Gigabyte GTX 560 Ti SuperOverclock – studiu de overclocking

Scris de: , in categoria: Placi video, in 25 January, 2011.

COMPORTAREA VRM-ului

VRM-ul foloseste un design cu 6 faze pentru GPU si 1 faza pentru memorie. Fiecare faza are trei mosfeti de impedanta redusa, inductori de calitate din aliaj, condensatori  cu electrolit solid (in numar de 11 pe toate fazele)  si un condensator Proadlizer cu impedanta ultra redusa. Despre controlerul PWM folosit vom vorbi la  capitolul hardware voltmod; VRM-ul este solid dar as fi dorit sa vad doua faze pentru memorii, ar fi sporit calitatea tensiunii furnizate.

THE PROADLIZER

Condensatorii din VRM sunt folositi pentru a reduce spike-urile datorate regimurilor tranziente, ajutand la cresterea stabilitatii si implicit la atingerea unei frecvente stabile mai mari. Condensatorul Proadlizer produs de NEC TOKIN poate lua rolul unui numar mare de condensatori de performanta inferioara, oferind o supresie a zgomotului mai buna la o rezistenta seriala echivalenta mai mica, mai simplu spus este un simbol al calitatii si nu trebuie sa lipseasca de pe placile destinate entuziastilor.

“The Proadlizer, a groundbreaking device created by NEC TOKIN, is a one-chip solution for these high-frequency noise problems. The Proadlizer takes its name from the three words: prompt, broadband and stabilizer. It delivers superior noise absorption across a wide range of frequencies, from kHz to GHz, to stabilize power lines. Its performance far exceeds conventional energy devices.”

TEST DE STABILITATE

Stabilitatea este buna dar nu chiar asa buna cum am observat la VRM-ul lui GTX 460, care avea circuitele de feedback foarte bine puse la punct. LLC-ul supravolteaza putin (de la 1320mv la ~1335mv) dar cu cat creste sarcina aplicata GPU-ului va creste si tensiunea. Totusi nu este o problema foarte mare, deoarece doar folosirea Furmark-ului in Xtreme Burning Mode duce la o supravoltare mai mare, lucru care pune in dificultate coolerul stock.

In ultima poza vedem ca un rand de mosfeti nu face bine contact cu pad-ul termic, urmele lasate fiind foarte slabe. Am vazut si situatii mult mai proaste dar recomand inlocuirea padurilor cu unele ceva mai groase sau aplicare unui strat de pasta termica (neconductoare electric) pe mosfeti, in special daca veti folosi voltaje foarte mari.

VRM-ul este solid, dar imbunatatiri mai pot fi facute atat la nivel software cat si la nivel hardware, si vorbesc in special de  folosirea a doua faze pentru alimentarea memoriei video. In teorie stau destul bine lucrurile dar testul practic ne va lamuri si mai bine despre cat de bun este VRM-ul, si vom vedea in curand ce frecvente maxime putem atinge.

Comentarii

35 comentarii la: Gigabyte GTX 560 Ti SuperOverclock – studiu de overclocking

  1. Costa a scris pe:

    Mai e ceva de zis ? DA ! Respect si felicitari pentru articol ! L-am citit pe nerasuflate !

  2. casuta a scris pe:

    ce lungime totala are placa ?

  3. poparamiro Post author a scris pe:

    24.2cm

  4. marian57 a scris pe:

    Un articol excelent care m-a facut sa trec pe 560.Multumesc Ramiro.

  5. Cristian a scris pe:

    Are cineva idee de unde pot lua o jucarie de-asta in Romania?

  6. Cristi a scris pe:

    poi si ce pret are??

  7. jejui a scris pe:

    si unde o gasesti pe asta de cumparat ca in online nu am vazut la vanzare la noi deloc :))?careva idei?

  8. Cain a scris pe:

    Ce sursa imi trebe la placa asta? Corsair 650W merge?

  9. poparamiro Post author a scris pe:

    Da, merge.

  10. casuta a scris pe:

    vad ca a aparut pe la noi versiunea la 950 MHz. In afara de frecventa, exista alte diferente (PCB, componente) fata de versiunea testata, la 1 GHz ?

  11. bLinky a scris pe:

    salut. am o sursa antec de 500W. crezi ca o tine?

  12. Sigur, nu o sa ai nici o problema!

  13. castravetele a scris pe:

    Cu ce program ai crescut voltajul la GPU peste 1150 mV? La mine stock e 1.01 V si valaorea maxima e 1,15. (tot la versiunea de 1Ghz)

  14. poparamiro a scris pe:

    Cu hard Vmod:

    http://lab501.ro/placi-video/gigabyte-gtx-560-ti-superoverclock-studiu-de-overclocking/10

  15. bLinky a scris pe:

    credeti ca daca nu o sa am nevoie de oc pe viitor ar fi suficienta si versiunea standard cu 900mhz? intreb ca sa stiu daca merita sa mai astept pt cea de 1000mhz, deocamdata nu e pe nicaieri in tara. in afara de frecventa proc ar mai fi diferente majore care sa justifice asteptarea si cei 100 roni in plus?

  16. poparamiro a scris pe:

    Cumpara linistit varianta de 900mhz, in caz ca doresti se poate tacta la 1000mhz.

  17. Bogdan a scris pe:

    Salut.
    Care e distanta intre gaurile de prindere la GPU? Intreb ca sa pun un Prolimatech MK 13.

  18. bLinky a scris pe:

    am gasit-o si eu in cele din urma la garaj, cu greu totusi. abia a incaput in sonata3. insa sursa de 500w antec nu tine mereu. de ex in crysis 2 se blocheaza des. tocmai mi-am luat corsair gs700, sunt sigur ca n-o sa dea gres cu asta. ideea e ca este totusi nevoie de o sursa min 550w cum cer cei de la gigabyte.

  19. http://www.pcgarage.ro/placi-video/asus/geforce-gtx-560-ti-directcu-ii-1gb-ddr5-256-bit/
    asta? da e de ceva vreme. chiar si second

  20. poparamiro a scris pe:

    Din pacate nu mai am placa sa-ti spun exact distanta dar cred ca ai nevoie de kitul de retentie pentru GTX 460.

  21. dan a scris pe:

    de unde pot sa cumpar placa asta?ca pe la noi nu o gasesc:\

  22. trafficman a scris pe:

    Salut, detin un GTX 560 TI SOC cu gpu la 950 si sunt convins ca sau e oc instabil sau pe moarte pentru ca imi da driver restart si in Mozilla si in MSI kombustor, in unele jocuri imi da artefacte cateodata dupa un timp, cateodata de la inceput. Am incercat toate driverele posibile, schimb de pasta, marirea voltajului, etc nu se rezolva problema nicicum, doar daca o folosesc la frecv. placilor de referinta. Aspectul asta nu-mi convine avand in vedere ca eu am platit pentru frecvente premium. La firma de unde am luat-o a fost in teste, au concluzionat si ei ca placa are probleme si au trimis-o la service-ul Gigabyte de unde placa s-a intors ca buna si mai mult zic ca nu a avut nimic. A mers o vreme cu driverele cu care au zis ei ca au testat-o si acum vad ca iara se intesifica problema. Cu ce as putea sa ii fac un burn-in care sa nu se intrerupa la fiecare driver restart asftel incat sa crape definitiv placa ca sa binevoiasca domnii de la service-ul Gigabyte sa admita ca e defecta? Multumesc anticipat pentru un eventual raspuns la subiect.

  23. poparamiro Post author a scris pe:

    Problema e destul de delicata, ai instalat os-ul pe curat si te-ai asigurat ca sistemul e stabil? (ruleaza memtest de dos si prime blend)

    Daca totul e in regula, (racirea vga-ului, urma de pasta, etc…) si face probleme poti incerca fur extreme pentru o perioada foarte lunga. In mod normal un vga trebuie sa functioneze mult si bine in regim de fur.

  24. bLinky a scris pe:

    @ trafficman:
    aceiasi pb o am si eu pe un SOC cu gpu 1000mhz.
    se pare ca f multe din seria soc au aceasta pb (vezi google). nu se rezolva momentan daca o setezi la 850 mhz din oc guru. din pacate se pare ca am platit degeaba pt plusul de performanta pentru ca nu ne putem folosi de el. poate pe viitor sa scoata un update de driver, dar nu cred.

  25. bLinky a scris pe:

    corectie: nu se rezolva momentan decat daca o setezi la 850 mhz din oc guru

  26. trafficman a scris pe:

    A avut o perioada de decenta, dar cum am inceput sa ma joc mai des a inceput iarasi cu figurile. Mai nou face driver restart sau ingheata cu artefacte pe ecran (necesita hard reset) cand vizionez ceva pe youtube in full screen, chiar setata la frecvente de GTx560TI stock. O sa postez si pe forum cand am timp poate imi ofera cineva o idee salvatoare…

  27. bLinky a scris pe:

    “Mai nou face driver restart sau ingheata cu artefacte pe ecran”

    aceiasi problema si la mine. faza cu youtube-ul este foarte enervanta. vezi ca a aparut driver nou de cateva zile, n-am apucat sa-l incerc. n-am mari sperante ca rezolva ceva, dar poti sa incerci.

  28. Salut, am un GTX 560 TI SOC 1000mhz de aprox 1 an timp in care am incercat toate driverele nvidia de la 266 pana la 304.11 beta si concluzia e ca pe frecventa stock in furmark se blocheaza dupa 1-2 minute, in crysis 2 da frecvent “driver crashed” (in alte jocuri ceva mai rar) si am avut si niste artefacte vizionand clipuri pe youtube, urmate de crash. Am incercat sa subtactez placa la 970, 950 etc dar tot pica in furmark dupa ceva timp. Mai nou, dupa o perioada in care folosesc pc-ul si intru in orice joc, am performante de 12-15 fps, chiar si diablo 3, heaven ruleaza cu 5-7 fps etc. Ma gandesc sa nu fie de la PSU de 500W antec, dar nu am mari consumatori, un e8400 stock, 2x2gb 800 si 1 hdd green ed. Ma gandesc s-o trimit la garantie, vreo sugestie?

  29. Monstru a scris pe:

    Dupa parerea mea ar trebui sa o trimiti la garantie.

  30. trafficman a scris pe:

    In furmark la ce temp incepe sa pice? Vezi pe un alt calc cu psu mai capabil, pune fan-ul la 100%, scade frecventa pana la GTX 560 ti stock si vezi ce si cum…

  31. E modelul de la Gigabyte. Pica la 90-95 grade C in furmark 1.90, dupa aprox 1 minut, fanul urca rapid automat la 100%. Pe stock ajunge la 90C dar rezista mai mult, nu am testat cat timp, dar minim 5 minute. Problema mea nu e neaparat furmark (pe site-ul oficial chiar se precizeaza ca nu e recomandata testarea cu el pt ca poate “topi” gpu) ci jocurile mai pretentioase in care imi apare blank screen si “Display driver nvlddmkm stopped responding and has successfully recovered” pe frecventele stock

  32. trafficman a scris pe:

    La mine problema s-a rezolvat definitiv prin montarea unei raciri adecvate, respectiv Accelero Extreme Plus II cu care nu trece de 64C indiferent cat o las in furmark sau alte soft-uri similare. Daca iti e la indemana si ai placa de rezerva trimite-o la garantie sa vezi ce zic mintile luminate de la service-ul gigabyte. Daca iti zic si tie ca la ei merge ok, atunci nu iti ramane decat sa bibilesti racirea. Mie mi se par prea mult 90C in furmark dupa cateva minute cu frecvente de GTX 560TI stock. Mai poti incerca sa montezi niste ventilatoare sa sufle direct pe placa, cu carcasa deschisa, sa vezi daca asa poti prelungi durata cat rezista pana sa dea driver restart.

  33. Am sa incerc sa las carcasa deschisa, eventual sa montez un vent suplimentar. As vrea sa mentionez ca placa e modelul Super Overclock, la 1000 mhz, pe frecvente stock de 822 mhz cat are un gtx560 ti nu mi-a facut probleme atat de des. Am necazuri cu restartarea driverului cam de 6-8 luni deja, prima data in crysis 2. In ultima instanta o dau la garantie, dar mi-e teama ca imi vor da in cel mai bun caz o placa SOC cu frecvente de 950mhz (nu se mai fac la 1000)

  34. trafficman a scris pe:

    Eu am modelul de 950 si imi facea driver restart uneori si 1 data la 2 min in Witcher 2 indiferent cu ce driver sau patch al jocului. Incearca eventual sa schimbi si pasta si eventual fa rost de o sursa de minim 650w de imprumut si testeaza inainte sa o trimiti la garantie. In functie de ce sursa ai, cat e de veche si ce mai ai in calculator s-ar putea sa fii peste cei 500w. Procesorul ruleaza la frecventa stock sau OC?

  35. Am mai testat placa sus-mentionata cu carcasa deschisa, momentan nu se mai blocheaza nici pe 1000mhz core cu 4580 memory (frecvente stock pt modelul SuperOverClock). Probabil temperatura ridicata (atingea 75 grade) cauza driver restarts..
    Cat despre sistem, am un E8400 overclockat la 3,6ghz, 4gb ddr2 800mhz, 1 hdd green edition 1tb, 1 dvd si cam atat. Sursa e 500W Antec venita odata cu carcasa. M-am uitat si eu pe net si mai mult de 480W in peak nu solicita sistemul meu…sau gresesc?
    Mersi pt raspunsuri

Lasa-ne un comentariu: