Intel Core Ultra 200S – Part II – Intel Core Ultra 9 285K, Core Ultra 7 265K & Core Ultra 5 245K

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 24 October, 2024.

Concluzii

 

Am ajuns si la concluzie, una destul de delicata in cazul acestei lansari. Cel mai probabil, vom vedea multi creatori de continut care vor arunca cu noroi in Intel pentru performanta sub asteptari in jocuri, un aspect la care procesoarele Intel straluceau in trecut. Este important totusi sa analizam povestea in intreaga ei complexitate si sa intelegem ca, odata cu Arrow Lake-S, se schimba extrem de multe lucruri, arhitectura nucleelor P si E fiind probabil printre cele mai mici. Core Ultra este prima generatie de procesoare desktop care foloseste un alt proces de fabricatie in afara de Intel, mai exact TSMC in cazul de fata, un lucru important pentru o companie cu o istorie de 56 de ani in acest domeniu. Mai mult decat atat, Arrow Lake-S foloseste o arhitectura modulara bazata pe tile-uri, din nou o premiera pentru platformele desktop, desi oarecum similar cu ceea ce face AMD in ultimii ani.

Procesul de impachetare 3D al tile-urilor fabricate pe diferite litografii (Intel Foveros) este unul inovator, care previne aparitia unor probleme de latenta sau disipare a caldurii, precum am vazut in cazul AMD, unde CCD-urile sunt amplasate la ceva distanta de pastila care contine IO. Mai mult decat atat, putem vedea peste ceva timp urmasul Arrow Lake-S care alege sa inlocuiasca doar blocul de Compute cu ceva mai performant, restul tile-urilor putand fi pastrate la fel. Interesant, nu?

Desi majoritatea utilizatorilor s-ar fi asteptat la mai mult din partea noii generatii Intel Core Ultra, nu trebuie sa uitam de unde am plecat, precum si faptul ca am stat mai bine de 3 generatii pe procesul de fabricatie Intel 7 (10nm) cu un spor de performanta destul de redus intre ele, dar cu o crestere semnificativa a consumului. Performanta single-threaded si multi-threaded este impresionanta, avand in vedere renuntarea la HyperThreading, precum si scaderea semnificativa a consumului si implicit, a temperaturilor.

In jocuri, in rezolutie 4K performanta este cea asteptata, insa la rezolutii mai mici performanta este mai degraba modesta. Totusi, trebuie avut in vedere faptul ca Arrow Lake-S reprezinta un nou inceput pentru Intel, similar in multe moduri cu ceea ce a reprezentat Zen 1 pentru AMD. Dupa zile intregi de utilizare a platformei, pot spune ca performanta single-thread ridicata se simte, totul este mai responsiv si nu este doar un efect placebo. Mai mult decat atat, IMC-ul mult imbunatatit ajuta atat performanta, cat si piticii unora dintre noi care se simt bine numai atunci cand au in sistem memorii overclockate semnificativ. DDR5-8000 si DDR5-8200 sunt posibile doar dintr-un singur click, iar daca aveti memorii CUDIMM, puteti ajunge fara probleme la DDR5-8600 sau DDR5-8800 cu Gear 2, iar cu Gear 4 frecvente de peste 9200MHz sunt lejer de obtinut, dupa cum am aratat si mai devreme.

La final, trebuie sa va spun ca familia Intel Core Ultra este disponibila in magazinele din Romania incepand din acest moment, iar ASBIS Romania este distribuitorul oficial al procesoarelor Intel in tara noastra.

 

 

Comentarii

5 comentarii la: Intel Core Ultra 200S – Part II – Intel Core Ultra 9 285K, Core Ultra 7 265K & Core Ultra 5 245K

  1. Andrei Tudor a scris pe:

    Asteptam cu nerabdare review-ul vostru.
    In sfarsit Intel incearca ceva nou si pe partea de procesoare desktop si trebuie sa privim cu incredere spre viitor, spre urmatoarele generatii bazate pe noua arhitectura si pe ceea ce inseamna Intel Foveros, nu neaparat spre actuala lansare.

  2. gionybravo a scris pe:

    In primul rind multumiri pt. material de citit, lejer, la o cafea fara prezentari si videouri pe repede inainte(a se vedea de ex. CreaTorii de continut video ce zici ca mai au un pic si dau coltul de entuziasti ce sint) in alta ordine de idei, sint( scriu sint si nu sunt ca bunicile de acum 100 de ani) de acord cu cele scrise de cel de mai sus. Normal ca tdpul a scazut dat fiind trecerea de la 10 nm la 3 nm doar ca performanta e aceeasi ca si la seria 14000 – aproape 50 la suta scaderea consumului, nimic nou sub soare. E ceva logic, scazi procesul de fabricatie si evident ca scazi si consumul…Acum sa vedem iteratiile urmatoare cum se vor prezenta ca urmare a schimbarii arhitecturii dar momentan avem o serie 14000 cu un consum scazut de curent ca urmare a reducerii procesului de fabricatie. Nu tin cu amd dar incapatinarea intel de a face ei in house procesorul au dus la situatia in care se afla astazi. Pt jocuri 3dx-ul de la amd, ca imi place sau nu, e a fost si ramine rege in continuare.

  3. John a scris pe:

    Pare mai degraba Bulldozer decat Zen1

  4. mnemonic a scris pe:

    Sall all. Eu unul stau si ma intreb daca au redus atit de mult procesul de fabricatie, de la 10 la 3 nm, nu puteau sa lanseze un cip cu o frecventa de peste 7ghz si sa reduca si consumul cu 20 sau 30 la suta ? Apoi puteau introduce mai multa memorie cache, utila pt. jocuri, si o optiune setabila din bios prin care sa schimbi intre gaming mode, utilizarea cache-ului full, si work mode, unde pui cipul in mod randare soft, programe editare etc, avind astfel un procesor 3dx, ca cel de la amd, util in jocuri si putere bruta in editare. Scriu ca e nevoie de un mod de schimb intre cele 2 moduri dat fiind faptul ca acele procesoare de la amd nu au o performanta prea grozava in orice altceva decit jocuri. Ofereau astfel ceva extrem de interesant: o frecventa maxima standard nemaiintilnita pe nici un procesor pina acum(fara overclocking) si posibilitatea de a trece dintr un mod in altul atunci cind e nevoie. Cred ca puteau realiza acest procesor daca se hotarau mai demult sa utilizeze tsmc pt procesul de fabricatie dat fiind faptul ca seria 14 avea deja o frecventa maxima de 6ghz.

  5. Cristi a scris pe:

    Va mulțumesc ptr informațiile privind testarea DDR5 la 8GHz pe 9950X

Lasa-ne un comentariu: