Intel – O poveste despre electromigratie, degradare si un proces tehnologic imbatranit

Scris de: , in categoria: Editoriale, Procesoare & Chipseturi, in 12 August, 2024.

In loc de concluzie…

 

Este clar ca pentru a contracara avantajul nodului tehnologic net superior folosit de AMD, Intel au fost nevoit sa imbunatateasca de cateva ori procesul sau de 10nm, ajungand astfel la recordul (nedorit) de a lansa 6 generatii de procesoare pe acelasi nod. Incapatanarea de a nu apela la TSMC pentru procesoarele lor desktop atunci cand au vazut ca procesul lor Intel 4 (7nm) nu este competitiv ii costa in acest moment destul de mult, mai ales in ceea ce priveste increderea consumatorilor in produsele lor.

Acest lucru ne afecteaza si pe noi, ca si consumatori, pentru ca, in situatia de fata, AMD au lansat familia de procesoare Ryzen 9000, care aduce un spor minim de performanta comparativ cu generatia veche, insa cu un pret de vanzare semnificativ mai mare. Asa cum a demonstrat istoria, atunci cand unul din pionii principali are probleme, avem parte de stagnare; progresul tehnologic poate fi obtinut numai atunci cand exista o competitie activa. Acest lucru ar presupune ca producatorii sa fie mai interesati de inovatie si de depasirea barierelor tehnologice, decat de a plasa pe piata produse cu preturi ajustate la milimetru dupa ceea ce este deja pe piata.

Pana acum, Zen5 nu este ceea ce ne-am asteptat de la AMD, insa sper ca Arrow Lake sa readuca Intel in lupta pentru suprematie. In ceea ce priveste performanta, Raptor Lake si Raptor Lake Refresh au concurat cu succes cu seria Ryzen 7000, ramanand competitivi chiar si dupa lansarea seriei Ryzen 9000. Toate aceste performante au necesitat insa frecvente ridicate si TDP-uri enorme, ceea ce demonstreaza inca o data (daca mai era nevoie) ineficienta procesului de fabricatie pe 10nm, oricate “+” -uri ar avea dupa el, precum si faptul ca ceva trebuie sa se schimbe.

Arrow Lake isi va face aparitia peste cateva luni, aducand o noua arhitectura, un nou proces de fabricatie (Intel 20A), un nou socket, dar si un nou chipset (Intel Z890). Ramane de vazut cat de mare va fi saltul de performanta per watt, capitol la care Intel au suferit destul de mult in cazul ultimelor familii de procesoare lansate. Cu atat mai interesant este faptul ca AMD ating un nou record la acest capitol, procesoarele Ryzen 9000 bazate pe arhitectura Zen 5 fiind unele dintre cele mai eficiente procesoare din istorie. Vom vedea cum se desfasoara in continuare aceasta lupta care, de-a lungul istoriei, a schimbat de nenumarate ori rolurile intre Intel si AMD.

 

Comentarii

12 comentarii la: Intel – O poveste despre electromigratie, degradare si un proces tehnologic imbatranit

  1. Bugsy004 a scris pe:

    Mulțumim Lab501 pentru această poveste despre Intel… Cred că toți consumatorii doresc o abordare corectă, atât a produselor, cât și a costurilor.
    Cred că se poate realiza o povestire asemănătoare și pentru AMD (Advanced Micro Devices)… 🙂

  2. Razvan a scris pe:

    Multumim! Un articol de care aveam foarte mare nevoie si destul de explicit chiar si pentru cei mai putin familiarizati cu toate aceste tehnologii.

  3. Fekete Tibor a scris pe:

    Ati mentionat in articol ca masura de preventie
    “recomand setarea tensiunii de alimentare maxim posibile pentru procesor la 1.5V, concomitent cu incarcarea profilului Intel Baseline”
    La 1.5V clar se va degrada chiar si cu intel baseline care limiteaza power etc.

  4. matose Post author a scris pe:

    O tensiune de alimentare de 1.5v pe 1 sau 2 nuclee nu ar trebui să fie o problemă; exemplarele care se degradează primesc peste 1.6v. În actualizarea de microcod 0x129, Intel limitează tensiunea maximă la aproximativ 1.55v, prin urmare, ar trebui să fii în siguranță cu 1.5v, așa cum recomand eu în articol.

  5. liviuttn a scris pe:

    Am avut procesoare AMD inca de la primul cumputer, undeva de prin 2002, nu am avut probleme niciodata cu ele, in 2019 am luat si un intel i9 10900k sa vad ce e cu el, in comparatie cu Ryzen 2700x consuma enorm (250w) pt performante aprox egale, atunci m-am lamurit, nu mi-a mai trebuit Intel. Acum am un Ryzen 7800x3d foarte bun pt mine!

  6. Ramiro a scris pe:

    Ce tensiuni au ajuns sa foloseasca gușterii ===)))
    Bine Matose !!! 🙂

  7. matose Post author a scris pe:

    Multam de comentariu Ramiro 😀 !

  8. doru_bm a scris pe:

    Rezultatul mai slab din bench cpu-z decat al referintei(acelasi procesor), poate fi un rezultat al degradarii procesorului?

  9. matose Post author a scris pe:

    Nu, degradarea are ca efect blocari, instabilitati, overclocking mai slab ca inainte, etc

  10. doru_bm a scris pe:

    Am avut parte si de cateva blocari in ultima vreme … ( chiar dupa ce am pus ultima versiune de bios la placa de baza ). Eroarea asta de blocare apare in Computer Management> Event viewer> Windows logs > System? Si daca da, cum trebuie sa arate? Eroarea ce-mi apare mie acolo are Event ID 10016

  11. doru_bm a scris pe:

    Nu stiu daca e o coincidenta sau nu, dar la mine aceste cateva blocari au aparut dupa povestea cu problemele celor de la MS…

  12. Fane a scris pe:

    Multumim LAB501! Ar fi fost interesant de aflat si de ce Intel s-a inpotmolit cu evolutia procesului de litografie, in timp ce TSMC a progresat. Imi aduc aminte ca acum ceva timp se prefigura ca se va ajunge la limitele fizice…

Lasa-ne un comentariu: