Review – ASRock Z790I Lightning WiFi

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 27 May, 2024.

ASRock Z790I Lightning WiFi

 

Nu mai e mult pana vom vedea pe piata noua generatie de procesoare Intel, moment care va marca de asemenea si trecerea la un nou socket (LGA1851), dupa ce am avut deja 3 generatii de procesoare gazduite de venerabilul LGA1700 (Alder Lake, Raptor Lake, Raptor Lake Refresh). Cu toate astea, taiwanezii de la ASRock au anuntat de curand doua noi placi de baza care pot fi considerate a face parte din cel de-al treilea val, acestea venind cu cateva optimizari dedicate in special VRM-ului, care trebuie acum sa faca fata micilor monstrii Core i9 14900K / 14900KS.

Cu adevarat interesant este ca noile modele sunt in format Mini-ITX si sunt certificate pentru frecvente ale memoriilor DDR5 de pana la 8600MHz, lucru posibil si datorita arhitecturii cu 1 DIMM pe canal. Atat B760I Lightning WiFi, cat si Z790I Lightning WiFi, vin cu un raport pret / performanta foarte bun, ASRock venind astfel cu variante demne de luat in considerare pentru un sistem mic si compact, mai ales avand in vedere multitudinea de carcase Mini-ITX extrem de reusite aflate pe piata in acest moment.

Desi impart acelasi PCB, etaj de alimentare si majoritatea dotarilor, astazi ne vom ocupa doar de ASRock Z790I Lightning WiFi, modelul de varf din aceasta gama. Chiar daca formatul Mini-ITX este unul compact, ASRock au reusit sa inghesuie un VRM pentru procesor cu 16 faze, 2 porturi M.2, placa de retea Wi-Fi 6E 802.11ax si multe alte dotari la un pret comunicat de doar 280 USD. Suna bine, asadar haideti mai departe sa vedem ce gasim in pachet!

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: