Review – ASUS ROG Maximus Z890 Apex

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 12 December, 2024.

ASUS ROG Maximus Z890 Apex

 

Asa cum ne-au obisnuit cei de la ASUS inca de pe vremea chipset-ului Intel Z270 si a socketului LGA1151, cand lansau pe piata Maximus IX Apex, aceasta serie este dedicata entuziastilor overclocking-ului, in special atunci cand vine vorba de frecventele memoriilor, unde echiparea cu doar 2 sloturi de memorie – 1 DPC (Dimm Per Channel) – face intr-adevar diferenta.

Acum mai bine de 1 an, am testat Maximus Z790 Apex Encore, o placa de baza care a aparut dupa refresh-ul placilor de baza cu chipset Z790 initial, odata cu lansarea procesoarelor Intel Core din cea de-a 14-a generatie, cu nume de cod Raptor Lake Refresh. Pe aceasta placa de baza am putut vedea si cea mai ridicata frecventa de memorii atinsa – la acel moment – la noi in laborator, mai exact 8927 MHz cu 2 module instalate si 9103 MHz cu un singur modul. Odata cu lansarea procesoarelor Intel Core Ultra pe socket LGA1851 si a chipset-ului Intel Z890, si-a facut aparitia pe piata ASUS ROG Maximus Z890 Apex, cea mai recenta placa de baza din aceasta serie, dedicata entuziastilor de gaming si overclocking care cauta performanta extrema si toate dotarile necesare pentru a obtine cele mai bune rezultate pe aer, apa sau azot lichid.

Asa cum este normal in cazul unei placi de baza destinate overclocking-ului, unul dintre punctele forte ale lui Maximus Z890 Apex este VRM-ul robust cu 22+1+2+2 faze, capabil sa livreze pana la 110A per faza, ceea ce asigura stabilitate si eficienta chiar si in conditii de overclocking extrem. Avand in vedere echiparea cu doar 2 sloturi de memorie, Maximus Z890 Apex suporta in mod oficial memorii DDR5 cu viteze de pana la 9600 MHz, iar in acest moment in QVL (Qualified Vendor List) se afla doua kituri CUDIMM certificate pentru functionarea la aceasta viteza, ambele fabricate de G.Skill.

ASUS ROG Maximus Z890 Apex vine de aceasta data cu un PCB alb si o schema coloristica alb-gri, care ne aminteste de modelul Maximus Z790 Apex. PCB-ul este de tip low-loss, fiind optimizat suplimentar pentru o impedanta cat mai redusa si pentru pastrarea integritatii semnalelor, un aspect esential pentru sustinerea frecventelor ridicate fara pierderea stabilitatii. Desigur, dotarile specifice overclocking-ului pe azot lichid, precum FlexKey, LN2 Mode, ProbeIt, ReTry, Safe Boot si Slow Mode, sunt si ele prezente si gata de utilizare. Haideti sa mergem mai departe si sa vedem pe pagina urmatoare ce gasim in pachet.

 

 

Comentarii

Un comentariu la: Review – ASUS ROG Maximus Z890 Apex

  1. Fekete Tibor a scris pe:

    SP85 cu P88/E90?
    Pare un “cartof” la prima vedere 😛

Lasa-ne un comentariu: