un stick USB 2.0 este ca si cum ai umple o cisterna cu pipeta. Evident, era timpul pentru urmatorul pas.

Comentarii

19 comentarii la: USB 3.0 la inceput de drum – Kingston si A-Data

  1. super tare 🙂 astia de la kingston fac o treaba foarte buna. AM si eu un usb de la ei, si il am de ceva vreme …

  2. Un mega-articol care ridică într-o manieră pertinentă și obiectivă cortina de deasupra minunăției intitulată ”USB 3.0”.

  3. Eu nici nu ma apropii de usb 3 pana nu apare un standard de conectori pe mobo sau pana nu-mi fac rost de cel putin un ssd.

  4. si eu am unu de la ei de 2 ani si nu am nici o problema cu el…

  5. mda.. incep sa se bage si astea de la kingston in toate chestiile astea 😀
    spre beneficiul nosturu, deoarece scot produse ieftine si bune 😀

  6. Nice. Chiar sunt multumit de produsele de la kingston

  7. Foarte bun testul

  8. Mai dureaza ceva pana cand producatorii de PC-uri vor scoate produse cu standardul USB 3.0 la un pret accesibil. Cand acestea vor ajunge cu adevarat accesibile se va trece probabil la USB 4.0.

    O lupta cu viteza care aduce userilor beneficii iar producatorilor venituri.

  9. imediat apar si telefoane cu 3.0 :))

  10. Am placa de baza x58 cu usb 3.0, dar stickul de memorie inca nu a primit upgrade 🙂 si e lent ca melcul..

  11. Centrale termice a scris pe:

    Am o intrebare, telefonul meu are usb 3.0 iar la pc 2.0. Transferul de date se face la viteza maxima? sau trebuie sa am si la pc 3.0 ?

  12. normal :)…dar ce telefon ai tu cu usb 3.0 ?

  13. Asigurare RCA a scris pe:

    Ma intreb care este limita fizica a acestor dispozitive. Mai precis, cand se va ajunge la o linita de transfer printr-ul cablu, limita ce nu poate fi depasita.

    La fel ma gandeam si la platanele hard diskurilor dar deja vad ca se trece la SSD. Tehnologia evolueaza mai repede decat ma asteptam.

  14. bun testul

  15. Chiar sper sa fie ceva mai rapid USB 3 in realitate caci e un chin uneori sa transferi multe date cu stick-ul usb.

  16. de la sacosa cu cd uri am ajuns pana la un mic aparat ca bricheta conectat wirles la Reciver …si ia uite ce party se da cu o “bricheta “

  17. Cu pasi mici dar vad ca incepe sa se miste si USB 3.0. Pana la sfarsitul anului care tocmai a inceput sunt convins ca va deveni standard si nu vom mai gasi placi cu USB 2.0.

  18. Dan a scris pe:

    Trecerea de la 2.0 la 3.0 e un pas mare. Practic se trece la transferul gigabit, ceea ce e extrem de tare pentru secolul nostru.

  19. claudia a scris pe:

    cel mai cool articol pe care l-am citit in viata mea!

Lasa-ne un comentariu: