Asus GTS 450 TOP – studiu de overclocking

Scris de: , in categoria: Placi video, in 13 September, 2010.

Comportamentul VRM-ului:

.
In cazul lui Asus GTS 450 TOP, VRM-ul are radiator, lucru de apreciat pentru ca era nevoie de asa ceva, caldura generata in Furmark fiind foarte mare. In experimentele mele practice cu GF100 am descoperit ca racirea VRM-ului are o influenta enorma asupra temperaturii nucleului grafic, prin urmare si asupra frecventei maxime atinse. In acest caz nu prea pot sa fac un studiu complet pentru ca VRM-ul este destul de fragil si nu ma incumet sa il solicit cu mult peste specificatii.

Avem patru faze cu doi mosfeti pentru GPU si o faza cu trei mosfeti pentru GDDR. Nu am avut o senzatie prea placuta la vederea acestui VRM, pentru ca am oroare atunci cand vine vorba de etaje de alimentare sabe calitativ si “vizual”. Cand vad un produs TOP de la Asus ma gandesc la ceva bun, cu specificatii superioare, care ar trebui sa aiba si o calitate a constructiei superioara.

Bun, aspectul nu conteaza, dar cum functioneaza?. Voltajul deafault este de 1.125mv, raportat de Afterburner si GPU-Z. Am rulat Crysis si Furmark la setari stock urmarind voltajul, pentru a vedea cat este de stabil. Situatia se prezinta in felul urmator: in Crysis multimetrul a raportat ~1.18v (consum din priza de 315watt – consumul intregului sistem), iar in Furmark tensiunea afisata de multimetru a fost de ~1,22v (consum din priza de 361watt pentru intregul sistem).

Tensiunea nu a fost stabila nici in cazul in care loadul aplicat a fost constant. VRM-ul are probabil un LLC (load-line calibration) destul de prost proiectat. Problema este instabilitatea voltajului in load, pentru ca supravoltarea aplicata in sarcina este un lucru bun pentru entuziasti, ajutand la obtinerea unei frecvente mai mari fara a apela la modare hardware.

In poza de mai jos se observa VRM-ul placii de referinta, care nu este nici el state of the art, layout-ul putand fi mai bun, alaturi de utilizarea unor bobine mai…contemporane. Cele trei faze pentru GPU dispun de trei mosfeti cu impedanta redusa. Alte comparatii nu pot sa fac pentru ca nu i-am studiat comportamentul.

As fi vrut sa vad la modelul TOP un VRM mai bun (inclusiv din punct de vedere al comportamentului) sau macar sa fi avut trei mosfeti pe fiecare faza, pentru ca asa a fost gandit de la inceput.

In ciuda criticilor aduse trebui sa remarc ca VRM-ul a rezistat fara a se deteriora chiar si la un voltaj de aproape 1.4v (racit foarte bine si fara a utiliza Furmark), consumul la priza fiind de nu mai putin de 477watt pentru intregul sistem.

Comentarii

19 comentarii la: Asus GTS 450 TOP – studiu de overclocking

 1. Monstru a scris pe:

  1120….god damn….that’s like 40% OC fata de design-ul de referinta. Bravo Ramiro!

 2. endluzerul a scris pe:

  OMG, OMG!
  Asta nu mai e studiu, merge pt Wikipedia la sectiunea overclocking!

  Felicitari Ramiro!

 3. Cine zicea ca Dl. Ramiro e foarte bun doar in sfera air cooling??

  Asa articole trebuie publicate in cursurile de facultate. Felicitari!

 4. poparamiro Post author a scris pe:

  Mulumesc domnilor, totusi se putea si mai bine, 1170mhz mi-ar fi placut mai mult.

 5. Cristi a scris pe:

  Dumnezeule, nu am cuvinte!!! Este cel mai mare overclockign de pe net la GTS 450, pur si simplu ati umilit orice alt site. Jos palaria!!!

 6. adrianbenea a scris pe:

  Felicitari Ramiro!!!

 7. Felicitari!

 8. Comparativ cu celelalte modele ce vor apărea, versiunea TOP de la ASUS chiar îşi merită numele, fiind (din cunoştinţele mele şi nu numai) cea mai puternică placă video motorizată de GTS 450, cel puţin în momentul lansării !!!

 9. poparamiro Post author a scris pe:

  In opinia mea Asus ar trebui sa foloseasca inainte de toate o calitate mai buna in “gama TOP”.

  Faptul ca are frecvente mai mari de functionare nu justifica pe deplin un pret mai mare, atingerea unor frecvente mai mari se face foarte usor prin mutarea unor slidere.

 10. ferike a scris pe:

  cate placi din gama Top ai vazut, poparamiro? placa care ai primit-o la teste (da, de la mine), 450 top nu este reprezentativ pt Top, este just, dar nu cred ca ajungeai la frecvtentele la care ai ajuns cu orice placa.

  si asa e, doar frecventele mai mari de functionare nu justifica pretul mai mare. Garantarea functionarii la aceste valori non-stop insa DA (fara a se intoarce in service in foarte putin timp – fiabilitatea este un atuu al brand-ului, nu cred ca o poate contesta cineva)

 11. Monstru a scris pe:

  Este vorba despre placa testata in acest articol. CAre se overclockeaza foarte bine. Si este probabil foarte fiabila (asta o sa o dovedeasca timpul, nu putem face extimari legate de asa ceva). Dar care ar fi putut sa fie mai putin economat ca sa se ridice la inaltimea celorlalti membrii ai familiei TOP 🙂

 12. poparamiro Post author a scris pe:

  Da, este vorba de placa testata in acest articol. Bun, nu este reprezentativa, dar face parte din gama TOP si trebuia sa aiba in primul rand un vrm mai bun, mai ales ca este mai scumpa.

  Bineinteles ca nu ajungeam cu orice placa la acel oc. Urmatoarele lucruri sunt foarte importante in atingerea unui oc foarte mare pe aer:

  – un gpu bun (pe care 450 TOP l-a avut cu siguranta)

  – un vrm solid, de calitate si bine proiectat (pe care 450 TOP nu l-a avut, din pacate)

  – o racire performanta (racirea lui 450 TOP a facut fata cu bine chiar si testelor extreme, dar se putea si mai bine)

  Importanta gpu-ului se observa foarte bine in exemplul urmator, unde un design de referinta (tot ASUS, daca suntem la acesta categorie) a atins oc-ul urmator pe aer, in 3d, la un ambient nu tocmai mic:

  http://forum.lab501.ro/showpost.php?p=67304&postcount=222

  Am spus in aproape fiecare articol al meu, sunt un entuziast si judec lucrurile mai sever, pentru ca vreau sa fie totul cum trebuie. Acest lucru se va intampla in fiecare articol, indiferent ca este vorba de Asus, Thermalright sau orice alt producator.

 13. ferike a scris pe:

  poparamiro, monstru: sa nu uitam cat costa placa asta video.Este foarte bine ca sunteti pretentiosi, dar voua sincer nu vi se potriveste placa asta :). Chiar daca e top, este clar ca e o forma de greseala (este si parerea mea) sa incerci sa “agati” o eticheta atat de pretentioasa unei placi din gama low-spre-main-stream. 😉

  Nu poti pur si simplu sa ai un vrm si o racire mai buna, in gama asta de pret.

  I-am spus si lui matose, si lui monstru – “sper sa nu apuc sa vad placi gen GT430 sub forma Top”:)

  In rest, sincer, sper ca urmatoarele Top-uri sa va satisfaca mai mult.

  Keep up the good work!

 14. Monstru a scris pe:

  Nu, nu este vorba despre o greseala, este vorba de a folosi calitatile unor produse mai scumpe (vezi TOP-uri din gama high-end) pentru a vinde un produs mai ieftin.

  Asta nu ar fi o problema, ca pana la urma cred ca toti producatorii au strategii de genul. Dar cand faci asta, incearca sa tii firma sus ca sa spun asa. Mosfetii lipsa de pe placa aia costa probabil sub un dolar, toti la un loc.

 15. Frumos articolul tau. Nu ma pricep prea bine la acest capitol insa am retinut cate ceva si cred ca este o placa video performanta si de calitate.

 16. poparamiro Post author a scris pe:

  Multumesc pentru aprecieri.

  Placa a functionat foarte bine si in conditii ce depasesc cu mult specificatiile, este si acum bine si sanatoasa, dupa tot ce a indurat.

  Oricum poate ar trebui sa trec pe la dv. la cabinet sa ma tratez de overclocking 🙂

 17. Chiar e tare de tot!

 18. Afero.Durbon a scris pe:

  I really loved reading your blog. It was very well authored and easy to understand. I also found your posts very interesting. In fact after reading, I had to go show it to my friend and he enjoyed it as well!

 19. a.u.bondar a scris pe:

  Very interesting as always! Thanks!

Lasa-ne un comentariu: