Asus GTS 450 TOP – studiu de overclocking

Scris de: , in categoria: Placi video, in 13 September, 2010.

GPU voltmod

.


.

In cazul lui Asus GTS 450 TOP, controlerul pentru vGPU este uP6205AK, pinul 6 fiind cel de FB. Valoarea default pentru rezistenta dintre FB si masa este ~800ohm, deci putem folosi un semireglabil multitura de 20k. Am verificat scalarea cu voltajul pana la valoarea de 1.4v, insa nu am inregistrat nici o crestere in frecventa in conditiile testului de azi peste ~1.37v. Voltajul default pentru vGPU este de 1125mv, raportat de GPU-Z si Afterburner. Cel real, masurat cu multimetrul il vom analiza la capitolul VRM.

Am verificat si daca VRM-ul are ovp/ocp pana la ~1.5v. OVP nu exista dar OCP-ul a intrat in functiune dupa cateva zeci de secunde de la rualrea cu 1.5v si frecvente default. OCP-ul nu este implementat in cipul PWM ci sub forma de siguranta fuzibila pe alimentare, lucru foarte bun pentru ca la orice forma de supracurent placa este protejata.

ATENTIE – Asus GTS 450 TOP nu respecta design-ul de referinta Nvidia pentru GTS 450, deci acest mod este aplicabil doar pentru placile dotate cu controller uP6205AK. Design-ul de referinta foloseste un controller On Semi NCP 5395T si nu poate fi modat in concordanta cu schema prezentata in acest articol.
.

MEM voltmod


.
In cazul etajului de alimentare al memoriei, este folosit un controller uP6101, insa pinul FB prin care putem controla voltajul memoriei este tot 6. Avem o rezistenta default de la FB la masa tot de ~ 800ohm, deci putem folosi  un semireglabil de 20k.

Voltajul default este de 1.55v, iar eu am aplicat un voltaj de 1.65v, suficient pentru a atinge 1200mhz. Timpul pe care l-am avut la dispozitie pentru a face acest articol a fost extrem de scurt si nu am putut aloca mai mult timp pentru extra-tweaking, care s-ar fi dovedit foarte folositor in atingerea unor frecvente de functionare si mai mari.

Am facut si “capacitor mode”, adica suplimentarea capacitatii de la iesirea VRM-ului, dar nu am obtinut nimic in plus, placa dispunand de un total de opt condensatori solizi de 820 microfarazi, o valaore mai mult decat suficienta pe aer. In cazul in care am folosi o racire subzero, lucrurile s-ar putea schimba pentru ca in acele conditii capacitatea scade drastic la temperaturi scazute. Cei mai potriviti condensatori pentru conditii de lucRU subzero sunt cei cu tantal, a caror capacitate nu scade la fel de mult fata de celelalte tipuri de condensatori.

Comentarii

19 comentarii la: Asus GTS 450 TOP – studiu de overclocking

  1. Monstru a scris pe:

    1120….god damn….that’s like 40% OC fata de design-ul de referinta. Bravo Ramiro!

  2. endluzerul a scris pe:

    OMG, OMG!
    Asta nu mai e studiu, merge pt Wikipedia la sectiunea overclocking!

    Felicitari Ramiro!

  3. Cine zicea ca Dl. Ramiro e foarte bun doar in sfera air cooling??

    Asa articole trebuie publicate in cursurile de facultate. Felicitari!

  4. poparamiro Post author a scris pe:

    Mulumesc domnilor, totusi se putea si mai bine, 1170mhz mi-ar fi placut mai mult.

  5. Cristi a scris pe:

    Dumnezeule, nu am cuvinte!!! Este cel mai mare overclockign de pe net la GTS 450, pur si simplu ati umilit orice alt site. Jos palaria!!!

  6. adrianbenea a scris pe:

    Felicitari Ramiro!!!

  7. Felicitari!

  8. Comparativ cu celelalte modele ce vor apărea, versiunea TOP de la ASUS chiar îşi merită numele, fiind (din cunoştinţele mele şi nu numai) cea mai puternică placă video motorizată de GTS 450, cel puţin în momentul lansării !!!

  9. poparamiro Post author a scris pe:

    In opinia mea Asus ar trebui sa foloseasca inainte de toate o calitate mai buna in “gama TOP”.

    Faptul ca are frecvente mai mari de functionare nu justifica pe deplin un pret mai mare, atingerea unor frecvente mai mari se face foarte usor prin mutarea unor slidere.

  10. ferike a scris pe:

    cate placi din gama Top ai vazut, poparamiro? placa care ai primit-o la teste (da, de la mine), 450 top nu este reprezentativ pt Top, este just, dar nu cred ca ajungeai la frecvtentele la care ai ajuns cu orice placa.

    si asa e, doar frecventele mai mari de functionare nu justifica pretul mai mare. Garantarea functionarii la aceste valori non-stop insa DA (fara a se intoarce in service in foarte putin timp – fiabilitatea este un atuu al brand-ului, nu cred ca o poate contesta cineva)

  11. Monstru a scris pe:

    Este vorba despre placa testata in acest articol. CAre se overclockeaza foarte bine. Si este probabil foarte fiabila (asta o sa o dovedeasca timpul, nu putem face extimari legate de asa ceva). Dar care ar fi putut sa fie mai putin economat ca sa se ridice la inaltimea celorlalti membrii ai familiei TOP 🙂

  12. poparamiro Post author a scris pe:

    Da, este vorba de placa testata in acest articol. Bun, nu este reprezentativa, dar face parte din gama TOP si trebuia sa aiba in primul rand un vrm mai bun, mai ales ca este mai scumpa.

    Bineinteles ca nu ajungeam cu orice placa la acel oc. Urmatoarele lucruri sunt foarte importante in atingerea unui oc foarte mare pe aer:

    – un gpu bun (pe care 450 TOP l-a avut cu siguranta)

    – un vrm solid, de calitate si bine proiectat (pe care 450 TOP nu l-a avut, din pacate)

    – o racire performanta (racirea lui 450 TOP a facut fata cu bine chiar si testelor extreme, dar se putea si mai bine)

    Importanta gpu-ului se observa foarte bine in exemplul urmator, unde un design de referinta (tot ASUS, daca suntem la acesta categorie) a atins oc-ul urmator pe aer, in 3d, la un ambient nu tocmai mic:

    http://forum.lab501.ro/showpost.php?p=67304&postcount=222

    Am spus in aproape fiecare articol al meu, sunt un entuziast si judec lucrurile mai sever, pentru ca vreau sa fie totul cum trebuie. Acest lucru se va intampla in fiecare articol, indiferent ca este vorba de Asus, Thermalright sau orice alt producator.

  13. ferike a scris pe:

    poparamiro, monstru: sa nu uitam cat costa placa asta video.Este foarte bine ca sunteti pretentiosi, dar voua sincer nu vi se potriveste placa asta :). Chiar daca e top, este clar ca e o forma de greseala (este si parerea mea) sa incerci sa “agati” o eticheta atat de pretentioasa unei placi din gama low-spre-main-stream. 😉

    Nu poti pur si simplu sa ai un vrm si o racire mai buna, in gama asta de pret.

    I-am spus si lui matose, si lui monstru – “sper sa nu apuc sa vad placi gen GT430 sub forma Top”:)

    In rest, sincer, sper ca urmatoarele Top-uri sa va satisfaca mai mult.

    Keep up the good work!

  14. Monstru a scris pe:

    Nu, nu este vorba despre o greseala, este vorba de a folosi calitatile unor produse mai scumpe (vezi TOP-uri din gama high-end) pentru a vinde un produs mai ieftin.

    Asta nu ar fi o problema, ca pana la urma cred ca toti producatorii au strategii de genul. Dar cand faci asta, incearca sa tii firma sus ca sa spun asa. Mosfetii lipsa de pe placa aia costa probabil sub un dolar, toti la un loc.

  15. Frumos articolul tau. Nu ma pricep prea bine la acest capitol insa am retinut cate ceva si cred ca este o placa video performanta si de calitate.

  16. poparamiro Post author a scris pe:

    Multumesc pentru aprecieri.

    Placa a functionat foarte bine si in conditii ce depasesc cu mult specificatiile, este si acum bine si sanatoasa, dupa tot ce a indurat.

    Oricum poate ar trebui sa trec pe la dv. la cabinet sa ma tratez de overclocking 🙂

  17. Chiar e tare de tot!

  18. Afero.Durbon a scris pe:

    I really loved reading your blog. It was very well authored and easy to understand. I also found your posts very interesting. In fact after reading, I had to go show it to my friend and he enjoyed it as well!

  19. a.u.bondar a scris pe:

    Very interesting as always! Thanks!

Lasa-ne un comentariu: