Review – ASUS ROG Maximus Z890 Apex

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 12 December, 2024.

Concluzii

 

ASUS ROG Maximus Z890 Apex reuseste sa isi adjudece pozitia de lider in categoria placilor de baza Z890 dedicate entuziastilor de overclocking si gamerilor care isi doresc performanta extrema – cel putin pentru moment, avand in vedere ca inca nu am testat ASRock Z890 Taichi OCF, care, din ceea ce am putut observa, se anunta un concurent de temut. Cu un design alb-gri elegant, ce ne duce cu gandul la Maximus Z790 Apex, un BIOS optimizat la sange cu cele mai bune Auto-rules din industrie si o arhitectura 1DPC ce permite atingerea unor frecvente impresionante ale memoriilor DDR5, Maximus Z890 Apex demonstreaza inca o data ca seria Apex nu face compromisuri si nici nu ia ostateci.

Performantele obtinute si prezentate in paginile anterioare confirma aceste asteptari. Maximus Z890 Apex a atins frecvente memorabile, precum DDR5-10266 in Gear 4, si un scor record de 46.788 de puncte in Cinebench R23 Multi-Core, utilizand un procesor Core Ultra 9 285K racit cu un AIO de 360 mm. Aceste rezultate sunt posibile datorita VRM-ului robust cu 27 de faze, capabil sa livreze pana la 110A per faza, precum si tehnologiilor avansate integrate, cum ar fi posibilitatea de a dezactiva DLVR-ul integrat prin modul PowerGate, dar si overclocking-ul automat bazat pe AI si rating-ul SP acordat procesoarelor.

Din fericire, suntem in 2024, iar placile de baza dedicate overclocking-ului au evoluat semnificativ. Vremurile in care nu aveam gauri pentru montarea coolerului sau placa de sunet integrata au apus demult. ASUS ROG Maximus Z890 Apex beneficiaza de conectivitate completa, incluzand suport pentru USB4, Wi-Fi 7, 3 sloturi M.2 PCIe 5.0 si Quick Charge 4+, impreuna cu solutia audio ROG SupremeFX 7.1. Prin urmare, aceasta placa nu prezinta limitari pentru utilizarea zilnica.

Desi frecventele obtinute in acest articol sunt impresionante, este important de mentionat ca atingerea unor rezultate similare necesita componente de top, precum kituri de memorie CUDIMM certificate, un procesor cu un controller de memorie decent (destul de usor de gasit pe modelele Intel Core Ultra 7 265K si Ultra 9 285K), dar si o solutie de racire performanta. De asemenea, experienta si atentia la detalii joaca un rol esential in obtinerea stabilitatii necesare pentru overclocking.

ASUS ROG Maximus Z890 Apex nu doar ca ridica stacheta pentru placile de baza dedicate overclocking-ului, dar o face intr-un mod elegant si eficient, pastrand valorile care au consacrat seria Apex. Asa cum era de asteptat, pretul este si el pe masura, depasind in acest moment 4100 lei. Daca merita sau nu, aceasta este o decizie pe care o poate face fiecare cumparator in functie de propriile nevoi. Totusi, nu-ti cumperi un Ferrari pentru consum sau pentru raportul pret/performanta, ci pentru viteza si senzatiile tari. Acelasi lucru poate fi spus si despre ASUS ROG Maximus Z890 Apex – o placa de baza high-end, optimizata pentru overclocking, care straluceste in primul rand prin frecventele memorabile obtinute la overclocking-ul memoriei DDR5.

DDR5-10266 obtinuti cu o singura placa de baza, un singur procesor si un singur kit de memorie reprezinta o realizare speciala, pe care nu multe placi de baza o pot atinge. De fapt… este posibil sa fie doar una care sa reuseasca acest lucru, dar daca va reusi sau nu, ramane de vazut… in curand.

 

 

Comentarii

Un comentariu la: Review – ASUS ROG Maximus Z890 Apex

  1. Fekete Tibor a scris pe:

    SP85 cu P88/E90?
    Pare un “cartof” la prima vedere 😛

Lasa-ne un comentariu: