Intel – O poveste despre electromigratie, degradare si un proces tehnologic imbatranit
Cuvant inainte
Astazi vom discuta despre un subiect care tine capul de afis al publicatiilor tehnologice din intreaga lume, fiind dezbatut deopotriva de specialisti, dar si de utilizatorii de rand. O sa va ganditi ca am venit si eu acum, la spartul targului, cand Intel deja au lansat pe piata noul micro-cod 0x129, insa, asa cum v-am obisnuit de-a lungul anilor, nu putem dezbate ceva daca nu avem toate datele problemei.
In cazul in care nu v-ati dat seama de subiectul acestui editorial, acesta va trata problemele de stabilitate, precum si reactia exagerata a presei, date fiind vremurile pe care le traim in prezent. De cativa ani, au aparut ca ciupercile dupa ploaie tot felul de canale de YouTube care trateaza subiecte la moda in cautarea senzationalului, laudandu-se apoi cu numarul nemaiintalnit de vizualizari. Problema este insa ca oamenii cu adevarat tehnici si documentati ii poti numara pe degetele de la o mana. In rest, asa cum am putut vedea si in cazul subiectului de fata, am avut de-a face numai cu presupuneri, unele mai elaborate decat altele, insa majoritatea nu s-au confruntat cu fenomenul la prima mana.
Am fost intrebat si intr-unul dintre articolele mele despre situatia instabilitatii procesoarelor Intel, insa sincer sa va spun, nici nu am stiut ce sa raspund, pentru ca nici unul din exemplarele pe care le avem in Laborator nu manifesta vreun simptom. Singurul procesor la care am observat o schimbare a comportamentului in timp a fost un exemplar timpuriu de Core i9 13900K, unde IMC-ul a devenit pretentios in ceea ce priveste kit-ul de memorie folosit, acest lucru coborand frecventa maxima de stabilitate in Prime95 de la 8400MHz la 8200MHz, precum si frecventa maxima de la aproape 9000MHz pana la putin peste 8000MHz. Bine, acest lucru a fost asumat din partea mea avand in vedere tensiunile de alimentare aplicate IMC-ului pentru a putea sustine astfel de frecvente (VCCSA – 1.45V, vMC – 1.55V).
Comentarii
Mulțumim Lab501 pentru această poveste despre Intel… Cred că toți consumatorii doresc o abordare corectă, atât a produselor, cât și a costurilor.
Cred că se poate realiza o povestire asemănătoare și pentru AMD (Advanced Micro Devices)… 🙂
Multumim! Un articol de care aveam foarte mare nevoie si destul de explicit chiar si pentru cei mai putin familiarizati cu toate aceste tehnologii.
Ati mentionat in articol ca masura de preventie
“recomand setarea tensiunii de alimentare maxim posibile pentru procesor la 1.5V, concomitent cu incarcarea profilului Intel Baseline”
La 1.5V clar se va degrada chiar si cu intel baseline care limiteaza power etc.
O tensiune de alimentare de 1.5v pe 1 sau 2 nuclee nu ar trebui să fie o problemă; exemplarele care se degradează primesc peste 1.6v. În actualizarea de microcod 0x129, Intel limitează tensiunea maximă la aproximativ 1.55v, prin urmare, ar trebui să fii în siguranță cu 1.5v, așa cum recomand eu în articol.
Am avut procesoare AMD inca de la primul cumputer, undeva de prin 2002, nu am avut probleme niciodata cu ele, in 2019 am luat si un intel i9 10900k sa vad ce e cu el, in comparatie cu Ryzen 2700x consuma enorm (250w) pt performante aprox egale, atunci m-am lamurit, nu mi-a mai trebuit Intel. Acum am un Ryzen 7800x3d foarte bun pt mine!
Ce tensiuni au ajuns sa foloseasca gușterii ===)))
Bine Matose !!! 🙂
Multam de comentariu Ramiro 😀 !
Rezultatul mai slab din bench cpu-z decat al referintei(acelasi procesor), poate fi un rezultat al degradarii procesorului?
Nu, degradarea are ca efect blocari, instabilitati, overclocking mai slab ca inainte, etc
Am avut parte si de cateva blocari in ultima vreme … ( chiar dupa ce am pus ultima versiune de bios la placa de baza ). Eroarea asta de blocare apare in Computer Management> Event viewer> Windows logs > System? Si daca da, cum trebuie sa arate? Eroarea ce-mi apare mie acolo are Event ID 10016
Nu stiu daca e o coincidenta sau nu, dar la mine aceste cateva blocari au aparut dupa povestea cu problemele celor de la MS…
Multumim LAB501! Ar fi fost interesant de aflat si de ce Intel s-a inpotmolit cu evolutia procesului de litografie, in timp ce TSMC a progresat. Imi aduc aminte ca acum ceva timp se prefigura ca se va ajunge la limitele fizice…
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube