Intel – O poveste despre electromigratie, degradare si un proces tehnologic imbatranit

Scris de: , in categoria: Editoriale, Procesoare & Chipseturi, in 12 August, 2024.

Overclocking out-of-the-box

 

Pentru a suplini lipsa aparitiei modelelor desktop bazate pe Meteor Lake, dar pastrand totusi o performanta competitiva in gaming fata de cele mai rapide modele AMD, Intel au impins frecventele de functionare si implicit tensiunile de alimentare la un nivel nemaiintalnit pana acum in cazul Raptor Lake Refresh. Trebuie sa recunoastem faptul ca nu am mai vazut pana acum procesoare care sa urce pana la 6 GHz in cazul lui Core i9 14900K si 6.2 GHz pentru Core i9 14900KS, acest lucru bucurandu-ne daca este sa judecam prin prisma ochiului nostru de entuziast.

Este lesne de inteles, lucru dovedit si in practica, faptul ca orice incercare de overclocking manual peste aceste limite se soldeaza cu rezultate mai mici. Practic, Intel au livrat consumatorilor procesoare overclockate la maxim atat in cea de-a 13-a, cat si in cea de-a 14-a generatie Intel Core. De ce? Raspunsul este simplu: pentru ca altfel nu puteau concura cu AMD, care foloseau atat o arhitectura Zen 4 cu un IPC ridicat, cat si un proces de fabricatie net superior.

Un al doilea motiv ar fi ca, odata cu Meteor Lake pentru desktop anulat si cu Arrow Lake nefinalizat, partenerii (producatorii de placi de baza) faceau presiuni pentru lansarea unor noi modele bazate pe un nou chipset (Z790), care au primit ceva mai tarziu si un refresh. Tot in dorinta competitivitatii, a existat un acord tacit intre Intel si producatorii de placi de baza prin care acestia au permis setarea unui profil Default care ignora limitele de TDP si curent stabilite de catre Intel. Cand au aparut primele probleme de instabilitate iar situatia a devenit serioasa, brusc, toti producatorii de placi de baza s-au grabit sa adauge in BIOS Intel BaseLine Profile, care respecta intocmai recomandarile Intel. Aceasta problema nu a existat in cazul AMD, unde aceiasi producatori de placi de baza seteaza Default limitele de TDP si curent la fiecare procesor in parte. Ciudat, nu?

 

Comentarii

7 comentarii la: Intel – O poveste despre electromigratie, degradare si un proces tehnologic imbatranit

  1. Bugsy004 a scris pe:

    Mulțumim Lab501 pentru această poveste despre Intel… Cred că toți consumatorii doresc o abordare corectă, atât a produselor, cât și a costurilor.
    Cred că se poate realiza o povestire asemănătoare și pentru AMD (Advanced Micro Devices)… 🙂

  2. Razvan a scris pe:

    Multumim! Un articol de care aveam foarte mare nevoie si destul de explicit chiar si pentru cei mai putin familiarizati cu toate aceste tehnologii.

  3. Fekete Tibor a scris pe:

    Ati mentionat in articol ca masura de preventie
    “recomand setarea tensiunii de alimentare maxim posibile pentru procesor la 1.5V, concomitent cu incarcarea profilului Intel Baseline”
    La 1.5V clar se va degrada chiar si cu intel baseline care limiteaza power etc.

  4. matose Post author a scris pe:

    O tensiune de alimentare de 1.5v pe 1 sau 2 nuclee nu ar trebui să fie o problemă; exemplarele care se degradează primesc peste 1.6v. În actualizarea de microcod 0x129, Intel limitează tensiunea maximă la aproximativ 1.55v, prin urmare, ar trebui să fii în siguranță cu 1.5v, așa cum recomand eu în articol.

  5. liviuttn a scris pe:

    Am avut procesoare AMD inca de la primul cumputer, undeva de prin 2002, nu am avut probleme niciodata cu ele, in 2019 am luat si un intel i9 10900k sa vad ce e cu el, in comparatie cu Ryzen 2700x consuma enorm (250w) pt performante aprox egale, atunci m-am lamurit, nu mi-a mai trebuit Intel. Acum am un Ryzen 7800x3d foarte bun pt mine!

  6. Ramiro a scris pe:

    Ce tensiuni au ajuns sa foloseasca gușterii ===)))
    Bine Matose !!! 🙂

  7. matose Post author a scris pe:

    Multam de comentariu Ramiro 😀 !

Lasa-ne un comentariu: