GIGABYTE Z77X-UP7 Review
Concluzii
Gigabyte Z77X-UP7 costa 1728RON ceea ce este un pret destul de indraznet tinand cont de preturile concurentei. Mai exact, strict pentru overclocking avem Z77 OC Formula (1169RON) sau daca ne permite buzunarul si vrem 4-way VGA sarim la Maximus V Extreme (1679RON) care are ca dotari in plus fata de Z77X-UP7 conectivitate Thunderbolt. Daca vrem overclocking dar suntem si maniaci cu dotarile si suntem dornici sa renuntam la 4-way atunci putem sa alegem Maximus V Formula / ThunderFX (1531RON) care are in plus si o super placa de sunet externa.
Problema este ca in situatia actuala eu nu vad pozitionarea pe piata a Gigabyte Z77X-UP7, in conditiile in care avem pe piata optiuni mai bune sau mai dotate fiind totodata si mai ieftine. Problema nu vine de la faptul ca si-au pus profit prea mare, ci de la faptul ca au abordat solutii tehnice scumpe si inutile cum ar fi folosirea a 32 faze.
Comportamentul in testele noastre a fost bun, dar cu o mare problema pe partea de memorii dar probabil ca urmatoarele BIOS-uri vor trata si aceasta problema. Aceasta placa cu un pret de 1000-1100RON cu un VRM cu 8-12 faze, doar cu dotarile strict necesare si cu un BIOS un pic periat ar fi fost intr-adevar ceva interesant si un urmas demn de culorile negru si portocaliu. A, fara sa vreau am descris ASRock Z77 OC Formula deci se pare ca asta era intr-adevar reteta succesului pentru o placa destinata overclockerilor, cel putin in momentul de fata… Si este interesant, daca ne gandim ca doi se bat si al treilea castiga.
Mi-a placut GIGABYTE Z77X-UP7 cand am vazut-o prima oara pentru ca mi-a adus aminte de X58A-OC. Din pacate, dupa parerea mea, cei de la GIGABYTE au nevoie de mai multa coerenta in pozitionarea produselor. Z77X-UP7 nu este deloc o placa rea pentru un sistem high-end, dar nu putem spune ca se impune decisiv in fata altor produse. Pe de alta parte, daca vorbim despre overclocking, reteta implementata in X58A-OC a fost oarecum tradata, deoarece in acel caz discutam despre o placa extrem de capabila la acest capitol, pe cand Z77X-UP7 straluceste doar la capitolul BCLK. Si din nou, nu cred ca problema este una hardware ci pur si simplu tine de BIOS. Cel putin in cazul memoriilor acest aspect este clar.
Imi este greu sa inteleg de ce GIGABYTE au acordat o mai mare atentie unor segmente de piata mult mai putin sensibile la specificatii (recte gameri, prin seria G1) decat celor care apreciaza cu adevarat o placa de baza la adevarata ei valoare (recte overclockeri) si au produs un fel de compromis intre o placa de baza care ar trebui sa fie nava amiral pentru daily-use si o placa de baza care ar trebui sa faca overclockerii sa viseze negru si portocaliu noaptea, compromis care nu exceleaza la nici un capitol, deoarece pe partea de dotari lipseste conexiunea Thunderbolt, pe partea de overclocking lipseste un BIOS solid, iar pe partea “umana” a problemei lipseste un pret atractiv.
Sincer, nu stiu cum vad cei de la GIGABYTE viitorul, dar sper din suflet ca pentru Haswell lucrurile sunt mult mai clare si mai bine delimitate. Gamerii vor bling-bling si dotari fata de care noi, overclockerii suntem absolut insensibili (placa de retea minune care face si cartofi prajiti), tech-addicts vor o placa de baza dotata cu absolut toate tehnologiile existente pe piata pentru a se lauda in fata amicilor (gen conexiunea tunetul aprig). Noi, overclockerii, vrem o placa de baza back to the basics, dotata cu strictul necesar, lipsita de artificii de marketing dar capabila de performante iesite din comun. GIGABYTE, noi, overclockerii, vrem inapoi spiritul introdus odata cu X58A-OC. Vrem un BIOS solid precum o stanca si performante care lasa concurenta cu gura cascata de uimire. Si vrem asta pentru un pret modic, nu sub forma celei mai scumpe placi de baza de pe piata. Nu, nu avem nimic impotriva GIGABYTE, impotriva gamerilor sau a celor care nu vor decat sa se mandreasca cu noua achizitie. Doar ca NOI…vrem altceva… Si ar fi indicat sa primim acel ceva, deoarece NOI suntem cei care visam placi de baza noaptea, nu jucatorii de DOTA si LOL…
Comentarii
o placa WOW la un pret WOW cu performante wow mic, mic, mic…
Foarte clar si foarte simplu!
Felicitari , matose.
Pingback: GIGABYTE SOC FORCE 9 series - Prezentare - lab501