GIGABYTE X58A-OC + Intel Core i7 990X = Love

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 27 April, 2011.

.

Pentru ca Gulftown e renumit pentru consumul de energie, orice placa de baza ce are pretentia de a stoarce ultimii stropi de performanta din el au aproape obligatoriu in arsenal un etaj de alimentare extrem de solid si aproape ridicol de puternic. X58A-OC nu face nicidecum exceptie, producatorul declarand o putere disponibila pentru procesor de 1200W; bineinteles, pentru a oferi asa ceva consumul din sursa se poate apropia de 1500W, motiv pentru care doi conectori EPS 12V (8-pin) sunt obligatorii.

Cum se construieste un etaj de alimentare ce ar trebui sa ofere 1200W ? Gigabyte nu e la prima operatiune de acest gen, X58-UD9 fiind la vremea ei dotata cu un opulent etaj de alimentare cu 24 faze ce se lauda cu o putere asemanatoare. Inginerii de la Gigabyte au mai rafinat putin reteta intre timp si au ajuns la concluzia ca 12 faze si o proiectare foarte atenta se vor descurca cel putin la fel de bine cand e vorba de impins Gulftown-ul in teritorii neatinse pana acum.

Rotitele care fac acest imens angrenaj sa se puna in miscare sunt 12 circuite integrate tip DrMOS (Driver & MOSFET) SiC769CD produse de Vishay, fiecare putand oferi un curent continuu maxim 35A la o tensiune maxima de 2V. Totalul teoretic iese la 840W, insa aceasta cifra nu include alimentarea Uncore, ce face parte tot din procesor dar are un circuit separat, 3 faze ce nu folosesc insa tehnologia DrMOS si ce ar putea oferi aproximativ 150W in total. Asadar, circuitul e proiectat pentru aproximativ 1000 W, insa Gigabyte pretinde 1200W, ce lipseste, in fond bobinele sunt de 50A in timp ce circuitele au u nrating de doar 35A ? Probabil faptul ca cei 1000 W sunt putere continua iar pe termen foarte limitat circuitul sa poata oferi ceva mai mult si, probabil cea mai importanta chestie, ca pe masura ce vom raci procesorul cu azot lichid se va raci si etajul de alimentare din apropiere, permitandu-i oferirea unei puteri peste specificatiile initiale. Nu, nu e chiar corect sa declari 1200W fara sa mentionezi ca ai nevoie de racire subzero pentru asta insa da, se va descurca cu un Gulftown fara nici un fel de problema, atat pe aer cat si pe azot lichid.

Controller-ul pentru acest etaj de alimentare e un Intersil ISL6336, care e in esenta un controller analog inteligent pentru 6 faze; cu alte cuvinte, nu avem 12 faze decat constructiv, din punct de vedere al decalajului intre etajele de comutatie si al riplului e vorba de doar 6. Cat timp filtrajul de la iesire e suficient de bun diferenta intre 6 sau 12 faze e greu de observat, si aici X58A-OC sta destul de bine: toti condensatorii sunt Sanyo POSCap TPE (tantal-polimer), si desi nu au un ESR la fel de bun ca si NEC Proadlizer folositi pe alte placi de baza sau chiar video destinate overclocking-ului extrem, numarul lor mare compenseaza cu varf si indesat.

Un alt avantaj al folosirii condensatorilor POSCap e profilul mic al acestora, ce permite izolarea foarte usoara si eficienta a zonei procesorului.

Etajele pentru alimentarea memoriei respectiv chipset-ului X58 sunt alcatuite fiecare din cate 3 faze ce folosesc acelasi tip de bobine de 50A precum si condensatori POSCap, o premiera pe placile de baza.

Comentarii

18 comentarii la: GIGABYTE X58A-OC + Intel Core i7 990X = Love

  1. SakuraBlack90 a scris pe:

    OC-ul in ziua de astazi este un lux nu si-l permite oricine, din p.m.d.v. trebuie sa fii bogat si prost sa cheltui asa de multi bani pe ceva care nu poate functiona 24/24 ore fara ca utilizatorul sa-l perie toata ziua.

    Eu am un Athlon 1700+ care ruleaza din 2003 cu peste 50%OC. Asa ceva nu mai vezi in ziua de astazi. Adica,voi trece-ti de 50%OC(pe nucleu fizic) cu niste costuri uriase si numai asa un test. Avantajele utilizatorului “de rand” fiind 0.
    Si o stiti si voi dar din asta traiti si uitati sa mentionati.
    Cat costa un funtionarea unui astfel de PC daca i se poate spune asa(racit cu NO2).
    Articolul este unul bun, in stilul vostru, adica “stufos” si la moda in anumite cercuri.
    Felicitari!

  2. Ce vremuri, primul overclock l-am facut cand aveam un pentium mmx la 166 si l-am dus la 188 marind FSB-ul parca de la 66 la 75..

    …incercasem si un overclock pe voodoo 2 dar facea artifacte.

  3. fubu a scris pe:

    Se pare ca este o placa pentru mine 😛

  4. Monstru Post author a scris pe:

    @ SakuraBlack90 – interesant punct de vedere, ce pot spune mai mult decat atat 🙂

    Cat costa functionarea unei masini de Formula 1? O poti folosi 24/24 pe sosea? Costa enorm si nu ai ce cauta cu ea pe sosea. Dar de pe urma unor descoperir facute acolo beneficiezi si atunci cand folosesti masinuta ta de zi cu zi, cat despre curse, nu mai are rost sa vorbim, sunt urmarite de milioane de maniaci. Pastrand proportiile, overclocking-ul extrem este exact acelasi lucru pentru PC-uri. Nu o sa folosesti niciodata LN2 pentru 24/24, este vorba pur si simplu despre Formula 1. Iti place, bine, nu iti place, iarasi bine. Dar folosesti acasa un procesor overclockat, oricat de vechi ar fi el. q.e.d…

  5. dodo a scris pe:

    bine zis MONSTRU, bravo!!! Exista un “formula 1” in orice domeniu fara de care civilizatia nu ar evolua.

  6. stiti voi cine sunt a scris pe:

    placa de baza dedicata “overlcockerilor”, foarte clar ca “overlcocking-ul” extrem.
    Foarte frumos articolul!

  7. borza a scris pe:

    articol ok, la obiect. era interesant sa vedem cat a fost dus acest procesor si pe alte mb-uri.
    poate vor reaparea placi de baza si fara sunet integrat, in urma discutiilor voastre cu producatorii.

    @SakuraBlack90 – ai pus-o!!! La noapte o sa-ti dea atacu’ Monstru&comp si te trezesti cu X58A-OC + 990X in loc de campionul ala al tau. s-ar putea sa nu-ti dai seama decat tarziu, cand o sa vrei sa aspiri praful din carcasa.

  8. Doru a scris pe:

    @SakuraBlack90 – Totusi un 2500K pe o placa de baza decenta poate sa ajunga la 50% OC (4,8 GHz) cu un cost acceptabil (cateva clicuri/setari in UEFI/Bios si voltaj mic cat sa nu-l omoare), iar diferenta de performanta e vizibila. Intr-adevar, ca si procesorul tau, astfel de procesoare sunt inca rare. Sunt dezamagit de limitarile Intel pentru toate procesoarele sale noi. Parca nu mai e la fel de incitant sa faci OC, iar satisfactia e incomparabil mai mica cand poti folosi doar anumite procesoare si PB pe care taticul Intel binevoieste sa te lase sa te joci cu ele, costul minim a unei astfel de platforme fiind mediu spre mare.

  9. darco_2 a scris pe:

    OC 50% cu costuri acceptabile e foarte usor realizabil in categoria low end. Eu pe o P35 blood iron + E2140 am ajuns la OC 100% daily use fara prea mari batai de cap. Ia oricare procesor intel pe 775, ce venea stock cu frecv. in zona 1600-2400 mhz, din ultimi 2-3 ani si vedeai ca OC minim era de peste 50% la oricare din procesoare si cu o placa de baza budget.

  10. bo a scris pe:

    pai si nu ati incercat un Crysis, Metro 2033 nimic?

  11. reddan a scris pe:

    si core i7 920 + msi x58 eclipse merge fb la 4ghz adica 50% oc fara probleme

  12. SakuraBlack90 a scris pe:

    @Monstru : auuuu(urlet). Deci, esti de acord, OC-ul a deveni un fel de F1 sau FIA GT1 dar crede-ma nu este fara sens si este accesibil numai snobilor(miliardari), muritorii de rand sa se uite la noi.
    Numeste 3 lucruri din F1 pe care Renault le-a implementat in functionarea Daciei(bugetul fiind de 500 milioane de euro/an in ultimii 6 ani – cu acesti bani Dacia putea sa fie mai ieftina si mai sigura)
    O sa iti numesc eu 30 de componente si functii care provin de la marci care nu au avut nici o legatura cu F1.
    Bine ai ca nu ai zis ca daca americanii nu se duceau pe Luna acum calculam pe degete.
    @ darco_2 si altii: mai refaceti o data calculele 50% OC – pe nucleu fizic inseamna ca din 3,4 GHz sa ai 5,1 GHz. A dracu matematica. Si din ce am vazut se strica intr-o veselie.
    @bo: Important este OC-ul meu este mai mare decat Oc-ul tau chiar daca pana sa ma joc ceva mi s-a stricat procesorul.
    PS. Prostia umana nu are limite indiferent de nivelul social si in orice moment dat de timp. – SakuraBlack90

  13. Monstru Post author a scris pe:

    OC-ul extrem este F1, nu incape indoiala, la fel cum overclocking-ul moderat este echivalent cu un chip-tuning prin care poti obtine cativa cai putere in plus fara sa platesti pentru un motor mai mare.

    Discutia legata de tehnologiile F1 este luuuunga, documenteaza-te daca esti cu adevarat interesat.

    Din pacate, imi pare rau sa fiu eu cel care iti da vestea, dar ca si procent de overclocking E2140 umileste la orice ora si in orice conditii procesorul tau, ca sa nu mai vorbim de performanta. Frecventa stock o poti afla tot cu Google:)

    Din pacate, sunt complet de acord cu ultima ta afirmatie, ba chiar as putea adauga si rautatea si invidia, alaturi de prostie 🙂

  14. SakuraBlack90 a scris pe:

    k

  15. SakuraBlack90 a scris pe:

    1. Ai 100% dreptate. Aceasta este o discutie fara sfarsit si in necunostinta de cauza i-ai spune si lui Schumi sa mai invete sa piloteze.
    2. Nu ai de unde stii ce PC am eu sau cate. Ideea era alta dar nu intelegi eu nu te judecam pe tine ci aceasta tendinta de OC de dragul cifrelor si iar se pare ca nu intelegi.
    3. S-au enumerat mai multe procesoare pe acolo eu nu am facut referire strict la 2500k, 2600k sau E2140.

    Pe scurt pentru toata lumea eu zic ca nu se merita sa dai o suma exponentiala pe ceva doar de dragul OC-ului.

    Rautatea si invidia, alaturi de prostie cum zici tu sunt specifice lui Cartman si aici sunt 100% de acord cu tine.
    Crede-ma nu-mi face nici o placere sa o dam in off topic. Mai bine faci un topic pe forum cu tema aceasta sa vezi cine si cati sunt de acord sa plateasca sume enorme pentru OC de-un test.
    Si pe mail sa-mi spui si mie care este contributia ta la dezvoltarea produselor de catre diversi producatori. Chiar imi aduc aminte ca ziceati ca x sau y ar trebui sa invete de la z cum se face un etaj de alimentare sau mai stiu eu ce. Foarte bine esti un baiat priceput dar cui vrei sa demonstrezi.
    Cei de la nVidia si AMD si-au invatat lectia ???

  16. CATA a scris pe:

    🙂 cumva oc e doar la tv k sa fie comparat chiar si in proportii f mici cu formula 1? nu prea e doar la tv, e in casele multor oameni care dau milioane k sa se bucure de niste cifre! foarte putini cumpara componente performante pt k ar avea nevoie maxima de ele!
    cred ca nimeni de pe aici nu si-a cumparat o masinuta pt F 1 si a dat o tura pe pista ,asa cum poate sa faca oc 😉

  17. Monstru Post author a scris pe:

    SakuraBlack:

    1. cam asa ceva…
    2. nu prea conteaza, putem sa citim printre randuri
    3. s-a vorbit despre multe procesoare, ai retinut ce ti-a convenit

    In esenta nu te obliga nimeni sa iti placa overclocking-ul si nici sa cheltuiesti bani pentru asta. Sunt destui baieti pe forum care o fac, asta este placere lor. Daca nu te numeri printre ei, nici nu vad de ce te-ar interesa X58A-OC, de ce discutam despre ea, sau de ce ai citit articolul, cand am precizat de la bun inceput despre ce este vorba.

    CATA – am spus “pastrand proportiile”, desigur 🙂 Dar da, a aparut si ceva OC pe la TV, daca te-ai uitat la emisiunea potrivita.

  18. Caterina-Dana Gensinoiu a scris pe:

    E tare să vezi ce se poate face ca overclocking cu această placă de bază. 🙂

Lasa-ne un comentariu: