Gigabyte SOC Series – Overclocking pe aer la superlativ

Scris de: , in categoria: Placi video, in 25 February, 2011.

Gandindu-ma cum sa incep acest articol mi-au venit in minte vremurile in care am cumparat primul meu accelerator grafic, vremuri in care nu stiam absolut nimic despre 3DMark 2001, overclocking sau voltmod si  “am incercat” o senzatie destul de ciudata, care este prezenta de cate ori imi dau seama ce repede trece timpul. Acel accelerator grafic se numea Intel i740 (care a fost de fapt si primul accelerator grafic aparut pe piata) si imi aduc aminte ce entuziasmat eram in timp ce conduceam printre canioane, admirand totodata grafica “accelerata” din High Stakes. Mai imi aduc aminte de probleme cu driverele care nu se prea instalau bine sau nu se instalau defel pe o platforma cu AMD K6-2 pe chipset Via, iar dupa nu foarte mult timp nebunia a pus stapanire de tot pe mine si urmatorul pas a fost achizitionarea unui Voodoo 3 2000, moment de la care am inceput si eu sa overclockez placi video iar upgrade-urile au devenit ceva obisnuit.

La foarte multi ani distanta, urmarindu-i pe colegii mei care au castigat pentru a doua oara cea mai puternica competitie de pe HWBOT, dovedind ca sunt cei mai buni din lume, imi dau seama ce norocos am fost sa ii intalnesc si sa invat de la ei, dar inteleg foarte bine ca nu stiu mare lucru nici acum si ca mai sunt foarte multe de invatat. In momentul in care m-am inscris in cadrul comunitatii CrazyPC ma consideram atotstiutor in domeniul overclockingului, lucru demolat inca de la primul contact cu acea comunitate de entuziasti, unde am avut privilegiul sa vad si sa inteleg ce inseamna adevarata pasiune, de care am fost molipsit definitiv, pasiune transmisa de altfel in comunitatea lab501.

Articolul pe care il aveti in fata nu este unul standard privind studiul de overclocking al placilor GTX 480, GTX 470 si GTX 460 apartinind serie SOC (SuperOverclock) de la Gigabyte, ci mai degraba o demonstratie, o provocare menita sa descopere cat de performanta este (sau nu) aceasta serie dedicata special overclockerilor. Nu vor lipsi testele de temperatura si consum, studiul practic al VRM-ului fiecarei placi, dar nu voi intra in alte detalii pentru ca aceste placi au mai fost prezentate sau testate de colegi mei (Tudor le-a dedicat un preview  la momentul aparitie iar Matei a folosit GTX480 SOC la CountryCup). Eu ma voi concentra asupra rezultatelor ce se pot obtine folosind doar racire cu aer, incercand sa obtin o frecventa stabila cat mai mare in benchmark-uri .

Arhitectura Fermi a adus pe langa destule probleme inerente pentru o prima generatie a unei arhitecturi foarte complexe si ce detine un numar imens de tranzistori si o performanta pe masura, fapt pentru care a fost foarte folosita si apreciata de entuziasti, mai ales ca in conditii de racire pe azot lichid temperatura cipului grafic nu era o problema. Veriga slaba este totusi VRM-ul acestor placi (cu design de referinta), pentru ca dupa cum am tot “predicat” in articolele mele el reprezinta fundatia unei placi grafice, iar fara o fundatie foarte puternica totul se naruie la solicitari mari. La momentul respectiv (lansarea lui GF 100) am considerat ca VRM-ul era decent, dar in lipsa unei comparatii nu puteam sti exact cat de mult limiteaza acest VRM overclockingul pe azot sau chiar pe aer. Potentialul de overclocking pe aer nu era foarte bun, doar cu exemplare foarte potente si rare se puteau atinge 900MHz, principalul factor care limta era temperatura imensa generata de reactorul GF100.

Odata cu aparita modelelor custom si mai ales ale celor destinate entuziastilor am putut face o comparatie din care sa-mi dau seama cat de mult conteaza acest VRM pentru GF100, iar ca un bonus in acest articol o sa vedeti teste cu un wataj imens. Vedem TDP-uri de 300W la pacile video, ba chiar se vorbeste deja de GTX 590 si ai sai 350W. Ce ati spune despre o placa video cu TDP de 600W sau un gpu ce transfera 500W spre un cooler?

Pentru a descoperi cat de performant este VRM-ul serie SOC si nu in ultimul rand pentru a vedea cum se comporta cel mai bun cooler de bench la 500+ watt o sa avem un capitol in care GF 100 va trebui sa treaca de Fumark Xtreme cu un voltaj la care VRM-ul stock ar exploda doar auzindu-l. Da, ati vazut bine, este vorba de 500+watt cooling test cu TRUE, in care vom vedea daca isi merita renumele si vom vedea daca este posibil sa racesti pe aer o placa video cu un TDP de ~ 600 watt.

Comentarii

3 comentarii la: Gigabyte SOC Series – Overclocking pe aer la superlativ

  1. DNY a scris pe:

    Daca 5970-ul meu incape pe mana ta…e vai si amar de el!!!

  2. ramicori a scris pe:

    buna comparatie dintre acceleratoare

  3. Lol, TR Ultra 120 eXtreme on GTX460? 😉 I think better get there something like Accelero Twin Turbo II 😉

    http://chlodzenie.net/reviews/arctic-accelero-mono-plus-vs-accelero-twin-turbo-ii-test-coolerow-gpu/3/

Lasa-ne un comentariu: