Prezentare – ASUS ROG Maximus Z890 Hero

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 10 October, 2024.

PCB si conectivitate

 

ROG Maximus Z890 Hero ofera un slot PCI-Express 5.0 x16 echipat cu tehnologia de retentie Q-Release Slim, un slot PCI-Express 4.0 x16 (x4 electric), 3 conectori M.2 PCIe 5.0, 3 conectori M.2 PCIe 4.0, respectiv 4 conectori S-ATA 3 si un conector SlimSAS (PCIe 4.0 x4). Toti cei 3 conectori M.2 PCIe 5.0 sunt suportati de procesor, insa numai unul dintre acestia (M.2_1) beneficiaza de o linie separata, independenta de slotul PCIe x16. In cazul folosirii sloturilor M.2_3 si M.2_4, slotul PCIe 5.0 va rula in mod x8, in timp ce fiecare dispozitiv M.2 va rula in mod x4.

Fiind vorba despre o placa de baza din seria Republic of Gamers, ASUS ROG Maximus Z890 Hero este dotata cu butoane on-board (Power, ReTry si FlexKey) si Debug LED. Alte dotari includ doi conectori USB 3.2 Gen 1 frontali, care pot suporta un maxim de 4 porturi de 5 Gbps, 2 conectori USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps) Type-C frontali, dintre care unul suporta incarcare PD/QC4+ de pana la 60W.

Conectivitatea LAN este asigurata de un conector 2.5GbE (Intel I226-V) si unul Realtek 5GbE (Realtek RTL8126), alaturi de o solutie Wi-Fi 7 si Bluetooth 5.4 (Intel BE200NGW). Cele doua porturi USB4 Type-C de pe backpanel sunt furnizate direct de procesor, acestea fiind de asemenea compatibile cu standardul Thunderbolt 4.

La capitolul audio, intalnim o solutie ROG SupremeFX cu suport Dolby ATMOS bazata pe un Realtek ALC4082, iar pentru iesirea de casti frontale avem un DAC separat ESS Sabre ES9219Q. Aditional, ASUS utilizeaza capacitori ELNA optimizati pentru audio, precum si separarea traseului de masa intre placa de sunet si restul placii de baza.

Cum am putut vedea si pe modelul ROG Crosshair X870E Hero destinat platformei AMD AM5, ASUS ROG Maximus Z890 Hero foloseste tehnologia NitroPath pentru sloturile de memorie DDR5. Aceasta implica folosirea unor sloturi DDR5 speciale, dezvoltate impreuna cu Lotes (pentru care ASUS au exclusivitate de 1 an), care minimizeaza interferentele in cazul sloturilor nepopulate prin folosirea unor pini mai scurti. Aditional, ASUS au optimizat si traseele memoriilor pe layere separate in interiorul PCB-ului, astfel incat putem inregistra frecvente cu pana la 400 MHz mai mari decat pe placile de baza fara tehnologia NitroPath, insa ramane de vazut cum stau lucrurile in practica.

 

 

Comentarii

Un comentariu la: Prezentare – ASUS ROG Maximus Z890 Hero

  1. Vlad a scris pe:

    Ăsta da etaj de alimentare, prea frumos și complet arata. Sunt curios de performantele reale, de exemplu care e riplul de iesire (undershoot/overshoot) la răspunsul tranzitoriu a unei variații bruște de curent pe ieșire (load step), la cate faze are pe vcore, mă aștept să răspundă foarte bine.

Lasa-ne un comentariu: