Prezentare – ASUS ROG Crosshair VIII Extreme & ASUS ProArt X570-Creator WiFi

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 31 August, 2021.

 
ASUS ROG Crosshair VIII Extreme este o placa de baza speciala, fiind gandita atat pentru utilizarea intr-un sistem, cat si pentru overclocking extrem. Astfel, pe de o parte avem de-a face cu dotarile specifice placilor de baza X570 high-end, ASUS ROG Crosshair VIII Extreme fiind echipata cu doua slot-uri PCI-E 4.0 x16 (16X, x8/x8), un slot PCI-E 3.0 x1, 3 slot-uri M.2 PCI-E 4.0 4X, precum si 2 slot-uri M.2 PCI-E 4.0 4X prin ROG DIMM.2, respectiv 6 conectori S-ATA 3.

De asemenea, ASUS ROG Crosshair VIII Extreme este dotata cu header USB 3.2 Gen2x2 Type-C frontal, doua header-e USB 3.2 Gen 1 frontale si 2 header-e USB 2.0 frontale. La capitolul retea avem de-a face cu o solutie 10Gbe Marvell AQtion AQC113CS, o solutie Intel I225-V 2.5Gbe, precum si o solutie combo Intel Wi-Fi 6E 2×2 si Bluetooth 5.2.

Solutia audio ROG SupremeFX 7.1 este bazata pe un codec Realtek ALC4082, care lucreaza in tandem cu un DAC/AMP ESS SABRE9018Q2C, din lista de dotari nelipsind condensatorii japonezi auriti.

Asa cum spuneam insa, dincolo de setarile clasice, ASUS ROG Crosshair VIII Extreme este o placa de baza dedicata overclocking-ului extrem. Asta inseamna ca, pe langa butoane Power, Reset, Clr_CMOS si BIOS Flashback, respectiv de-bug led si Q-Led, ASUS ROG Crosshair VIII Extreme este dotata si cu ceea ce ASUS numesc Extreme OC Kit, sau Overclocker’s Toolkit.

Acesta include butonul FlexKey, care ne permite sa alocam o alta functie butonului Reset, LN2 Mode, care permite aplicarea unor tensiuni de alimentare si setari specifice, Probelt (9 puncte de masura pentru cele mai importante tensiuni de alimentare din sistem), buton ReTry, care reseteaza automat toate setarile, fara a mai fi necesar un reset de bios, buton Safe boot, cu ajutorul caruia putem porni instantaneu sistemul cu setari sigure, Slow Mode, care reduce multiplicatorul procesorului la 8X, pause switch, care ne permite sa punem benchmark-ul pe pauza si sa facem setarile de care avem nevoie, respectiv full speed mode switch, care trece automat toate ventilatoarele in mod full power.

Nu in ultimul rand, merita remarcat faptul ca ASUS au pozitionat majoritatea conectorilor paralel cu placa de baza, similar cu ceea ce vedem in cazul placilor de baza din seria AORUS Xtreme.

 

Comentarii

Un comentariu la: Prezentare – ASUS ROG Crosshair VIII Extreme & ASUS ProArt X570-Creator WiFi

  1. Adi a scris pe:

    Nu le scrie nimeni la producatori sa lase liber sub slotul PCIE X16 2.0/3.0/4.0, daca ei nu gandesc chiar deloc?

Lasa-ne un comentariu: