Mainstream gaming in 2020 – AMD Ryzen 5 3600X, Intel Core i5 10400, AMD Radeon RX 5700XT si GIGABYTE GeForce RTX 2060 SUPER Windforce OC
Concluzii
Ehehei, dragii mei si uite asa am vazut si cum sta treaba in segmentul mainstream. Sau, cel putin, am incercat sa explicam si sa exemplificam acest lucru cat mai clar posibil. Ce-i drept, de aceasta data ne-am referit strict la partea de gaming, dar stati linistiti, urmeaza si un review clasic de procesor pentru Core i5 10400. Pana atunci insa, am incercat sa raspundem unei intrebari vechi de cand lumea, sau care cel putin care pare asa. Ce combinatie sa aleg? Intel cu Nvidia, Intel cu AMD, AMD cu Nvidia sau AMD cu AMD?
Iar raspunsul… depinde intr-o mare masura de fiecare. Noi am comparat platforme cu un pret asemanator, deci pretul iese din calcul, insa raman doua aspecte – performanta si confortul in utilizare. La capitolul performanta, asa cum am putut vedea, diferentele sunt pur si simplu minore. Da, RX 5700XT poate obtine un framerate mediu cu pana la 2% mai ridicat decat GIGABYTE GeForce RTX 2060 SUPER Windforce OC, in timp ce Intel Core i5 10400 poate obtine un framerate mediu cu pana la 1.5% mai ridicat decat AMD Ryzen 5 3600X.
Daca aceste diferente reprezinta un punct cheie in alegerea voastra, 10400 si RX 5700XT este o combinatie care, per total, reuseste sa ofere o performanta in jocuri cu 2.17% mai buna decat 3600X si GIGABYTE GeForce RTX 2060 SUPER Windforce OC, drept urmare puteti merge linistiti pe aceasta combinatie.
Problema este ca la capitolul confort in utilizare lucrurile nu mai sunt chiar atat de simple. Practic, RX 5700XT consuma cu 40W mai mult decat GIGABYTE GeForce RTX 2060 SUPER Windforce OC, este cu 10 oC mai fierbinte si cel mai important… este aproape de 4 ori mai zgomotoasa. Iar eu personal nu as renunta la confortul acustic nici macar pentru 10% diferenta de performanta.
Mai mult decat atat, GIGABYTE GeForce RTX 2060 SUPER Windforce OC beneficiaza de toate avantajele seriei RTX (real time ray-tracing, DLSS, etc) si este in momentul de fata cea mai accesibila implementare disponibila in stocul marilor magazine (1899 RON), fiind, cel putin pentru mine, o alegere logica.
La polul opus, AMD Ryzen 5 3600X consuma cu 15W in plus si este mai cald cu 6 oC decat Intel Core i5 10400, insa nivelul de zgomot emis de sistemul de racire utilizat de noi a fost identic pentru ambele procesoare, ventilatoarele fiind setate la turatie fixa. Mai mult decat atat, 3600X este un procesor deblocat, care poate fi overclockat cu usurinta cateva sute de MHz in timp ce 10400 depinde de BCLK, avand multiplicatorul blocat.
Nu in ultimul rand, ramane de vazut cum se compara 10400 cu 3600X in testele de procesor, precum si ce placi de baza LGA1200 accesibile isi vor face aparitia in comert in perioada urmatoare. Pentru ca, daca pentru 3600X gasim placi de baza B450 super dotate chiar si la 600 RON, nu acelasi lucru il putem spune si despre placile de baza LGA1200 in momentul de fata. Bine, trebuie sa recunosc, faptul ca 3 ani mai tarziu putem achizitiona aproape un 8700K la 949 RON este impresionant.
Per total, pentru mine alegerea este destul de clara in momentul de fata, combinatia procesor AMD + placa grafica Nvidia fiind cea mai atragatoare. Desigur, fiecare este liber sa aleaga in functie de nevoile si gusturile sale. De altfel, v-am si intrebat ce preferinte aveti in Portretul cititorului 2020 si sper ca ne-ati raspuns deja acolo.
Comentarii
Avand in vedere pretul total al pc-ului mainstream gandit de tine, m-as fi gandit ca ar fi fost normal o memorie DDR4 3600 C16 pentru un boost de performanta pe partea cu procesor AMD.
Merge RAM-ul ales, nu e problema. Dar testam in gemeral tot la 3200 CL14
La intel mainstrem inseamna B si H.
Merge ramul 3200 CL14 pe B si H?
Daca nu, rezultatele nu prea sunt relevante…
Pe B460 ar trebui sa mearga. H deja e low-end, cum este si A-ul de la AMD.
Da…, 5700xt este cu 2% peste rtx2060 super…lol! Toate site-urile de specialitate arata ca 5700xt este cam cu 5% mai slaba decat rtx 2070 super si depaseste lejer 2060 si 2070, dar nu e cazul la voi! Cu cativa ani in urma v-am acuzat ca nu sunteti obiectivi , ati negat atunci. Acum ce o sa mai ziceti?
Pai comparati 5700xt cu ventilator stoc care practic este un rahat de racire cu rtx custom? Nici nu are rost sa mai vorbesc de profesionalism… Nu am mai intrat pe lab501 de 2-3 ani, dar mi-a aparut un link pe telefon cu articolul in cauza si nu m-am putut abtine sa nu comentez!
Detin 5700xt nitro+ si mai am un sistem mai vechi cu gtx 1070 , in cazul in care credeti ca as fi atat de idiot incat sa fiu fanul unor miliardari americani , fie ei de culoare rosie sau verde…
De exemplu Sapphire 5700 nitro+ , cu un pic de undervolt si u profil mai agresiv al ventilatoarelor isi schimba radical comportamantul!!! Sa va dau un exemplu: In borderlands 3 ,( care este un joc ce solicita placa video ) pe setarile de default ale placii video , jocul sacadeaza foarte tare! Daca faci undervolt si maresti turatia ventilatoarelor , totul devine foarte fluent! Nici nu vreau sa-mi imaginez cum se comporta un 5700xt blower…
Alo, parca ati fost campioni la overclock in lumea asta, nu? Daca ati uitat cum sa configurati un PC? Va invit la mine la “tara” sa va arat eu…Nu ca m-as pricepe foarte bine , dar nici asa…
Eu cred ca v-ati vandut pe 50 de lei , pacat…Vreau sa vad daca aveti barbatia sa-mi publicati comentariul!
Ti-a scapat putin factorul pret din ecuatie, este? Am comparat referinta de 5700XT, care se gaseste si la 1800-1900 RON cu o placa video de 1900 RON. Oricat de custom ar fi ea, este cea mai ieftina 2060 SUPER de pe piata…
Normal ca lucrurile se schimba in momentul in care urcam putin in palierul de pret – Sapphire-ul de care povestesti tu este din punctul meu de vedere una dintre cele mai reusite implementari de 5700XT. Doar ca e 2200 RON la PC Garage, respectiv 2500 RON la eMAG.
Si nu am scris pentru cei care se pricep si au timp sa ii modifice parametrii de functionare. Daca discutam despre asta, este clar ca 3600X rupe 10400, avand potentialul de overclocking net superior, de exemplu.
Inainte sa arunci cu diverse epitete, doar pentru ca vai, ai 5700XT in sistem, respira, gandeste si citeste de am scris. Average-ul ala este o normalizare care ajuta oamenii sa isi dea seama cum stau lucrurile in general. In functie de joc, o placa sau alta poate avea o performanta mai mare sau mai mica, diferenta putand fi mai mare sau mai mica de 2%. Ai 11 pagini de grafice in care poti vedea asta.
Sunt un om corect si nu vorbesc din auzite sau din ce am vazut la altii. Daca as fi facut asta as fi pierdut probabil 5 pagini ca sa explic ca multi utilizatori de 5700XT au probleme cu driverii, probleme care nu au fost rezolvate nici acum. Dar cum eu unul personal nu am avut astfel de probleme, nu am de ce sa intru in acest subiect.
Similar, daca stai sa bibilesti o implementare solida de 5700XT, vei obtine rezultate semnificativ mai bune. Dar asta nu se aplica numai la 5700XT – pot sa overclockez bine mersi 2060 SUPER si sa obtin alte rezultate.
Daca nu ai inteles ideea articolului, probabil ca acesta nu este pentru tine. Nu numai oamenii care au si cunostinte si timp ca sa modifice lucruri au nevoie de atentie, ci si cei care chiar nu stiu sa faca asa ceva, dar isi cumpara sisteme – uneori gata facute, alteori asamblate de ei. Si pentru ei cred ca este important sa stie ca performanta aia a placii grafice depinde mult si de implementare, ca nu toate 5700XT-urile sunt la fel si ca exista si alti factori care conteaza in afara de performanta.
Ah…si sa nu uit… Este primul si ultimul comentariu care contine insulte de genul “v-ati vandut pe 50 RON” pe care il public, daca manifesti in continuare aceeasi atitudine aici intra totul direct in trash.
Cat despre “site-urile de specialitate”, e dreptul fiecaruia sa citeasca ce vrea – internetul este un loc mare, plin de bune si rele. Si este dreptul meu sa nu imi peste catusi de putin de ce zic alte site-uri de “specialitate”…
Nu este corect sa compari cel mai prost produs de la AMD cu unul “bun” de la Nvidia , avand ca argument pretul. Ati facut asta si in trecut si am comentat la momentul potrivit…
Daca e sa vorbim de pret , 5700xt nitro+(2185lei la pc garage) este mai avantajos decat rtx 2070super de la Gigabyte (2800lei). Dar voi ati etichetat 5700xt ca fiind un produs slab de talia rtx-ului 2060…
Am comparat cel mai ieftin 2060 SUPER cu cel mai ieftin RX5700XT… si culmea cam au acelasi pret +/- 100 RON. Nu inteleg ce e gresit in asta – cumparatorul cred ca fix la pret se uita cand face comparatia asta. Si ce sa vezi, cel mai slab RX5700XT nu prea aduce mare lucru in plus fata de cel mai slab RTX 2060 SUPER…
Oh, nu, ce rau Nvidia fanboy sunt eu…
Eu iti inteleg optica, pentru ca ai o placa buna acasa si cu putina bibileala ai obtinut o placa si mai buna. Cum spuneam si mai sus insa, nu pentru tine e scris articolul asta, ci pentru cei care chiar nu se pricep, nu au prea multi bani la dispozitie si vor alege dintre cele mai ieftine implementari. Iar acolo, lucrurile stau exact cum le-am prezentat.
Daca vrei, putem merge la polul opus, unde pretul nu conteaza, montam un 10900K sau un 3950X in carcasa, alaturi de un RTX 2080 Ti si cea mai puternica implementare de RX5700XT sau Radeon VII si vedem care combinatie ofera cea mai buna performanta in jocuri… E corect asa?
Daca am sarit calul, imi cer scuze! O zi buna!
Inteleg ce vrei sa spui Bogdan, tocmai de aceea am si raspuns. Ideea este ca exista teste si teste, realizate in diverse sisteme de referinta. In acest caz, una dintre limitari a fost cea legata de pret, alegand de asemenea si procesoare cat mai apropiate acestui scop. Strict in sistemul asta de referinta lucrurile arata cam asa.
Normal, daca alegi un RX5700XT solid si il optimizezi, poti obtine rezultate mult mai bune, exact asa cum ai facut si tu acasa.
In concluzie, nu exista adevar absolut, doar diverse unghiuri din care putem privi problema, in functie de ceea ce ne intereseaza.
Nu ma pricep ff bine partea de bibileala si momentan caut sa-mi fac un upgrade de pc. Daca imi poti sugera un pc care sa nu depaseasca 8000 ron as fi recunoscator.
PC cu totul, fara periferice si monitor presupun?
Foarte interesant articolul, daca se poate va rog o parere intre implementarile 2060 SUPER care le considerati mai silentioase?
Ma bucur ca ti-a placut. Din pacate nu ma pot referi decat la modelele pe care le-am testat, insa acestea obtin rezuotate destul de apropiate. Ma refer la modelul din articolul acesta, MSI Gaming X, respectiv GIGABYTE Gaming OC – toate stau pe la 36-37 dB.
Acesta este genul de articol pe care il asteptam, un articol si pentru cei care nu se pricep la overclock. Multumesc
Defapt, tu ai folosit o placa de baza cu chipset z490, care prmite ca memoriile sa functioneze pe 3200 MHz. Pe o placa ieftina, cu chipset h sau b, acestea vor functiona doar la 2666, cu o pierdere de aproximativ 4% la capitolul performanta in dreptul lui 10400.
In secunda asta, pe PCGarage exista placa de baza Z490 la 750 RON. Nu te obliga nimeni sa folosesti placa de baza din seria B, iar placile de baza din seria H nu au ce cauta in discutie, la fel cum nu testam pe A320 pentru AMD. Daca iti permiti un RTX 2060 sau un RX5700XT, poate ar trebui sa acorzi atentie si placii de baza…
Deci consideram Z490 mainstream doar sa iese intel in fata in teste. :)))
Z490 este chipset-ul Intel high-end. Dar daca gasesti placa de baza relativ ieftina, nu inteleg de ce nu ai profita de asta si nu ai folosi asa ceva, in loc de B460.
Si pe bune acum…asta ai inteles din tot articolul? Ca iese Intel in fata in teste? Mai stai putin si public si review-ul procesorului si o sa vezi ca… nu prea are legatura 10400 cu 3600X per total.
Pingback: Mainstream gaming in 2020 – AMD Ryzen 5 3600X, Intel Core i5 10400, AMD Radeon RX 5700XT si GIGABYTE GeForce RTX 2060 SUPER Windforce OC - 1iT.ro - Stiri IT, noutati si tehnologie
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube