Review – ASUS ROG Maximus Z890 Apex
BIOS
Ajuns la versiunea 0902 la momentul redactarii acestui articol, BIOS-ul lui ASUS ROG Maximus Z890 Apex ofera tot ce este necesar, fie ca este vorba de configurarea dotarilor integrate, overclocking, latente si sublatente, sau parametrii de training ai memoriilor. Pentru cei mai putin avansati, poate fi folosit Easy Mode, care grupeaza pe o singura pagina monitorizarea frecventelor, voltajelor si temperaturilor, precum si cativa parametri de configurare esentiali. Totusi, este putin probabil ca un utilizator de Apex sa foloseasca acest mod.
Pentru utilizatorii experimentati, ASUS ofera Advanced Mode, care permite personalizarea detaliata a aproape oricarui parametru dorit. Asa cum ne-am obisnuit, majoritatea optiunilor de overclocking sunt grupate in tab-ul Extreme Tweaker, unde se poate seta orice tensiune, frecventa sau latenta. Desi exista pe piata si alte placi de baza cu numeroase setari, avantajul ASUS consta in echipa excelenta de R&D, care se asigura ca totul functioneaza corect, chiar si atunci cand parametrii sunt lasati pe Auto, iar utilizatorii testeaza setari extreme de frecventa pentru procesor si/sau memorie.
Pentru memoria RAM, ASUS ofera profile de latente si tensiuni de alimentare, indexate in functie de IC-urile modulelor si frecventele dorite. Desigur, IMC-ul procesorului joaca un rol important – in special in modul Gear 2 – insa situatia s-a imbunatatit semnificativ fata de seria anterioara, unde atingerea unei frecvente de peste 8000MHz era adesea o loterie.
Pentru a simplifica configurarea sistemului si a performantei, ASUS analizeaza procesorul instalat si il catalogheaza in functie de VID-ul setat din fabrica de Intel, acordandu-i un SP total, dar si scoruri individuale pentru P-cores, E-cores si controller-ul de memorie (MC SP). In plus, ASUS evalueaza in timp real performanta sistemului de racire, oferindu-i si acestuia un scor dedicat. Pe baza acestor date, ASUS efectueaza automat overclocking folosind tehnologia de inteligenta artificiala atunci cand setarea Performance Core Ratio este configurata pe AI Optimized.
Aceste tehnologii sunt binevenite, mai ales avand in vedere ca procesoarele Intel Core Ultra 9 – utilizate de obicei pentru testarea placilor de baza high-end – sunt deja impinse la limita de Intel. In aceste conditii, overclocking-ul manual cu o racire conventionala poate duce mai degraba la scaderea performantelor, insa vom discuta acest aspect in detaliu pe pagina urmatoare. Setarile disponibile in BIOS sunt numeroase, acoperind atat nevoile incepatorilor, cat si ale entuziastilor. Mai jos puteti vedea cateva capturi de ecran pentru a va forma o idee:
Comentarii