Gigabyte GTX 560 Ti SuperOverclock – studiu de overclocking
VRM-ul … blestem sau binecuvantare in overclocking, de la el pleaca totul si de el depinde in mare parte obtinerea unei frecvente stabile cat mai mari. VRM-ul reprezinta fundatia unei placi gafice la fel cum la un cooler totul trebuie sa plece de la baza si de la sistemul de prindere. Suntem la un articol de overclocking, la un articol pentru entuziasti ce nu are absolut nici o legatura cu termeni ca “safe” sau daily use, si aici totul va fi tratat mult mai sever, pentru ca orice slabiciune duce la defectare sau nereusita.
In ultimele articole de overclocking am avut parte de VRM-uri foarte bune, printre care cel al lui GTX 460 (designul de referinta) si cel al seriei 69xx de la AMD, o implementare Volterra ce impresiona prin soliditate si care cu doar sase faze putea sustine fara nici o problema un gpu de 2.6 miliarde de tranzistoare, alimentate la aproape 1.9v. La fel de impresionant a fost faptul ca desi foarte multe VRM-uri au probleme termice la un consum foarte mare, etajul de alimentare pentru GPU-ul lui HD 6970 se incalzea foarte putin la acel voltaj imens si nici macar nu folosea renumitele cipuri de 40A (precizez ca wattmetrul arata valori uriase ale consumului). Am vorbit in articolele mele de importanta inductorilor intr-un etaj de alimentare, iar aici noile Radeoane au impus un standard, enormii inductori de 80 de amperi per faza, produsi special pentru regulatoarele Volterra.
Ca sa fiu putin rau, dar obiectiv, pot spune ca AMD ar putea invata de la Nvidia cum se fac GPU-urile performante iar Nvidia ar trebui sa invete de la AMD cum se face un VRM performant pentru un GPU puternic, pentru ca la GTX 570 au pus o echipa de horticultori sa hotarasca designul, cei buni fiind imbatati probabil de succesul lui GTX 580.
In experimentele mele cu VRM-urile placilor grafice si influenta racirii acestora asupra temperaturii GPU-ului, am vazut ca daca la GTX 480 racim bine VRM-ul putem castiga chiar si 10 grade la temperatura GPU-ului, iar problemele termice sunt mult mai mici. Din nou, si la acest aspect, VRM-urile Volterra si-au aratat superioritatea, neinfluentand in rau temperatura GPU-ului. Nvidia nu a invatat lectia si nu am avut o racire mai buna a VRM-ului lui GTX 580, dar datorita imbunatatirilor aduse GPU-ului si racirii nu avem temperaturi imense, desi lucrurile puteau fi si mai bune. Mai rau decat atat, VRM-ul lui GTX 570 are doar 4 faze, o situatie inacceptabila. Patru faze se pun la 8800GT, la GTX 450 sau 460, nu la un GPU de 3 miliarde de tranzistoare. Nu ma intereseaza de criza, de reducerea costurilor sau de alte lucruri care pot constitui o scuza penibila pentru Nvidia, “This is not the Way it’s Meant to be Done“.
Terminand insa cu scurta “pledoarie a VRM-ului”, va introduc noul nostru obiect de studiu: Gigabyte GeForce GTX 560 Ti Super Overclock:
Frecventa cea mai mare atinsa pe aer pana acum (de mine) cu arhitectura Fermi a fost de 1120 Mhz, cu micul GF 106, implementat pe Asus GeForce GTS 450 TOP. Asteptarile mele de la aceasta placa sunt mari pentru ca este o placa destinata entuziastilor si la fel ca toata seria SuperOverclock de la Gigabyte are un design propriu, special facut pentru a atinge frecvente mari, avand un VRM mai bun si componente de calitate, peste ceea ce ofera designul de referinta. Nu voi intra in detalii dar mai spun ca nu avem de-a face cu un binning al GPU-urilor, deci norocul va juca si el un rol important in aceasta “poveste”.
In momentul de fata nu avem producatori ce fac binning, fie ca e vorba de gama de varf sau chiar daca e vorba de editii (foarte) limitate; nu a existat bining la Asus Ares, Gigabyte 5870 SOC, Evga GTX 580 FTW si lista poate continua. In alegerea voastra cautati VRM-uri bune (inclusiv dpdv al racirii), raciri la fel, dar nu va amagiti ca vreo placa overclock-ata din fabrica (de exemplu EVGA GTX 580 Superclocked) ar avea un potential mai bun de overclocking decat variata normala, e vorba de pur noroc, la fel ca si la procesoare.
In cele ce urmeaza vom pune accent pe lucrurile ce conteaza intr-un studiu de overclocking, dar ca intotdeauna pe lab501.ro veti putea citi si despre detalii privind arhitectura, comparatii si alte aspecte interesante in articolul colegului meu Matei, iar comportarea in configuratii multi-GPU o veti putea citi in articolul lui Tudor. De aceasta data o sa va prezint eu primul articol, deoarece baietii au tras din greu pentru Country Cup 2010. Celelalte doua articole vor fi publicate in cursul zilei de astazi.
Comentarii
Mai e ceva de zis ? DA ! Respect si felicitari pentru articol ! L-am citit pe nerasuflate !
ce lungime totala are placa ?
24.2cm
Un articol excelent care m-a facut sa trec pe 560.Multumesc Ramiro.
Are cineva idee de unde pot lua o jucarie de-asta in Romania?
poi si ce pret are??
si unde o gasesti pe asta de cumparat ca in online nu am vazut la vanzare la noi deloc :))?careva idei?
Ce sursa imi trebe la placa asta? Corsair 650W merge?
Da, merge.
vad ca a aparut pe la noi versiunea la 950 MHz. In afara de frecventa, exista alte diferente (PCB, componente) fata de versiunea testata, la 1 GHz ?
salut. am o sursa antec de 500W. crezi ca o tine?
Sigur, nu o sa ai nici o problema!
Cu ce program ai crescut voltajul la GPU peste 1150 mV? La mine stock e 1.01 V si valaorea maxima e 1,15. (tot la versiunea de 1Ghz)
Cu hard Vmod:
http://lab501.ro/placi-video/gigabyte-gtx-560-ti-superoverclock-studiu-de-overclocking/10
credeti ca daca nu o sa am nevoie de oc pe viitor ar fi suficienta si versiunea standard cu 900mhz? intreb ca sa stiu daca merita sa mai astept pt cea de 1000mhz, deocamdata nu e pe nicaieri in tara. in afara de frecventa proc ar mai fi diferente majore care sa justifice asteptarea si cei 100 roni in plus?
Cumpara linistit varianta de 900mhz, in caz ca doresti se poate tacta la 1000mhz.
Salut.
Care e distanta intre gaurile de prindere la GPU? Intreb ca sa pun un Prolimatech MK 13.
am gasit-o si eu in cele din urma la garaj, cu greu totusi. abia a incaput in sonata3. insa sursa de 500w antec nu tine mereu. de ex in crysis 2 se blocheaza des. tocmai mi-am luat corsair gs700, sunt sigur ca n-o sa dea gres cu asta. ideea e ca este totusi nevoie de o sursa min 550w cum cer cei de la gigabyte.
http://www.pcgarage.ro/placi-video/asus/geforce-gtx-560-ti-directcu-ii-1gb-ddr5-256-bit/
asta? da e de ceva vreme. chiar si second
Din pacate nu mai am placa sa-ti spun exact distanta dar cred ca ai nevoie de kitul de retentie pentru GTX 460.
de unde pot sa cumpar placa asta?ca pe la noi nu o gasesc:\
Salut, detin un GTX 560 TI SOC cu gpu la 950 si sunt convins ca sau e oc instabil sau pe moarte pentru ca imi da driver restart si in Mozilla si in MSI kombustor, in unele jocuri imi da artefacte cateodata dupa un timp, cateodata de la inceput. Am incercat toate driverele posibile, schimb de pasta, marirea voltajului, etc nu se rezolva problema nicicum, doar daca o folosesc la frecv. placilor de referinta. Aspectul asta nu-mi convine avand in vedere ca eu am platit pentru frecvente premium. La firma de unde am luat-o a fost in teste, au concluzionat si ei ca placa are probleme si au trimis-o la service-ul Gigabyte de unde placa s-a intors ca buna si mai mult zic ca nu a avut nimic. A mers o vreme cu driverele cu care au zis ei ca au testat-o si acum vad ca iara se intesifica problema. Cu ce as putea sa ii fac un burn-in care sa nu se intrerupa la fiecare driver restart asftel incat sa crape definitiv placa ca sa binevoiasca domnii de la service-ul Gigabyte sa admita ca e defecta? Multumesc anticipat pentru un eventual raspuns la subiect.
Problema e destul de delicata, ai instalat os-ul pe curat si te-ai asigurat ca sistemul e stabil? (ruleaza memtest de dos si prime blend)
Daca totul e in regula, (racirea vga-ului, urma de pasta, etc…) si face probleme poti incerca fur extreme pentru o perioada foarte lunga. In mod normal un vga trebuie sa functioneze mult si bine in regim de fur.
@ trafficman:
aceiasi pb o am si eu pe un SOC cu gpu 1000mhz.
se pare ca f multe din seria soc au aceasta pb (vezi google). nu se rezolva momentan daca o setezi la 850 mhz din oc guru. din pacate se pare ca am platit degeaba pt plusul de performanta pentru ca nu ne putem folosi de el. poate pe viitor sa scoata un update de driver, dar nu cred.
corectie: nu se rezolva momentan decat daca o setezi la 850 mhz din oc guru
A avut o perioada de decenta, dar cum am inceput sa ma joc mai des a inceput iarasi cu figurile. Mai nou face driver restart sau ingheata cu artefacte pe ecran (necesita hard reset) cand vizionez ceva pe youtube in full screen, chiar setata la frecvente de GTx560TI stock. O sa postez si pe forum cand am timp poate imi ofera cineva o idee salvatoare…
“Mai nou face driver restart sau ingheata cu artefacte pe ecran”
aceiasi problema si la mine. faza cu youtube-ul este foarte enervanta. vezi ca a aparut driver nou de cateva zile, n-am apucat sa-l incerc. n-am mari sperante ca rezolva ceva, dar poti sa incerci.
Salut, am un GTX 560 TI SOC 1000mhz de aprox 1 an timp in care am incercat toate driverele nvidia de la 266 pana la 304.11 beta si concluzia e ca pe frecventa stock in furmark se blocheaza dupa 1-2 minute, in crysis 2 da frecvent “driver crashed” (in alte jocuri ceva mai rar) si am avut si niste artefacte vizionand clipuri pe youtube, urmate de crash. Am incercat sa subtactez placa la 970, 950 etc dar tot pica in furmark dupa ceva timp. Mai nou, dupa o perioada in care folosesc pc-ul si intru in orice joc, am performante de 12-15 fps, chiar si diablo 3, heaven ruleaza cu 5-7 fps etc. Ma gandesc sa nu fie de la PSU de 500W antec, dar nu am mari consumatori, un e8400 stock, 2x2gb 800 si 1 hdd green ed. Ma gandesc s-o trimit la garantie, vreo sugestie?
Dupa parerea mea ar trebui sa o trimiti la garantie.
In furmark la ce temp incepe sa pice? Vezi pe un alt calc cu psu mai capabil, pune fan-ul la 100%, scade frecventa pana la GTX 560 ti stock si vezi ce si cum…
E modelul de la Gigabyte. Pica la 90-95 grade C in furmark 1.90, dupa aprox 1 minut, fanul urca rapid automat la 100%. Pe stock ajunge la 90C dar rezista mai mult, nu am testat cat timp, dar minim 5 minute. Problema mea nu e neaparat furmark (pe site-ul oficial chiar se precizeaza ca nu e recomandata testarea cu el pt ca poate “topi” gpu) ci jocurile mai pretentioase in care imi apare blank screen si “Display driver nvlddmkm stopped responding and has successfully recovered” pe frecventele stock
La mine problema s-a rezolvat definitiv prin montarea unei raciri adecvate, respectiv Accelero Extreme Plus II cu care nu trece de 64C indiferent cat o las in furmark sau alte soft-uri similare. Daca iti e la indemana si ai placa de rezerva trimite-o la garantie sa vezi ce zic mintile luminate de la service-ul gigabyte. Daca iti zic si tie ca la ei merge ok, atunci nu iti ramane decat sa bibilesti racirea. Mie mi se par prea mult 90C in furmark dupa cateva minute cu frecvente de GTX 560TI stock. Mai poti incerca sa montezi niste ventilatoare sa sufle direct pe placa, cu carcasa deschisa, sa vezi daca asa poti prelungi durata cat rezista pana sa dea driver restart.
Am sa incerc sa las carcasa deschisa, eventual sa montez un vent suplimentar. As vrea sa mentionez ca placa e modelul Super Overclock, la 1000 mhz, pe frecvente stock de 822 mhz cat are un gtx560 ti nu mi-a facut probleme atat de des. Am necazuri cu restartarea driverului cam de 6-8 luni deja, prima data in crysis 2. In ultima instanta o dau la garantie, dar mi-e teama ca imi vor da in cel mai bun caz o placa SOC cu frecvente de 950mhz (nu se mai fac la 1000)
Eu am modelul de 950 si imi facea driver restart uneori si 1 data la 2 min in Witcher 2 indiferent cu ce driver sau patch al jocului. Incearca eventual sa schimbi si pasta si eventual fa rost de o sursa de minim 650w de imprumut si testeaza inainte sa o trimiti la garantie. In functie de ce sursa ai, cat e de veche si ce mai ai in calculator s-ar putea sa fii peste cei 500w. Procesorul ruleaza la frecventa stock sau OC?
Am mai testat placa sus-mentionata cu carcasa deschisa, momentan nu se mai blocheaza nici pe 1000mhz core cu 4580 memory (frecvente stock pt modelul SuperOverClock). Probabil temperatura ridicata (atingea 75 grade) cauza driver restarts..
Cat despre sistem, am un E8400 overclockat la 3,6ghz, 4gb ddr2 800mhz, 1 hdd green edition 1tb, 1 dvd si cam atat. Sursa e 500W Antec venita odata cu carcasa. M-am uitat si eu pe net si mai mult de 480W in peak nu solicita sistemul meu…sau gresesc?
Mersi pt raspunsuri
Pingback: NEWS - Placi video - Page 250 - My Garage
Pingback: Gigabyte GTX 560 Ti SuperOverclock – studiu de overclocking
Pingback: Nvidia GeForce GTX 560 Ti Reviews
Pingback: GTX 560 Reviews - VRForums - Singapore IT & Lifestyle Community!
Pingback: Anonymous
Pingback: GIGABYTE GeForce GTX 560 Ti 1GB SOC Video Card - VRForums - Singapore IT & Lifestyle Community!
Pingback: Gigabyte GV-N560OC-1GI & GTX 560 Ti SOC: Pre-overclocked GF114 monsters - ( HWBOX ) O/C on first boot
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube