DLSS pe desktop – RTX la maturitate – Part III
Concluzii
Asa cu mentionam si in articolele anterioare, nimeni nu ii poate acuza pe cei de la Nvidia de lipsa de viziune, reinventarea placilor video in urma cu 6 ani, prin adaugarea nucleelor Tensor si RTX pe pastila nucleul grafic, aducand nenumarate beneficii, atat din punct de vedere al calitatii imaginilor si peformantelor in jocuri, cat si din punct de vedere al aplicatiilor de randare si editare foto/video si nu in ultilmul rand din punct de vedere al aplicatiilor in domeniul inteligentei artificiale.
Dovezile in acest sens sunt numeroase, de la faptul ca raytracing-ul in timp real a fost adoptat si de ceilalti producatori de placi video, dar si de un numar din ce in ce mai ridicat de producatori de jocuri, tehnologiile de upscaling fiind prezente intr-un numar din ce in ce mai ridicat de titluri. Despre AI si importanta sa nici nu mai are rost sa discut, succesul financiar al celor de la Nvidia si nebunia care a cuprins atat companii din domeniul tech, cat si companii din afara acestuia, fiind un bun exemplu in acest sens.
Pana sa fim cu totii inlocuiti de AI (sau poate nu, cine stie), sau pana vom purta conversatii incarcate de insemnatate cu asistentul inteligent integrat in frigidere, treaba noastra este sa analizam impactul pe care aceste tehnologii il au asupra domeniului nostru de interes si ma refer aici la desktop-uri si notebook-uri, la performanta in gaming sau in aplicatii mari consumatoare de resurse. Si asa cum am vazut si in cazul notebook-urilor, algoritmii DLSS aduc un spor de performanta considerabil chiar in cazul celor mai solicitante jocuri, chiar si pentru o placa grafica mainstream.
Cu alte cuvinte, chiar daca nu esti super pasionat de tehnologie si nu te intereseaza neaparat ultimele noutati din domeniu, daca ai un desktop sau un notebook echipat cu o placa grafica RTX nu ai nici o scuza sa nu intri in meniu si sa schimbi 3 setari, cele mai importante fiind DLSS Performance, DLSS Frame Generation, respectiv DLSS Ray Reconstruction (in titlurile care au asa ceva). Iar daca jocurile nu sunt neaparat pasiunea ta, dar folosesti desktop-ul sau notebook-ul pentru randare, editare sau grafica 3D, atunci s-ar putea sa te intereseze urmatorul articol din aceasta serie, in care vom trata exact aceste subiecte.
Comentarii