Asus GTS 450 TOP – studiu de overclocking
Inca de la aparitia lui GTX 460 mi-am dorit sa “dezlantui” potentialul de overclocking ascuns in noile placi video Nvidia, mai ales ca GF100 chiar daca nu atingea frecvente uriase pe aer a dovedit ca poate functiona la frecvente mari cu un voltaj mic. Cu doar 0.99v (care este voltajul stock al lui GTX 480) se puteau atinge frecvente mai mari de 800MHz, fapt care arata ca arhitectura este capabila de frecvente foarte mari in ciuda complexitatii extreme.
In cazul lui GF100 cel mai important factor care limiteaza atingerea unor frecvente foarte mari pe aer este numarul urias de tranzistori care duc la un consum si o caldura ce nu pot fi controlate in conditiile cresterii voltajului si a frecventelor de functionare.
In cazul noului chip grafic, GF 106, numarul de tranzistori s-a redus de aproximativ trei ori, potentialul de overclocking crescand semnificativ odata cu scaderea complexitatii arhitecturii. In acest articol vom vedea cat de departe putem ajunge folosind o racire pe aer in conditiile unui ambient care nu a scazut sub 22 de grade.
Candidatul ideal pentru acest “experiment” este Geforce GTS 450, mai exact modelul supratactat Asus GTS 450 TOP. Acest model are nucleul tactat la 925MHz, cu mult peste frecventa designului de referinta. Detalii despre designul de referinta, comparatii cu concurenta, comportament in configuratii multi-card si multe alte lucruri interesante puteti afla din articolul colegului meu Tudor.
De ce am spus candidatul ideal? Intotdeauna cand doream o placa grafica cu un potential mare de overclocking studiam foarte bine ofertele producatorilor si alegeam o placa video supratactata din start de catre producator pentru ca sansele ca acea placa video sa urce mai sus in frecventa fata de variatele normale pot fi mai mari. Nu pot spune daca in cazul seriei GTS 450 Asus a pretestat extensiv chip-urile folosite pe modelul TOP, dar cu siguranta practica biningului este tot mai raspandita printre producatori.
Alt lucru important pe care trebuie sa il aveti in vedere cand doriti sa achizitionati o placa cu un potential mare de overclocking este VRM-ul. De calitatea lui depinde in mare masura reusita overclockingului, dar despre acest lucru vom vorbi la timpul potrivit.
Daca tot a ajuns la mine o placa Asus nu pot sa nu rememorez cu drag intalnirile placute pe care le-am avut cu produse intrate deja in istorie. Commando, Rampage Extreme, Rampage II Extreme sunt cateva nume sinonime cu cuvantul entuziast sau overclocking. Rampage Extreme este fara indoiala cea mai puternica placa de baza LGA775, in special pentru regele benchmark-urilor (3DMark 2001). Despre Rampage II Extreme va spun doar atat: a rezistat mai mult de un an de zile testelor mele de coolere, plecand de la mine in perfecta stare de functionare.
In cele ce urmeaza va voi prezenta Asus GTS 450 TOP, dar nu voi insista asupra detaliilor de arhitectura sau asupra specificatiilor deoarece ele sunt prezentate in detaliu in articolul lui Tudor. Voi insista in schimb pe aspectele importante intr-un studiu de overclocking cum ar fi racirea, constructia VRM-ului, precum si scalarea frecventei cu voltajul aplicat nucleului grafic.
Comentarii
1120….god damn….that’s like 40% OC fata de design-ul de referinta. Bravo Ramiro!
OMG, OMG!
Asta nu mai e studiu, merge pt Wikipedia la sectiunea overclocking!
Felicitari Ramiro!
Cine zicea ca Dl. Ramiro e foarte bun doar in sfera air cooling??
Asa articole trebuie publicate in cursurile de facultate. Felicitari!
Mulumesc domnilor, totusi se putea si mai bine, 1170mhz mi-ar fi placut mai mult.
Dumnezeule, nu am cuvinte!!! Este cel mai mare overclockign de pe net la GTS 450, pur si simplu ati umilit orice alt site. Jos palaria!!!
Felicitari Ramiro!!!
Felicitari!
Comparativ cu celelalte modele ce vor apărea, versiunea TOP de la ASUS chiar îşi merită numele, fiind (din cunoştinţele mele şi nu numai) cea mai puternică placă video motorizată de GTS 450, cel puţin în momentul lansării !!!
In opinia mea Asus ar trebui sa foloseasca inainte de toate o calitate mai buna in “gama TOP”.
Faptul ca are frecvente mai mari de functionare nu justifica pe deplin un pret mai mare, atingerea unor frecvente mai mari se face foarte usor prin mutarea unor slidere.
cate placi din gama Top ai vazut, poparamiro? placa care ai primit-o la teste (da, de la mine), 450 top nu este reprezentativ pt Top, este just, dar nu cred ca ajungeai la frecvtentele la care ai ajuns cu orice placa.
si asa e, doar frecventele mai mari de functionare nu justifica pretul mai mare. Garantarea functionarii la aceste valori non-stop insa DA (fara a se intoarce in service in foarte putin timp – fiabilitatea este un atuu al brand-ului, nu cred ca o poate contesta cineva)
Este vorba despre placa testata in acest articol. CAre se overclockeaza foarte bine. Si este probabil foarte fiabila (asta o sa o dovedeasca timpul, nu putem face extimari legate de asa ceva). Dar care ar fi putut sa fie mai putin economat ca sa se ridice la inaltimea celorlalti membrii ai familiei TOP 🙂
Da, este vorba de placa testata in acest articol. Bun, nu este reprezentativa, dar face parte din gama TOP si trebuia sa aiba in primul rand un vrm mai bun, mai ales ca este mai scumpa.
Bineinteles ca nu ajungeam cu orice placa la acel oc. Urmatoarele lucruri sunt foarte importante in atingerea unui oc foarte mare pe aer:
– un gpu bun (pe care 450 TOP l-a avut cu siguranta)
– un vrm solid, de calitate si bine proiectat (pe care 450 TOP nu l-a avut, din pacate)
– o racire performanta (racirea lui 450 TOP a facut fata cu bine chiar si testelor extreme, dar se putea si mai bine)
Importanta gpu-ului se observa foarte bine in exemplul urmator, unde un design de referinta (tot ASUS, daca suntem la acesta categorie) a atins oc-ul urmator pe aer, in 3d, la un ambient nu tocmai mic:
http://forum.lab501.ro/showpost.php?p=67304&postcount=222
Am spus in aproape fiecare articol al meu, sunt un entuziast si judec lucrurile mai sever, pentru ca vreau sa fie totul cum trebuie. Acest lucru se va intampla in fiecare articol, indiferent ca este vorba de Asus, Thermalright sau orice alt producator.
poparamiro, monstru: sa nu uitam cat costa placa asta video.Este foarte bine ca sunteti pretentiosi, dar voua sincer nu vi se potriveste placa asta :). Chiar daca e top, este clar ca e o forma de greseala (este si parerea mea) sa incerci sa “agati” o eticheta atat de pretentioasa unei placi din gama low-spre-main-stream. 😉
Nu poti pur si simplu sa ai un vrm si o racire mai buna, in gama asta de pret.
I-am spus si lui matose, si lui monstru – “sper sa nu apuc sa vad placi gen GT430 sub forma Top”:)
In rest, sincer, sper ca urmatoarele Top-uri sa va satisfaca mai mult.
Keep up the good work!
Nu, nu este vorba despre o greseala, este vorba de a folosi calitatile unor produse mai scumpe (vezi TOP-uri din gama high-end) pentru a vinde un produs mai ieftin.
Asta nu ar fi o problema, ca pana la urma cred ca toti producatorii au strategii de genul. Dar cand faci asta, incearca sa tii firma sus ca sa spun asa. Mosfetii lipsa de pe placa aia costa probabil sub un dolar, toti la un loc.
Frumos articolul tau. Nu ma pricep prea bine la acest capitol insa am retinut cate ceva si cred ca este o placa video performanta si de calitate.
Multumesc pentru aprecieri.
Placa a functionat foarte bine si in conditii ce depasesc cu mult specificatiile, este si acum bine si sanatoasa, dupa tot ce a indurat.
Oricum poate ar trebui sa trec pe la dv. la cabinet sa ma tratez de overclocking 🙂
Chiar e tare de tot!
I really loved reading your blog. It was very well authored and easy to understand. I also found your posts very interesting. In fact after reading, I had to go show it to my friend and he enjoyed it as well!
Very interesting as always! Thanks!
Pingback: Asus GTS 450 TOP – studiu de overclocking
Pingback: VreauForum.com » Blog Archive » Asus GTS 450 TOP – studiu de overclocking | lab501
Pingback: Asus GTS 450 TOP – primele review-uri | Liviu Marica
Pingback: GeForce GTS 450 zeigt Potential | HWMAG
Pingback: Gigabyte GTX 550 TI OC- Studiu de overclocking | lab501
Pingback: Anonymous
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube