GIGABYTE Z77X-UP7 Review

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 6 December, 2012.

 

Rezultate

 

Pentru a testa placa de baza GIGABYTE Z77X-UP7 am folosit un procesor retail Core i7 3770K racit de un cooler Corsair H80, dar dupa cum puteti vedea asta nu ne va impiedica sa obtinem frecvente ridicate. Pentru a testa capabilitatile placii de baza in ceea ce priveste overclocking-ul memoriilor am folosit 2 module DDR3 TeamGroup Xtreem LV 2400C9 cu capacitatea de 4GB fiecare, tactate din fabrica la 2400MHz 9-11-11-28. Alimentarea sistemului a fost realizata de un Seasonic P1000, in timp ce pe partea de stocare am folosit un SSD Kingston HyperX de 240GB. BIOS-ul instalat pe placa a fost ultimul disponibil in momentul realizarii testelor, adica F5f.

Dupa ce m-am obisnuit cu BIOS-ul, am setat parametrii care stiam ca ar trebui sa mearga si i-am dat o cheie. Totul a mers cum ar trebui si am ajuns in Windows cu procesorul tactat la 4.8GHz @ 1.296v (valoare verificata si cu multimetrul Fluke 77 III) si memoriile in dual-channel la 2666MHz cu un set de latente adaptate frecventei marite: 10-12-12-28 1T. In caz ca va intrebati de ce nu am folosit aceleasi memorii ca si in review-ul placii testate precedent, raspunsul e simplu: placa nu a putut rula mai sus de 2133MHz cu ele, tinand cont ca ele sunt certificate pentru o functionare la 2800MHz (nici incarcand profilul XMP si nici dupa ce am incercat setarea manuala timp de 1 zi). Mai mult, nu am reusit un boot cu succes nici incarcand profilul XMP la memoriile cu care am testat dar in acest caz am reusit setand latentele manual. Z77X-UP7 nu are nici un profil pentru memorii cum au placile din seria ASUS ROG sau ASRock OC Formula si nici profilele de setare automata a latentelor nu functioneaza chiar cum ar trebui ceea ce face overclocking-ul memoriilor mult mai anevoios.

Pana acum placa pare sa aiba un VRM bun, la acelasi nivel cu ASRock Z77 Extreme9, care nu este o placa destinata overclocking-ului si nici nu are 32 faze. Nu se poate compara cu VRM-ul lui Z77 OC Formula care a avut nevoie de 1.224v pentru a rula la 4800MHz, in timp ce Z77X-UP7 a fost stabila doar cu 1.296v. Pe de alta parte este adevarat ca diferentele sunt minore, iar Maximus V cu un BIOS mai vechi are nevoie de mai mult voltaj pentru aceeasi frecventa.

 

 

Urmatorul pas a fost sa vad frecventa maxima pe care o poate atinge procesorul pe aceasta placa de baza, pastrand activate toate nucleele dar si HyperThreading-ul. Am ridicat voltajul la 1.452v si am tot urcat folosind multiplicatorul. Rezultatul a fost de 5.125GHz stabil in SuperPi 1M, care mi-a confirmat banuielile ca placa poate urca procesorul bine dar din motive inca necunoscute mie (poate BIOS, poate VRM) nu am obtinut rezultate mai bune aplicand un voltaj mai mare.

 

 

 

La BCLK Z77X-UP7 straluceste ajungand acolo unde nu a mai ajuns vreo placa e baza testata pe aer, mai exact 109MHz. Din acest punct de vedere UP7 este pana in momentul de fata “campionul” Z77.

 

 

Analizand rezultatul obtinut in SuperPI 32M precum si latentele secundare / tertiare setate de placa am observat si problema de compatibilitate cu memoriile Dominator Platinum 2800C11. Placa seteaza latente foarte stranse fiind optimizata pentru eficienta si nu pentru frecvente mari, problema e ca nu toate latentele pot fi relaxate manual. Asadar frecventa maxima obtinuta nu a fost deloc impresionanta, 2750MHz cu latentele 11-13-13-28 1T a fost maximul pe care l-am putut obtine. Deloc spectaculos dar poate un nou BIOS va repara si aceasta problema impreuna cu problemele legate de XMP.

 

Comentarii

2 comentarii la: GIGABYTE Z77X-UP7 Review

  1. Ciupearca a scris pe:

    o placa WOW la un pret WOW cu performante wow mic, mic, mic…

  2. Ion a scris pe:

    Foarte clar si foarte simplu!
    Felicitari , matose.

Lasa-ne un comentariu: