Intel – O poveste despre electromigratie, degradare si un proces tehnologic imbatranit

Scris de: , in categoria: Editoriale, Procesoare & Chipseturi, in 12 August, 2024.

Sursa problemei

 

Noi intotdeauna am testat procesoarele Intel din noile generatii setand manual fiecare parametru care are legatura cu TDP (PL1, PL2) si curent (Icc max), dar nu putem spune acelasi lucru despre alte site-uri de review-uri sau canale de YouTube. Prin urmare, oare cate clasamente si concluzii ar fi fost diferite daca toata lumea ar fi testat la inceput cu profilul Intel Baseline?

Dar sa revenim la problema degradarii si, mai important, motivul din spatele acesteia. Dupa cum bine stim, pastilele de siliciu sunt taiate dintr-un wafer, fiind montate apoi pe substrat, adica PCB-ul verde cu pad-uri pe care il montam cu totii in socket. Doua pastile de siliciu nu vor fi niciodata identice. In functie de locatia lor pe wafer, precum si de yield-ul procesului de fabricatie (care se imbunatateste concomitent cu maturizarea acestuia), acestea pot suporta frecvente mai ridicate, mai scazute sau pot chiar avea anumite parti defecte. Prin dezactivarea partilor defecte, iau nastere modelele cu mai putine nuclee, de exemplu Core i7 14700K, la care am vazut de regula o calitate mult mai slaba a siliciului (VID foarte ridicat raportat la frecventa de lucru). Acest lucru se intampla pentru ca toate pastilele de siliciu de calitate isi fac locul in varfurile de gama 14900K si 14900KS, cele mai putin fericite sfarsind in 14700K.

Dar chiar si asa, nu toate 14900K/KS sunt la fel de bune, prin urmare tensiunea de alimentare setata din fabrica (VID) pentru a sustine frecventa nominala de lucru difera intr-o marja destul de larga. Prin urmare, un exemplar putin mai fericit poate primi pana la 1.6V atunci cand ruleaza o sarcina pe unul sau doua nuclee, tensiune de alimentare necesara pentru a permite stabilitatea la frecventa maxima marcata pe ambalaj (6GHz/6.2GHz). In comparatie, un exemplar bun poate avea nevoie de 1.52V pentru a rula in aceleasi conditii, ceea ce este o diferenta destul de mare, mai ales atunci cand luam in considerare o utilizare indelungata. Daca un exemplar mai putin fericit este folosit pe o placa de baza cu un BIOS mai vechi care dezactiveaza limitele impuse de Intel si, pe deasupra, mai si supravolteaza usor, atunci putem intelege de ce degradarea poate interveni destul de repede.

 

Comentarii

12 comentarii la: Intel – O poveste despre electromigratie, degradare si un proces tehnologic imbatranit

  1. Bugsy004 a scris pe:

    Mulțumim Lab501 pentru această poveste despre Intel… Cred că toți consumatorii doresc o abordare corectă, atât a produselor, cât și a costurilor.
    Cred că se poate realiza o povestire asemănătoare și pentru AMD (Advanced Micro Devices)… 🙂

  2. Razvan a scris pe:

    Multumim! Un articol de care aveam foarte mare nevoie si destul de explicit chiar si pentru cei mai putin familiarizati cu toate aceste tehnologii.

  3. Fekete Tibor a scris pe:

    Ati mentionat in articol ca masura de preventie
    “recomand setarea tensiunii de alimentare maxim posibile pentru procesor la 1.5V, concomitent cu incarcarea profilului Intel Baseline”
    La 1.5V clar se va degrada chiar si cu intel baseline care limiteaza power etc.

  4. matose Post author a scris pe:

    O tensiune de alimentare de 1.5v pe 1 sau 2 nuclee nu ar trebui să fie o problemă; exemplarele care se degradează primesc peste 1.6v. În actualizarea de microcod 0x129, Intel limitează tensiunea maximă la aproximativ 1.55v, prin urmare, ar trebui să fii în siguranță cu 1.5v, așa cum recomand eu în articol.

  5. liviuttn a scris pe:

    Am avut procesoare AMD inca de la primul cumputer, undeva de prin 2002, nu am avut probleme niciodata cu ele, in 2019 am luat si un intel i9 10900k sa vad ce e cu el, in comparatie cu Ryzen 2700x consuma enorm (250w) pt performante aprox egale, atunci m-am lamurit, nu mi-a mai trebuit Intel. Acum am un Ryzen 7800x3d foarte bun pt mine!

  6. Ramiro a scris pe:

    Ce tensiuni au ajuns sa foloseasca gușterii ===)))
    Bine Matose !!! 🙂

  7. matose Post author a scris pe:

    Multam de comentariu Ramiro 😀 !

  8. doru_bm a scris pe:

    Rezultatul mai slab din bench cpu-z decat al referintei(acelasi procesor), poate fi un rezultat al degradarii procesorului?

  9. matose Post author a scris pe:

    Nu, degradarea are ca efect blocari, instabilitati, overclocking mai slab ca inainte, etc

  10. doru_bm a scris pe:

    Am avut parte si de cateva blocari in ultima vreme … ( chiar dupa ce am pus ultima versiune de bios la placa de baza ). Eroarea asta de blocare apare in Computer Management> Event viewer> Windows logs > System? Si daca da, cum trebuie sa arate? Eroarea ce-mi apare mie acolo are Event ID 10016

  11. doru_bm a scris pe:

    Nu stiu daca e o coincidenta sau nu, dar la mine aceste cateva blocari au aparut dupa povestea cu problemele celor de la MS…

  12. Fane a scris pe:

    Multumim LAB501! Ar fi fost interesant de aflat si de ce Intel s-a inpotmolit cu evolutia procesului de litografie, in timp ce TSMC a progresat. Imi aduc aminte ca acum ceva timp se prefigura ca se va ajunge la limitele fizice…

Lasa-ne un comentariu: