Review – ASUS ROG Maximus Z890 Apex

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 12 December, 2024.

PCB si conectivitate

 

ASUS ROG Maximus Z890 Apex ofera doua sloturi PCI-Express 5.0 x16 conectate direct la procesor si echipate cu tehnologia de retentie Q-Release Slim, care pot fi configurate in mod x16/-, x8/x8 sau x8/x4 daca utilizam slotul M.2_3, respectiv x8/- daca utilizam atat M.2_3, cat si M.2_4. Slotul M.2_1 beneficiaza de o linie separata PCIe 5.0 x4, independenta de slotul PCIe x16, in timp ce M.2_2 este legat tot la procesor, insa magistrala folosita este PCIe 4.0 x4. PCH-ul Intel Z890 gestioneaza doua sloturi PCI-Express 4.0 x4, precum si doua sloturi M.2 PCIe 4.0 x4 (DIMM.2_1 si DIMM.2_2) furnizate prin intermediul modulului aditional ROG DIMM.2, dar si 4 conectori SATA 3.

Ca toate modelele Apex lansate de-a lungul timpului, ASUS ROG Maximus Z890 Apex are doar 2 sloturi de memorie RAM, aceasta arhitectura (1 DPC) fiind responsabila pentru frecventele foarte inalte atinse pe partea de memorii, atat cu DDR5 UDIMM, cat si cu noul standard CUDIMM. Pe langa prezenta fizica a celor 2 sloturi, departamentul de R&D ASUS a optimizat lungimea traseelor de memorie pentru a echilibra cat mai bine comportamentul celor 2 sloturi.

Fiind o placa din seria ROG, aceasta include butoane de Power, FlexKey, ReTry, Safe Boot si BCLK (+/-) on-board, precum si cateva switch-uri dedicate overclocking-ului: Slow Mode, RSVD (pentru eliminarea Cold Boot in unele cazuri) si jumper-ul LN2. Debug LED-ul (sau Q-LED in limbajul ASUS) este amplasat in coltul placii si este esential pentru identificarea eventualelor probleme in timpul procesului de boot. Pentru masurarea tensiunilor, ASUS a integrat un IC pentru masurarea diferentiala, amplasat cat mai aproape de procesor, garantand astfel o acuratete maxima. Mai mult, pentru a usura sesiunile de overclocking, placa poate detecta prezenta umezelii pe spatele PCB-ului in una dintre cele 3 zone de interes (CPU, DRAM sau PCIe), iar LED-ul corespunzator situat langa Debug LED va incepe sa palpaie pentru a atentiona utilizatorul.

In ceea ce priveste conectivitatea interna, placa dispune de doi conectori USB 3.2 Gen 1 frontali, capabili sa suporte un maxim de 4 porturi de 5 Gbps, un conector USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps) Type-C frontal, un conector USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) Type-C, precum si doua headere USB 2.0 care pot suporta pana la 4 porturi USB 2.0. Conectorul PCIe cu 8 pini situat langa mufele SATA aduce suport pentru tehnologia Quick Charge 4+, permitand incarcarea rapida a dispozitivelor de pana la 60W prin intermediul portului USB 3.2 Gen 2×2 Type-C frontal (puterea este limitata la 27W daca mufa PCIe nu este conectata).

Conectivitatea 5Gb LAN este gestionata de un controller Realtek RTL8126, alaturi de o solutie Wi-Fi 7 si Bluetooth 5.4 (Intel BE200NGW). Cele doua porturi USB4 Type-C de pe backpanel sunt conectate direct la procesor si sunt compatibile cu standardul Thunderbolt 4. Fiind o placa de baza high-end, aceasta vine echipata cu o solutie audio moderna ROG SupremeFX 7.1, bazata pe codec-ul ALC4080, impreuna cu un amplificator de casti Savitech SV3H712 pentru iesirea frontala. Sistemul de racire al VRM-ului este masiv, in timp ce efectele RGB sunt discrete, potrivite pentru o placa destinata overclocking-ului.

 

Comentarii

Un comentariu la: Review – ASUS ROG Maximus Z890 Apex

  1. Fekete Tibor a scris pe:

    SP85 cu P88/E90?
    Pare un “cartof” la prima vedere 😛

Lasa-ne un comentariu: