ASUS Maximus VIII Extreme – Prezentare

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 11 May, 2016.

2

3

4

 

Asa cum ne asteptam placa arata cu adevarat high-end, in principal datorita heatsink-urilor de pe PCH si VRM dar si prin prezenta mastii de plastic ce acopera partea superioara a porturilor I/O precum si o parte din PCB. Acesta din urma este aerisit, lucru normal de altfel pentru un format E-ATX, oricat de incarcat ar fi acesta.

In drepta sus observam coltisorul din placa dedicat overclockerilor, situat optim pentru ca poate fi accesat cu usurinta chiar daca avem montata pe placa o configuratie 4-way SLI / CrossfireX. Acesta contine butoanele de Power si Reset, punctele de masura ale voltajelor, switch-urile pentru activarea/ dezactivarea celor 4 sloturi PCI-Express (util pentru debuging cu placile video pe subzero), butonul de MemOK, Safe Boot sau ReTry. Pentru cei mai extremi dintre voi avem butonul de activare LN2 Mode (elimina Cold-Boot Bug) si Slow Mode (seteaza temporar multiplicatorul la 8x) dar si un debug display.

In ceea ce priveste sloturile de expansiune avem 3 sloturi PCI-Express 3.0 16x conectate la CPU care pot functiona in configuratie 16x/-/-, 8x/8x/- sau 8x/4x/4x, precum si un al patrulea slot PCI-Express 3.0 conectat la PCH ce poate avea o conexiune maxima 4x. Presarate printre ele avem si 2 sloturi PCI-Express 1x pe care le putem popula cu placi de retea, sunet, tuner, etc. Dupa cum se poate observa nu avem vreun bridge PLX drept urmare configuratiile multi-card sunt limitate la doua placi in cazul NVIDIA si 4 placi in cazul AMD (desi nu as fi de acord cu o astfel de configuratie in lipsa unui bridge PLX ).

Placa de sunet integrata SupremeFX 2015 este aceeasi pe care am intalnit-o si in cazul variantei Hero. Asa cum am mai spus, desi avem de-a face cu acelasi Realtek ALC1150 pe post de DSP si DAC 7.1 pentru iesirile de pe I/O panel, partea de conversie digital -> analog (DAC) pentru iesirea stereo frontala este realizata de ESS ES9023P ce are in subordine si un amplificator operational Texas Instruments RC4580 (2Vrms). Gama dinamica a DAC-ului folosit este de 112dB cu un THD-N de -94dB, specificatii bune pentru o placa de sunet integrata, dar nimic cu putea avea pretentii audiofile. ASUS a folosit acest DAC extern pentru a avea iesirile 7.1 si cea frontala stereo complet independente, zic asta pentru ca specificatiile si rezultatele in practica nu il diferentiaza prea mult de DAC-ul integrat in ALC1150. Nelipsitilor capacitori Nichicon Fine Gold (Muse) li se adauga un releu de decuplare pentru a evita neplacutele pocnete la pornire sau cand sunt cuplate  / decuplate dispozitive la sistem.

 

12

8

 

In coltul din dreapta-jos, chiar langa radiatorului PCH-ului, se afla cele 8 porturi S-ATA cu care a fost dotata placa – 6 porturi S-ATA 6Gbps native PCH-ului Z170, respectiv 2 porturi S-ATA 6Gbps gratie unui controller ASMedia. Daca renuntam la 4 porturi SATA putem chiar adauga sistemului nostru 2 unitati SATA Express, daca ar exista pe piata desigur.

Daca nu ne multumim cu latimea de banda oferita de SATA sau SATA Express avem la dispozitie si solutie mai rapide implementate pe Maximus VIII Extreme, mai exact un port M.2 x4 sau chiar un port U.2 pe care il puteti observa in poza de mai sus.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: