Gigabyte GTX 550 TI OC- Studiu de overclocking

Scris de: , in categoria: Placi video, in 16 March, 2011.

Pe data de 13 septembrie 2010 a fost publicat primul meu articol de overclocking, in care am studiat proaspat lansatul atunci GF106 (GTS 450). Placa era o implementare Asus si desi nu am prea avut cuvinte de lauda la adresa ei, frecventa maxima pe care am obtinut-o in benchmark-uri a fost de 1120 Mhz, folosind racire pe aer si un ambient de peste 20 de grade. Bineinteles ca nu am fost multumit de rezultatele obtinute, dar era prima placa ce folosea arhitectura Fermi si trecea de 1100 Mhz in conditii de racire pe aer, dovedind un bun potential de overclocking, astfel ca am considerat pana la urma ca aventura nu a fost un esec. O implementare cu un VRM mai bun alaturi de un ambient mai mic si un GPU mai potent ar fi reusit probabil sa atinga 1150 Mhz … poate ca as fi fost ceva mai multumit de rezultate.

Am precizat aceste lucruri pentru a va improspata putin memoria, pentru ca inlocuitorul lui GTS 450 este aici si o sa vedem cat de multa urca pe aer acest GPU care are ca atu arhitectura imbunatatita, derivata din GTX 580 si care ar trebui sa ne impresioneze in primul rand prin frecventele obtinute. Asteptarile mele sunt foarte mari, iar cei 1090 Mhz obtinuti pe aer cu GTX 580 sau 1180 Mhz obtinuti cu GTX 560 ma fac sa spun ca fara 1200 Mhz nu voi fi multumit defel.

In overclockingul pe aer sunt cativa factori foarte importanti care vor avea o influenta majora in frecventa maxima obtinuta: ambientul, racirea, vrm-ul si calitatea GPU-ului. In acest articol ambientul folosit nu a fost mai mic de 17 grade iar pentru racirea am folosit acelasi impresionant Thermalright Spitfire, folosit si in articolul cu studiul de overclocking al lui GTS 450. In cele ce urmeaza vom analiza aspectele importante ce tin de overclocking, ramanand ca pentru celealte aspecte importante (detalii despre arhitectura, comparatii sau performanta multicard) sa cititi articolele colegilor mei (ASUS GTX 550 Ti DirectCU TOP Review si AFOX – GTX 550 Ti Multicard).

Comentarii

6 comentarii la: Gigabyte GTX 550 TI OC- Studiu de overclocking

 1. Scarfy a scris pe:

  Sincer nu ma asteptam sa fie chiar asa o mare dezamagire placa 🙁

 2. Daniel a scris pe:

  Sunt intr-un total deacord cu Scarfy, nvidia cel putin pe mine m-a dezamagit putin…

 3. ionut a scris pe:

  Placa ar fi interesanta totusi si chiar ma gandeam sa ma indrept catre una ca asta, la ce jocuri joc eu e mai mult decat suficient. Problema ar fi ca este cam exagerat de scumpa fata de ce stie sa faca. Cu 650lei cred ca pot lua ceva de la AMD mult mai performant, chiar si de la nVidia.
  Felicitari pt teste!!

 4. georgia a scris pe:

  Intr-un fel ma bucur cand nVidia da buleala, desi am placa nvidia in calculator.

  De ce ? Mai mult market share pentru AMD pe partea video conteaza pentru supravietuirea lor…tinand cont ca pe partea de procesoare Intel ii toaca grav.

 5. poparamiro Post author a scris pe:

  Intr-adevar, placa e prea scumpa pentru ce ofera.

  @ Georgia

  Tare asta cu “buleala”, o sa vezi ca acest atribut e comun seriei impare Nvidia – 550/570/590, este foarte posibil ca echipa principala Nvidia sa fi fost plecata in concediu.

 6. Chiar ca este dezamagitor. Nu ma asteptam sa fie atat de scumpa. Nu merita.

Lasa-ne un comentariu: