USB 3.0 la inceput de drum – Kingston si A-Data

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 27 October, 2010.


.

Real Life

.


.
In cazul testelor practice avem doua situatii, una in care am folosit un fisier de 4GB si a doua in care am folosit un folder de 1,3GB care contine 3000 de fisiere. In cazul fisierului de 4GB rezultatele sunt apropiate de ceea ce am obtinut in testele sintetice. Astfel, pentru SSD-ul conectat prin adaptor obtinem 129/80 MB/s (citire/scriere), pentru HDD-ul conectat prin acelasi adaptor obtinem 100/60 MB/s iar hard-disk-ul eSATA isi pastreaza performantele constante, 76/76 MB/s. Cele doua modele Kingston USB 3 obtin rezultate aproape identice, adica 86/56 MB/s pentru modelul de 32GB, respectiv 85/54 MB/s pentru modelul de 16GB, demonstrand ca nu densitatea IC-urilor face diferenta in acest caz. Configuratia acestora pe canale, tipul de controller si tipul de bridge folosit fac totusi diferenta, modelul A-Data N005 obtinand 64/30MB, viteza de scriere fiind destul de dezamagitoare pentru o tehnologie asteptata de ani de zile.
.

.

Situatia este si mai interesanta in cazul testului realizat cu fisiere mici. Majoritatea publicatiilor de profil folosesc fotografii sau melodii pe post de fisiere “mici”, simuland astfel o situatie reala. Foarte corect, sansele sunt mari ca acesta sa fie tipul de continut transferat. Totusi, in zilele noastre fotografiile au minim 1MB, iar melodiile mini 4MB, deci vitezele de transfer nu difera cu mult de cele obtinute in regim de transfer sustinut, adica folosind un fisier de foarte mari dimensiuni. Desi copierea unui folder cu 3000 de fisiere nu reprezinta neaparat o situatie uzuala (desi putem oricand sa dorim sa transferam documentele de la lucru acasa, asta ca sa dau doar un exemplu), acest tip de test ne dezvaluie calcaiul lui Ahile, principala problema a unor stick-uri USB bazate pe un controller S-ATA.

In graficul de mai sus puteti observa faptul ca avem de-a face cu rate de transfer mult mai mici, de departe cea mai constanta performanta avand-o hard-disk-ul conectat prin eSATA (60/46). Urmeaza apoi SSD-ul conectat prin adaptorul USB 3.0 (59/38), acesta fiind dotata totusi cu unul dintre cele mai performante controller-e de pe piata, urmat de HDD-ul Samsung conectat prin acelasi adaptor (51/30). JMicronul folosit in stick-urile USB 3.0 isi spune cuvantul si ne reaminteste de faimosul “4K issue”, performantele fiind cu mult mai mici fata de copierea unui fisier de mari dimensiuni. Modelele Kingston obtin din nou rezultate identice (32/25 MB/s), in timp ce modelul A-Data obtine rezultate si mai slabe (28/17 MB/s). In acest caz, datorita folosirii unui controller S-ATA, stick-urile USB 3.0 obtin rezultate comparabile cu cele obtinute folosind conexiunea USB 2.0.

Comentarii

19 comentarii la: USB 3.0 la inceput de drum – Kingston si A-Data

  1. super tare 🙂 astia de la kingston fac o treaba foarte buna. AM si eu un usb de la ei, si il am de ceva vreme …

  2. Un mega-articol care ridică într-o manieră pertinentă și obiectivă cortina de deasupra minunăției intitulată ”USB 3.0”.

  3. Eu nici nu ma apropii de usb 3 pana nu apare un standard de conectori pe mobo sau pana nu-mi fac rost de cel putin un ssd.

  4. si eu am unu de la ei de 2 ani si nu am nici o problema cu el…

  5. mda.. incep sa se bage si astea de la kingston in toate chestiile astea 😀
    spre beneficiul nosturu, deoarece scot produse ieftine si bune 😀

  6. Nice. Chiar sunt multumit de produsele de la kingston

  7. Foarte bun testul

  8. Mai dureaza ceva pana cand producatorii de PC-uri vor scoate produse cu standardul USB 3.0 la un pret accesibil. Cand acestea vor ajunge cu adevarat accesibile se va trece probabil la USB 4.0.

    O lupta cu viteza care aduce userilor beneficii iar producatorilor venituri.

  9. imediat apar si telefoane cu 3.0 :))

  10. Am placa de baza x58 cu usb 3.0, dar stickul de memorie inca nu a primit upgrade 🙂 si e lent ca melcul..

  11. Centrale termice a scris pe:

    Am o intrebare, telefonul meu are usb 3.0 iar la pc 2.0. Transferul de date se face la viteza maxima? sau trebuie sa am si la pc 3.0 ?

  12. normal :)…dar ce telefon ai tu cu usb 3.0 ?

  13. Asigurare RCA a scris pe:

    Ma intreb care este limita fizica a acestor dispozitive. Mai precis, cand se va ajunge la o linita de transfer printr-ul cablu, limita ce nu poate fi depasita.

    La fel ma gandeam si la platanele hard diskurilor dar deja vad ca se trece la SSD. Tehnologia evolueaza mai repede decat ma asteptam.

  14. bun testul

  15. Chiar sper sa fie ceva mai rapid USB 3 in realitate caci e un chin uneori sa transferi multe date cu stick-ul usb.

  16. de la sacosa cu cd uri am ajuns pana la un mic aparat ca bricheta conectat wirles la Reciver …si ia uite ce party se da cu o “bricheta “

  17. Cu pasi mici dar vad ca incepe sa se miste si USB 3.0. Pana la sfarsitul anului care tocmai a inceput sunt convins ca va deveni standard si nu vom mai gasi placi cu USB 2.0.

  18. Dan a scris pe:

    Trecerea de la 2.0 la 3.0 e un pas mare. Practic se trece la transferul gigabit, ceea ce e extrem de tare pentru secolul nostru.

  19. claudia a scris pe:

    cel mai cool articol pe care l-am citit in viata mea!

Lasa-ne un comentariu: