USB 3.0 la inceput de drum – Kingston si A-Data

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 27 October, 2010.


.

USB 3.0

.
Urmatorul pas avea sa se numeasca eSATA, si desi exista un numar destul de mare de placi de baza dotate cu acest conector precum si o serie intreaga de unitati de stocare externe care pot folosi atat portul USB cat si un port eSATA, penetrarea acestui standard in piata nu a fost atat de mare, din doua motive. In primul rand este vorba despre un conector care serveste o singura functie (transfer de date), in conditiile in care pe USB putem conecta in acest moment absolut orice (daca nu ma credeti dati o tura prin magazinele de cadouri amuzante si o sa va lamuriti), inclusiv telefoane mobile, playere audio-video, periferice, s.a.m.d. In al doilea rand, exista foarte putine stick-uri dotate cu o mufa eSATA, iar miniaturizarea mediului de stocare extern a stat de fapt la baza succesului inregistrat de stick-urile USB. Desigur, putem avea la dispozitie HDD-uri externe de pana la 3TB, dar una este sa cari dupa tine un astfel de dispozitiv, sau chiar si un elegant HDD de 2.5″, si alta este sa ai un stick de dimensiuni reduse atasat brelocului. Practic, atunci cand vorbim despre un stick USB, deviza este oricand, oricat, oriunde. Ce lipseste din aceasta enumerare? Cuvantul “repede”.

In Noiembrie 2008 au fost anuntate pentru prima oara specificatiile standardului USB 3.0, care promitea rate de transfer de pana la 300MB/s. Cu alte cuvinte o viteza teoretica de 10 ori mai mare decat cea a actualului standard USB 2.0. Tot in Noiembrie 2008 a fost lansata si platforma Intel X58, insa USB 3.0 nu se numara printre noutatile pe care aceasta le aducea. Dupa lansarea platformei P55 in Septembrie 2009, a devenit clar pentru toti cei interesati de acest subiect faptul ca nu exista nici o graba din partea celor de la Intel legata de adoptarea acestui standard si de integrarea acestei tehnologii in chipset-urile sale. Deasemenea, producatorii de placi de baza au realizat faptul ca chipset-ul X58 va reprezenta high-end-ul platformelor Intel pentru o buna bucata de vreme, si nu ar strica un refresh adus familiei de placi bazate pe acest chipset.

Sub aceste auspicii, in Ianuarie 2010, in cadrul Consumer Electronics Show din Las Vegas, Asus si Gigabyte au prezentat fiecare cate o placa de baza certificata USB 3.0: primele placi certificate USB 3.0 din lume. Certificate simultan, ca sa punem capat oricarei discutii. De atunci si pana acum, fiecare producator a lansat propria familie de produse care folosesc aceasta tehnologie, USB 3.0 devenind varful de lance in promovarea placilor de baza Gigabyte, dar si a netbook-urilor si notebook-urilor Asus. Bazele erau puse pentru adoptarea noului standard de catre consumatori, toata lume isi dorea un dispozitiv de stocare de dimensiuni mici, capacitate mare si viteza si mai mare, tehnologia era superba, dar lipsea cu desavarsire.

De ce spun asta? Pentru ca dispozitivele USB 3.0 intarziau sa apara. In cadrul CeBit si Computex am vazut nenumarate variante de astfel de dispozitive, cum ar fi SSD-uri cu conector USB 3.0, adaptoare S-ATA to USB 3.0, stick-uri USB 3.0, toate bune si frumoase, exceptand faptul ca stick-urile USB 3.0, dispozitivele acelea pe care le astepta toata lumea, intarziau sa apara in retail. Am vazut SSD-uri cu performante ametitoare de la Super Talent, dar acestea costau cat o vacanta in Austria. Am vazut hard-disk-uri externe pe USB 3.0, dar acestea nu rezolva problema celor care isi doresc stick-ul agatat de breloc. Acelasi lucru este valabil si pentru adaptoarele S-ATA USB 3.0. Am vazut si SSD-uri mai accesibile pe USB 3.0 (cum ar fi Apogee Astro Drive A101 testat de noi in Iulie), insa tot nu vorbim despre un stick USB 3.0, datorita pretului si al cablului necesar conectarii dispozitivului la PC.

Evident, daca primele placi certificate au fost prezentate in Ianuarie 2010, nu puteam sa nu va tinem la curent cu dezvoltarea acestora cu mult inainte, cum ar fi aparitia primului controller USB 3.0 in Iunie 2009, unele dintre primele poze cu Asus P6X58 in Iulie 2009, sau chiar un articol intreg despre Gigabyte P55A-UD6, S-ATA 3 si USB 3.0, in Noiembrie 2009, unul dintre primele articole din lume legate de acest subiect. V-am tinut la curent cu dezvoltarea acestui standard si am asteptat alaturi de voi aparitia primelor stick-uri USB 3.0. Ei bine, in urma cu aproximativ o luna, la aproape doi ani dupa standardizarea specificatiilor USB 3.0, au fost lansate primele stick-uri USB 3.0 produse in masa, cu preturi mai apropiate de buzunarele unui consumator normal. Cat de performante sunt acestea, cat de “stick-uri” sunt ele si cat de repede se va ranspandi USB 3.0 ca standard preferat de consumatori, vom vedea in cele ce urmeaza.

Comentarii

19 comentarii la: USB 3.0 la inceput de drum – Kingston si A-Data

  1. super tare 🙂 astia de la kingston fac o treaba foarte buna. AM si eu un usb de la ei, si il am de ceva vreme …

  2. Un mega-articol care ridică într-o manieră pertinentă și obiectivă cortina de deasupra minunăției intitulată ”USB 3.0”.

  3. Eu nici nu ma apropii de usb 3 pana nu apare un standard de conectori pe mobo sau pana nu-mi fac rost de cel putin un ssd.

  4. si eu am unu de la ei de 2 ani si nu am nici o problema cu el…

  5. mda.. incep sa se bage si astea de la kingston in toate chestiile astea 😀
    spre beneficiul nosturu, deoarece scot produse ieftine si bune 😀

  6. Nice. Chiar sunt multumit de produsele de la kingston

  7. Foarte bun testul

  8. Mai dureaza ceva pana cand producatorii de PC-uri vor scoate produse cu standardul USB 3.0 la un pret accesibil. Cand acestea vor ajunge cu adevarat accesibile se va trece probabil la USB 4.0.

    O lupta cu viteza care aduce userilor beneficii iar producatorilor venituri.

  9. imediat apar si telefoane cu 3.0 :))

  10. Am placa de baza x58 cu usb 3.0, dar stickul de memorie inca nu a primit upgrade 🙂 si e lent ca melcul..

  11. Centrale termice a scris pe:

    Am o intrebare, telefonul meu are usb 3.0 iar la pc 2.0. Transferul de date se face la viteza maxima? sau trebuie sa am si la pc 3.0 ?

  12. normal :)…dar ce telefon ai tu cu usb 3.0 ?

  13. Asigurare RCA a scris pe:

    Ma intreb care este limita fizica a acestor dispozitive. Mai precis, cand se va ajunge la o linita de transfer printr-ul cablu, limita ce nu poate fi depasita.

    La fel ma gandeam si la platanele hard diskurilor dar deja vad ca se trece la SSD. Tehnologia evolueaza mai repede decat ma asteptam.

  14. bun testul

  15. Chiar sper sa fie ceva mai rapid USB 3 in realitate caci e un chin uneori sa transferi multe date cu stick-ul usb.

  16. de la sacosa cu cd uri am ajuns pana la un mic aparat ca bricheta conectat wirles la Reciver …si ia uite ce party se da cu o “bricheta “

  17. Cu pasi mici dar vad ca incepe sa se miste si USB 3.0. Pana la sfarsitul anului care tocmai a inceput sunt convins ca va deveni standard si nu vom mai gasi placi cu USB 2.0.

  18. Dan a scris pe:

    Trecerea de la 2.0 la 3.0 e un pas mare. Practic se trece la transferul gigabit, ceea ce e extrem de tare pentru secolul nostru.

  19. claudia a scris pe:

    cel mai cool articol pe care l-am citit in viata mea!

Lasa-ne un comentariu: