USB 3.0 la inceput de drum – Kingston si A-Data

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 27 October, 2010.


.

Concluzii

.

Si am ajuns si la finalul epopeei USB 3.0 care, fie vorba intre noi, de-abia acum incepe. Trebuie sa recunosc faptul ca, dincolo de placi video turbate si alte lucruri interesante la care am lucrat in ultima vreme, acest articol a fost pentru mine relaxant si intrigant in acelasi timp. De ce spun asta? In primul rand pentru ca v-am tinut mereu la curent cu noutatile legate de USB 3.0, si am urmarit indeaproape dezvoltarea acestui standard. Acesta este momentul in care USB 3.0 incepe sa ia avant cu adevarat, platformele care suporta aceasta tehnologie fiind deja raspandite printre consumatori. In momentul in care primii doi mari producatori de memorii din lume (Kingston si A-Data) au inceput productia de masa pentru stick-uri USB 3.0, si acestea se pot achizitiona din retail contra unor sume nu chiar uriase, deja putem spune ca primii pasi spre adoptia la scara larga a acestui standard au fost facuti.

In al doilea rand, nu stiu daca ati urmarit cu atentie subiectul in ultima vreme, dar eu l-am urmarit. In momentul in care primele stick-uri au ajuns la noi in laborator (a doua jumatate a lui Septembrie), nu existau decat doua articole pe internet despre aceste stick-uri, unul despre Kingston si unul despre A-Data. Pe parcursul ultimei luni, aproape toate site-urile care au cea mai mica tangenta cu IT-ul au testat aceste dispozitive, atat in lume cat si in Romania. Va intrebati pe buna dreptate de ce nu am lansat acest articol atunci, cand am fi fost printre primii din lume. Ei bine, am observat de la bun inceput o serie de anomalii legate de lucrul cu fisiere mici, pe de o parte, si de ratele de transfer de care era capabil stick-ul A-Data pe de alta parte. Din aceste motive am inceput sa investigam mai serios problema, pentru a intelege ce anume cauzeaza aceste probleme. Cu alte cuvinte, nu am vrut sa realizam un articol simplist, “uite doua teste, uite ratele de transfer, uite pretul, USB 3.0 rulez, cumparati USB 3.0”, asa cum s-a intamplat cu cea mai mare majoritate a site-urilor de profil, ci am vrut sa analizam arhitectura acestor stick-uri, punctele lor forte si punctele lor slabe, a trebuit sa asteptam pana am obtinut toate modelele testate astazi, am formulat ipoteze, unele au fost infirmate de informatiile primite de la producatori, unele de testele noastre, si in final a ajuns la ceea ce puteti citi astazi.

Despre ce este vorba de fapt ? Ce am investigat noi atat? Pai in primul rand, faptul ca nu avem de-a face cu niste stick-uri USB per-se, ci cu niste SSD-uri. De ce este acest lucru important pentru voi cititorii? Din doua motive. Una la mana, acest lucru are un impact negativ asupra lucrului cu fisiere mici, fenomen specific controller-elor flash, dar mult accentuat in cazul controller-elor JMicron. A doua la mana, desi JMF612 suporta comanda TRIM, sper ca nu va asteptati ca aceasta comanda sa fie suportata si prin conexiunea USB 3.0. Cu alte cuvinte, la fel ca un SSD bazat pe un controller JMicron mai vechi, si un stick USB bazat pe acest tip de controller va suferi in timp de o usoara degradare a performantei. Tinand cont ca avem stick-urile de o luna, nu va pot oferi acum cifre, dar acest fenomen este o realitate pe care o cunoastem foarte bine de la SSD-urile care nu suporta TRIM. A treia la mana, folosirea unui bridge S-ATA – USB 3.0 introduce inca un parametru in ecuatie, parametru care afecteaza bineinteles performanta.

Numai aspecte negative am enumerat pana acum, si deja va intrebati daca merita sau nu aceste stick-uri. Din fericire, exista si cateva aspecte pozitive care inclina serios balanta in favoare acestor dispozitive. In primul rand, in cazul unei solutii implementate corect (Kingston, probabil A-Data 32GB), performanta de care aceste dispozitive sunt capabile ne transporta intr-o alta era a transferului de date. Kingston au promis 80/60 si s-au tinut de cuvant, iar acest lucru inseamna ca puteti transporta cantitati insemnate de date, cu viteze foarte mari, folosind un dispozitiv de mici dimensiuni, pe care il puteti achizitiona pentru un pret corect. Cu alte cuvinte, chiar daca arhitectura interna nu este cea a unui stick USB, acest lucru este mai putin vizibil pentru consumator. Atata timp cat pretul este corect, dimensiunile dispozitivului sunt mici si va permit sa il purtati atasat brelocului, iar performantele sunt mult mai mari decat ceea ce aveam pana acum la dispozitie pe USB 2.0, eu personal nu pot decat sa consider aparitia acestor produse drept un real succes.

Si lucrurile bune nu se opresc aici. Odata cu aparitia primelor controller-e Flash-USB 3, pe parcursul anului viitor, dar si cu posibila integrare in chipset-urile Intel care isi vor face aparitia dupa P67, vom asista la viteze de transfer din ce in ce mai mari, pentru preturi din ce in ce mai mici, in implementarea unui numar cat mai mare de producatori, care momentan nu pot oferi asemenea produse la scara larga datorita costului solutiei constructive actuale. Incet, incet, USB 3.0 o ia pe urmele inaintasului sau, si nu cred ca vor mai trece mai mult de 2 ani de zile pana cand acest standard va deveni majoritar pe piata, iar performantele se vor apropia de limita maxima teoretica suportata de acest tip de conexiune.

Pana atunci, putem sa ne bucuram din plin de modelele actuale de stick-uri USB 3.0, ambele modele Kingston fiind foarte atractive din punctul meu de vedere. Daca doriti ceva mai ieftin, puteti lua in calcul un model A-Data, dar eu personal v-as recomanda sa va orientati spre varianta de 32GB si mai putin spre varianta de 16GB testata astazi. Nu in ultimul rand, acum aveti ocazia sa puneti la lucru placile alea de baza si notebook-urile si netbook-urile alea dotate cu o conexiune USB 3.0. Spor la treaba!

Comentarii

19 comentarii la: USB 3.0 la inceput de drum – Kingston si A-Data

  1. super tare 🙂 astia de la kingston fac o treaba foarte buna. AM si eu un usb de la ei, si il am de ceva vreme …

  2. Un mega-articol care ridică într-o manieră pertinentă și obiectivă cortina de deasupra minunăției intitulată ”USB 3.0”.

  3. Eu nici nu ma apropii de usb 3 pana nu apare un standard de conectori pe mobo sau pana nu-mi fac rost de cel putin un ssd.

  4. si eu am unu de la ei de 2 ani si nu am nici o problema cu el…

  5. mda.. incep sa se bage si astea de la kingston in toate chestiile astea 😀
    spre beneficiul nosturu, deoarece scot produse ieftine si bune 😀

  6. Nice. Chiar sunt multumit de produsele de la kingston

  7. Foarte bun testul

  8. Mai dureaza ceva pana cand producatorii de PC-uri vor scoate produse cu standardul USB 3.0 la un pret accesibil. Cand acestea vor ajunge cu adevarat accesibile se va trece probabil la USB 4.0.

    O lupta cu viteza care aduce userilor beneficii iar producatorilor venituri.

  9. imediat apar si telefoane cu 3.0 :))

  10. Am placa de baza x58 cu usb 3.0, dar stickul de memorie inca nu a primit upgrade 🙂 si e lent ca melcul..

  11. Centrale termice a scris pe:

    Am o intrebare, telefonul meu are usb 3.0 iar la pc 2.0. Transferul de date se face la viteza maxima? sau trebuie sa am si la pc 3.0 ?

  12. normal :)…dar ce telefon ai tu cu usb 3.0 ?

  13. Asigurare RCA a scris pe:

    Ma intreb care este limita fizica a acestor dispozitive. Mai precis, cand se va ajunge la o linita de transfer printr-ul cablu, limita ce nu poate fi depasita.

    La fel ma gandeam si la platanele hard diskurilor dar deja vad ca se trece la SSD. Tehnologia evolueaza mai repede decat ma asteptam.

  14. bun testul

  15. Chiar sper sa fie ceva mai rapid USB 3 in realitate caci e un chin uneori sa transferi multe date cu stick-ul usb.

  16. de la sacosa cu cd uri am ajuns pana la un mic aparat ca bricheta conectat wirles la Reciver …si ia uite ce party se da cu o “bricheta “

  17. Cu pasi mici dar vad ca incepe sa se miste si USB 3.0. Pana la sfarsitul anului care tocmai a inceput sunt convins ca va deveni standard si nu vom mai gasi placi cu USB 2.0.

  18. Dan a scris pe:

    Trecerea de la 2.0 la 3.0 e un pas mare. Practic se trece la transferul gigabit, ceea ce e extrem de tare pentru secolul nostru.

  19. claudia a scris pe:

    cel mai cool articol pe care l-am citit in viata mea!

Lasa-ne un comentariu: