Intel Core Ultra 200S – Part II – Intel Core Ultra 9 285K, Core Ultra 7 265K & Core Ultra 5 245K

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 24 October, 2024.

Intel Core Ultra 200S

 

24 octombrie 2024, o zi mult asteptata de entuziasti, o zi de cotitura pentru Intel, care s-a confruntat in ultimul timp cu o multitudine de probleme din cauza fiabilitatii destul de slabe a modelelor Intel Core din cea de-a 13-a si 14-a generatie. Acest lucru a afectat semnificativ imaginea si valoarea pe bursa a gigantului american – despre acest subiect am vorbit pe larg intr-un articol numit “Intel – O poveste despre electromigratie, degradare si un proces tehnologic imbatranit” pe care il puteti gasi aici. In cazul in care procesorul nu a suferit inca o degradare semnificativa, eventualele probleme de stabilitate pot fi rezolvate prin instalarea unui BIOS cu microcodul 0x129 si, mai recent, 0x12B, care ar trebui sa rezolve odata pentru totdeauna aceasta epopee.

Macinati de toate aceste probleme, cei de la Intel aveau nevoie de un reset prin renuntarea in primul rand la procesul de fabricatie Intel 7 (10nm), folosit in cadrul ultimelor 3 generatii de procesoare desktop (Gen 12 – Alder Lake, Gen 13 – Raptor Lake si Gen 14 – Raptor Lake Refresh). Prin inlocuirea procesului de fabricatie planificat initial pentru Arrow Lake – Intel 20A – cu un nod de ultima generatie pe 3nm de la TSMC (N3B), cea de-a 15-a generatie Intel Core este alcatuita din 3 familii (Ultra 5, Ultra 7 si Ultra 9) care isi propun sa puncteze in principal la capitolul raport performanta/W, in special in comparatie cu generatia trecuta care, dupa cum bine stim, nu avea chiar cea mai buna eficienta energetica.

Arrow Lake-S preia arhitectura modulara bazata pe tile-uri din Lunar Lake (destinata procesoarelor mobile), precum si nucleele Lion Cove (P-core) si Skymont (E-core), operandu-se insa modificari la placa video si NPU-ul (Neural Processing Unit) integrat, care sunt mai putin complexe decat cele prezente pe Lunar Lake. Mai multe detalii despre arhitectura Arrow Lake-S si toate tile-urile integrate puteti gasi in articolul dedicat acesteia, publicat acum 2 saptamani.

Astazi ne vom ocupa de analizarea performantelor noilor modele, avand privilegiul – la fel ca si la ultima lansare – de a putea vedea la lucru intreaga gama: mezinul Intel Core Ultra 5 245K, mijlociul Core Ultra 7 265K, dar si varful de gama, Core Ultra 9 285K. Acest articol marcheaza si aducerea la zi a metodologiei de teste de procesoare, cu cele mai recente versiuni ale fiecarui benchmark, precum si introducerea unor teste noi, precum cele in care masuram performanta in calculul AI, productivitate sau editare foto. Toate acestea au insemnat o munca de sute de ore, toate procesoarele au trebuit retestate folosind ultimul microcod disponibil pentru procesoarele Intel, respectiv ultimul AGESA 1.2.0.2 pentru procesoarele AMD, toate folosind cea mai recenta versiune stabila de Windows 11, adica 23H2, cu patch-ul obligatoriu KB5041587 pentru rezolvarea problemelor de performanta pentru procesoarele AMD.

Vom masura si eficienta energetica a procesoarelor atunci cand executam task-uri multithread, asadar ne asteapta multe lucruri interesante de discutat. Haideti pe pagina urmatoare sa recapitulam specificatiile modelelor Intel Core Ultra lansate astazi.

 

 

Comentarii

2 comentarii la: Intel Core Ultra 200S – Part II – Intel Core Ultra 9 285K, Core Ultra 7 265K & Core Ultra 5 245K

  1. Andrei Tudor a scris pe:

    Asteptam cu nerabdare review-ul vostru.
    In sfarsit Intel incearca ceva nou si pe partea de procesoare desktop si trebuie sa privim cu incredere spre viitor, spre urmatoarele generatii bazate pe noua arhitectura si pe ceea ce inseamna Intel Foveros, nu neaparat spre actuala lansare.

  2. gionybravo a scris pe:

    In primul rind multumiri pt. material de citit, lejer, la o cafea fara prezentari si videouri pe repede inainte(a se vedea de ex. CreaTorii de continut video ce zici ca mai au un pic si dau coltul de entuziasti ce sint) in alta ordine de idei, sint( scriu sint si nu sunt ca bunicile de acum 100 de ani) de acord cu cele scrise de cel de mai sus. Normal ca tdpul a scazut dat fiind trecerea de la 10 nm la 3 nm doar ca performanta e aceeasi ca si la seria 14000 – aproape 50 la suta scaderea consumului, nimic nou sub soare. E ceva logic, scazi procesul de fabricatie si evident ca scazi si consumul…Acum sa vedem iteratiile urmatoare cum se vor prezenta ca urmare a schimbarii arhitecturii dar momentan avem o serie 14000 cu un consum scazut de curent ca urmare a reducerii procesului de fabricatie. Nu tin cu amd dar incapatinarea intel de a face ei in house procesorul au dus la situatia in care se afla astazi. Pt jocuri 3dx-ul de la amd, ca imi place sau nu, e a fost si ramine rege in continuare.

Lasa-ne un comentariu: